ЕС удвои парите в помощ на Молдова

Молдовски и европейски знамена се веят на огромен митинг в Кишинев на 21 май, свикан от президента Мая Санду в подкрепа на европейската ориентация на страната

© Reuters

Молдовски и европейски знамена се веят на огромен митинг в Кишинев на 21 май, свикан от президента Мая Санду в подкрепа на европейската ориентация на странатаПравителствата на Европейския съюз решиха във вторник почти да удвоят размера на финансовата подкрепа на ЕС за Молдова, увеличавайки я от договорените миналата година 142 млн. до 295 млн. евро, съобщи шведското председателство на ЕС.


Решението идва броени дни преди срещата на Европейската политическа общност в Молдова на 1 юни, докато ЕС се стреми да потуши проруските настроения в източните части на страната.


Макрофинансовата помощ от ЕС се отпуска в подкрепа на платежния баланс и за изпълнение на програмата за структурни реформи на Молдова, допълвайки ресурсите, предоставени съгласно финансовото споразумение на Международния валутен фонд.
По-голямата част от сумата се отпуска под формата на заеми - до 220 милиона евро, а останалите 75 млн. като безвъзмездни средства.


Според ЕС войната в Украйна е задълбочила икономическите трудности на Молдова, увеличавайки бюджетния й дефицит над помощта, която би се покрила от МВФ, което налага ЕС да увеличи средствата към Кишинев - стъпка, следваща подобно увеличение от фонда.


"Молдова може да продължи да разчита на ЕС. Ние ще продължим да подкрепяме Молдова, също финансово. Предвид настоящите обстоятелства е уместно да удвоим средствата, които предоставяме на Молдова", каза в изявление шведският министър на финансите Елизабет Свантесон.


ЕС се опитва всячески да интегрира Молдова, която получи статут на кандидат за членство заедно с Украйна миналия юни. Кишинев дори се включи в първата обща поръчка на ЕС за купуване на газ и свърза мрежата си с европейската, така че вече не зависи от руския внос.


Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, вече не потребява руски газ
Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, вече не потребява руски газ

Молдова е най-бедната държава в Европа. Въпреки, че граничи с Украйна, тя зае твърда позиция срещу войната на Русия и обвини Москва, че се опитва да свали проевропейския президент Мая Санду.


По-рано този месец обаче събранието в Гагаузкия регион на Молдова одобри избора на местен лидер, който има намерение да подобри връзките с Москва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK