Графика на деня: Стойността на вноса на ЕС от Русия се срина 6 пъти

Движението на вноса (в кафяво) и износа (като дял от търговията на ЕС) от януари 2021 г. до март 2023 г. От началото на руската агресия на 24 февруари 2022 г. следва бързо свиване на руския внос, докато сега той е по-малък от износа на ЕС за Русия

Движението на вноса (в кафяво) и износа (като дял от търговията на ЕС) от януари 2021 г. до март 2023 г. От началото на руската агресия на 24 февруари 2022 г. следва бързо свиване на руския внос, докато сега той е по-малък от износа на ЕС за РусияТърговията на страните от Европейския съюз с Русия премина за броени месеци от значителен дефицит към малък излишък и причината за това са европейските санкции заради агресията срещу Украйна. Делът на износа за Русия от общия износ на ЕС падна от 4% през февруари 2022 г. на 1.8% през март 2023 г. За същия период делът на вноса се е свил почти пет пъти - от 9.5% на 1.9%, показва нови данни на Евростат.


Търговският дефицит в отношенията с Русия е достигнал 18.4 млрд. евро през март 2022 г., през декември е намалял три пъти до 6.1 млрд. евро, за да се стигне през март 2023 г. до обратната тенденция и излишък от 200 млн. евро.


Стойността на вноса от Русия е паднала за година (март 2022 г. - март 2023 г. ) над четири пъти - от 22 млрд. евро на 3.8 млрд. евро.
Търговски баланс по продуктови групи – ефектът се вижда най-ясно при енергетиката (в тъмносиньо)

Търговски баланс по продуктови групи – ефектът се вижда най-ясно при енергетиката (в тъмносиньо)


Търговският баланс е пряко зависим от този при енергийните продукти и затова поскъпването им през 2021 и 2022 г. създаде значителен търговски дефицит. През 2021 г. започнаха първите действия на Владимир Путин по ограничаване или спиране на газови доставки за Европа под различни предлози, но сега това се възприема като увертюра към нападението срещу Украйна.


След това вносните ограничения и връщането на цените към първоначалните нива сви общия дефицит до 5.6 млрд. евро през първото тримесечие на настоящата година (в енергетиката дефицитът намаля от почти 44 млрд. евро на малко над 11 млрд. евро на годишна база).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK