Зеленски поиска ЕС да свали забраната за износ на украинско зърно

Зеленски говори с нидерландския премиер Марк Рюте и с шефа на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха в Молдова

© Reuters

Зеленски говори с нидерландския премиер Марк Рюте и с шефа на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха в МолдоваУкраинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че е призовал за безусловно премахване на всички ограничения за износ на украински селскостопански продукти по време на разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Молдова.


Зеленски и Фон дер Лайен се включиха в срещата на Европейската политическа общност в Молдова.


Във вторник земеделският министър на Украйна Микола Солски каза пред земеделските министри от ЕС в Брюксел, че прекратяването на изключенията, дадени на България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, е първостепенна задача за Киев.
Петте европейски държави получиха разрешение от ЕС да забранят до 5 юни вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, за да помогнат на феремерите си, чиято продукция остана по складовете, след като пазарите бяха залети с по-евтина украинска продукция.


ЕС разреши безмитен внос на украински селскостопански стоки като солидарност към Киев, след като Москва прекъсна основния канал за експорт на храни - през Черно море и значително намали приходите на Украйна, в които износа на зърно е основно перо. ЕС удължи с още година безвизовия внос от Украйна през май.


Във вторник земеделският еврокомисар Януш Войчеховски заяви, че подкрепя удължаване на забраната за внос на храни за петте държави, най-силно засегнати от украинския експорт. Според него тя трябва да остане до края на годината или поне до края на октомври, когато ще бъде събрана новата реколта. Войчеховски смята, че петте държави плащат цената за солидарността на ЕС с Украйна и трябва да бъдат компенсирани за това.


Януш Войчеховски

© EUCouncil

Януш Войчеховски


България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния също искат продължаване до края на 2023 г., но 12 други държави се противопоставят на това, настоявайки, че европейската солидарност към Украйна е еднаква за всички.


България поиска забрана на украинския внос на зърно до края на 2023 г.
България поиска забрана на украинския внос на зърно до края на 2023 г.

Междувременно излизащото в Брюксел издание "Политико" писа, че Януш Войчеховски е слабото звено на Европейската комисия и неможейки да постигне успех в нея, все повече се ориентира към изяви в Полша, където ще има избори догодина.


"Войчеховски, който започна политическата си кариера в партия на фермерите, не крие своята вярност към родината си и към управляващата дясна партия "Право и справедливост", към която сега принадлежи. Профилната му снимка в "Туитър" включва полското знаме, а не знамето на ЕС, и повечето от публикациите му в социалните медии са на родния му език. За разлика от други еврокомисари, неговите туитове често са лични и нефилтрирани, а комуникационната му стратегия е насочена към полските избиратели", се казва в публикацията на "Политико".


Според изданието Войчеховски е изолиран от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която е прехвърлила някои от най-важните закони от портфолиото му, сред които аграрните аспекти на Зелената сделка, към други еврокомисари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK