Русия блокира зърнения коридор през Черно море

Русия блокира зърнения коридор през Черно море

© ReutersСделката за износ на зърно през Черно море отново е била спряна, тъй като Русия е блокирала регистрацията на кораби във всички украински пристанища, съобщи украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от Ройтерс и БТА.


По инициатива на ООН и с посредничеството на Турция Москва и Киев се договориха да пропускат кораби с украински храни през 10-милен коридор в Черно море. Съдовете могат да се товарят в три украински пристанища - Одеса, Южний и Черноморск, и движението им се следи от координационен център в Турция.


През май Русия се съгласи на двумесечно удължаване на споразумението, но заяви, че инициативата ще бъде прекратена, ако не бъде изпълнено споразумение, целящо преодоляване на пречките пред износа на руско зърно и торове.
"Съвместният координационен център в Истанбул (който контролира инициативата) обяви, че е невъзможно да се изготви план за инспекция за 1 юни поради поредния необоснован отказ на руската делегация да регистрира входящия флот за участие в инициативата", заяви украинското министерство във "Фейсбук".


Министерството посочи, че през последните два дни на май Русия е регистрирала само един пристигащ кораб за инспекция и не е дала обяснение за този ход, който според министерството е "грубо нарушение" на инициативата.


Говорител на ООН заяви, че Русия е информирала наблюдаващите инициативата, че ще ограничи регистрациите само до пристанището Пивденний, край Одеса, докато всички страни не се съгласят да деблокират транзита на руски амоняк.


Пивденний е пристанището, до което достига затвореният след началото на войната тръбопровод за пренос на амоняк. То не може да обслужва корабите, превозващи зърно, тъй като не е оборудвано за такива дейности.


Говорителят на ООН Стефан Дюжарик потвърди, че е имало "непрекъснато забавяне" на отплаването на кораби по споразумението за Черно море от април и през май и че средната дневна честота на инспекции на кораби е спаднала до три.


Москва настоява западните държави да свалят ограниченията за влизане на руски кораби в техни пристанища и за застраховане на корабни товари, както и за сваляне на забраните за достъп до международната система за банкови транзакции SWIFT за нейни банки. Отделно тя иска да й бъде върнат достъп до тръбопровод за пренос на амоняк от Русия до украинския бряг.


Москва даде ултиматум за зърнения коридор през Черно море
Москва даде ултиматум за зърнения коридор през Черно море

В сряда ООН предложи нови условия за продължаване на зърнената сделка през Черно море, предвиждащи отстъпките за амоняка, искани от Русия, както и разширяване на броя на храните и на украинските пристанища, от които могат да бъдат изнасяни те. Киев и Анкара подкрепиха промените, но Москва все още не е коментирала предложението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK