Руските "зелени карти" за коли вече са невалидни в Европейския съюз

Руските "зелени карти" за коли вече са невалидни в Европейския съюз

© ReutersДвустранните споразумения за взаимно признаване на застрахователни сертификати престанаха да действат между Русия и Европейския съюз. Сега шофьорите ще трябва да купуват застраховка веднага при влизане в желаната държава, както и европейците - на руската граница.


Двустранните споразумения за взаимно признаване на застрахователни сертификати "Зелена карта" между Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) и застрахователните бюра на страните от ЕС, Швейцария и Обединеното кралство престанаха да бъдат валидни на 1 юни.


Застраховките, издадени в европейски страни, вече не са валидни в Русия, се казва в съобщение на РСА. По същия начин руските сертификати спряха да действат в Европейския съюз, Великобритания и Швейцария, допълниха от съюза.
За други страни руските зелени карти ще продължат да бъдат признаване както досега в Азербайджан, Беларус, Молдова, Сърбия и Турция.


От PCA уточниха, че сега, за да влязат в Европейския съюз, Швейцария или Обединеното кралство, шофьорите трябва да получат застрахователна полица на страната, в която влизат на контролно-пропускателните пунктове. За да пътуват в Русия с автомобили, регистрирани в Европейския съюз, Великобритания или Швейцария, шофьорите ще трябва да закупят руска полица OSAGO.


Такава застраховка, издадена на границата с Финландия, се предоставя за минимум 30 дни и максимум една година срещу минимална цена 180 евро.


За прекратяване признаването на руските "Зелени карти" в ЕС, Швейцария и Обединеното кралство беше съобщено още на 26 май миналата година, като тогава бе посочено, че това ще се случи на 1 юни 2023 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK