С призив за мобилизация и смъртно наказание Пригожин изненадващо обиколи Русия

С призив за мобилизация и смъртно наказание Пригожин изненадващо обиколи Русия

© Telegram @ladaglybinaНезабавна мобилизация, връщане на смъртното наказание, преминаване към военна икономика за справяне с украинската армия, която вече не просто се е научила да воюва, а и го желае.


Така може да се обобщят възгледите, за които основателят на ЧВК "Вагнер" говори по време на изненадващата си обиколка в Русия през изминалата седмица, около рождения си ден на 1 юни.


Екатеринбург, Новосибирск, Владивосток, Нижний Новгород - някога известният като "готвача" на руския президент Владимир Путин бизнесмен стигна до Далечния изток, а след това се върна на запад, до Нижни Новгород на брега на Волга.
Там отиде в болницата при известния руски писател националист Захар Прилепин, претърпял атентат през май, след като подкрепи Пригожин в битката му с Министерството на отбраната.


Какво чуха и видяха руснаците при визитата, независимо от твърденията на Пригожин, че няма политически амбиции?


"Вагнер. Второй фронт"


Пригожин обяви в Русия проект, за който сам предоставя оскъдна информация. "Вагнер. Второй фронт" е занимание, което става възможно след овладяването на Бахмут основно от неговите сили - момент, който той също използва, за да критикува Генералния щаб и Министерството на отбраната.


Бойците на "Вагнер" се изтеглят, по негово уверение, в тила на руските сили, включително за отдих, възстановяване и прегрупиране; наемниците ще са напуснали града до 5 юни, където и в момента има само десетки. Според Украйна са се разпръснали на три конкретни места в Украйна. Обиколката започна дни след обявяването на изтеглянето и малко след като той даде предизвикателно интервю със сериозен отзвук.


Шойгу по дяволите, дайте военно положение: "опасното" интервю на Пригожин
Шойгу по дяволите, дайте военно положение: "опасното" интервю на Пригожин


Макар публикуването на подробности за проекта да предстои, Пригожин настоява, че дейността му не бива да се разглежда като начало на политическа кариера, тъй като сам не смята да съзздава партия, нито да се кандидатира за президент. Много западни медии се впуснаха в спекулация за това още миналата година; след това спряха да го правят, когато звездата му помръкна. Обединяващо между тези два периода: той настоява, че има "нулеви политически амбиции".


Смъртна присъда


"Нужни са много по-сурови наказания за военни престъпления", каза Пригожин. Обясни, че написал "документи" по темата (вероятно законодателни предложения), които още не е отправил "по инстанциите" и за които проверява как да това да стане без изтичане на текста така, че да предизвика "взрив" в обществото.


"Смятам, че трябва да се върне най-тежкото наказание. Иначе не може да се спечели войната. Другарят Сталин е бил абсолютно прав (може в много случаи да не е бил, когато разстрелвал по политически причини), но смъртното наказание е задължително на война", смята той. По думите му, ако "военен комисар се отнася неуважително към героите" и съдът реши, няма смисъл да се хабят халосни патрони: "по-добре един истински".


Освен това "всички ръководители на отбранителни предприятия" трябва да станат военнослужещи, "за да може и за тях да се прилага смъртно наказание".


Мобилизация и военизация


Войната ще е тежка и не се знае колко ще продължи, смята Пригожин, който повтори прогнозата си, че за овладяване на Донбас трябват две години, за Киев - три или четири.


Няма как това да стане без мобилизация и тя трябва да е всеобща (миналата година руският президент обяви "частична", макар тя на моменти да излизаше от описаните категории. С пълна пара трябва да се произвеждат боеприпаси, планово, да се подготви обществото отсега, за може, когато дойде време за мобилизация, обществото да е готово.


Както каза Пригожин при "напълно неочакваната" си (според журналист) поява във Владивосток:


За мобилизацията - ще има. Трябва да се мобилизират поне два милиона.

Евгений Пригожин,
основател на ЧВК "Вагнер"


Вече е време за обучение на бъдещите новомобилизари. "За да може, когато гръм удари, да може да воюваш, а не да се кръстиш." Нищо от това няма да стане без военно положение (тук той се съгласи с чеченския лидер Рамзан Кадиров, който открито се застъпва за същото).


Страната трябва да се превърне във военно чудовище така, че оръжията да са повече, отколкото в Северна Корея.

Евгений Пригожин,
основател на ЧВК "Вагнер"


"Онези, които въведоха санкции срещу у нас, ще се отнасят добре с нас само при едно условие: Ще кажат: елате, застанете на колене, преклонете глава. Ако народът е готов, ще ни простят. Ако не е готов, трябва да се готвим за продължителна война", продължава.


Къде да се разположи ПВО


Пригожин държеше да покаже, че има отговор на атаката с дронове в Москва от тази седмица и на украинската диверсия в Белгородска област (по-късно бе съобщено и за обстрел в друга съседна на Украйна, в Курска). Според него е нужно да се изградят три нива на противовъздушна отбрана и борба с дронове: по цялата руско-украинска граница, по цялата граница на Московска област, около Москва. Нещо повече, "цяла Москва" трябва да бъде блокирана със системи за радиоелектронна борба срещу безпилотни апарати.


Дронове поразиха блокове в Москва след поредните руски удари по Киев
Дронове поразиха блокове в Москва след поредните руски удари по Киев


"Щастливият дядо" е Герасимов


Пригожин вече де предлага версии, като отговори на гатанка, който е "щастливият дядо", когото спомена иронично преди няколко месеца с уверението, че за въпросния човек всичко на фронта било наред: ставало дума за началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, "който не ни даваше боеприпаси".


"Украинците искат да воюват"


"Украинците не просто се научиха да воюват, но и искат да воюват. А какво е решила конкретно по този повод нашата страна, остава загадка." Тези думи обаче не излязоха от устана ва Пригожин, а от Захар Прилепин след срещата между двамата. Те, изглежда, са си разменили подаръци ("излишен череп" за Прилепин, калъф за ковашчи чук - за Пригожин).


"Вашингтон пост": Пригожин предложил на Украйна да разкрие позиции на руската армия
"Вашингтон пост": Пригожин предложил на Украйна да разкрие позиции на руската армия


"Пригожин ни върха хумора и Бахмут"


В последвала публикация Прилепин го нарече "символ на възможността за независима политика и независимата политическа реторика"; похвали го, че върнал в политиката "руския език и хумор", а и че "върнал Бахмут" и вярата, че не може да се устои на руснаците (използвана дума е "русские", вместо национално приобщаващото "россияне").


"Живеем в свят на илозии"


Пригожин призова да спре говоренето в медиите, че войната се развива прекрасно, а "един руски танк убива 500 врагове".


Живеем в сят на илюзии, а това общество се спихва. Обществото трябва да бъде мобилизирано. Да се готви още сега, за да не стана после неочаквано. Балоните трябва да се спукат. Всичко трябва да стане честно.

Евгений Пригожин,
основател на ЧВК "Вагнер"


"Не говоря за победа във войната. Най-важното е да не посрамим страната, да не порамим руското оръжие, да не обясняваме на африканските диктатори, че всичко върви добре, когато те казва: "Вие, момчета, нещо се поизложихте"", казва Пригожин (последната дума в цитата му е по-цветиста в оригинала).


Условията, при които ще се прави политика


"Днес" задачите са съвършено други, каза Пригожин, но с поредното образно сравнение (с което, изглежда, има предвид съсипването на Русия), остави вратата отворена: "Ако се превърнем в либийската пустиня и се гоним по пясъците в очукани от всички страни джипове, като във филма "Лудия Макс", тогава ще трябва да правя партия.


Трябва да спрем да строим красиви мостове, големи театри, нови сцени и всичко у нас да е насочено към отбрана. Защото, щом като се въвлякохме в тази свада, ако загубим, Русия ще се върне към началото на 90-те, когато всички държавни предприятия принадлежаха на чужди инвеститори.

Евгений Пригожин,
основател на ЧВК "Вагнер"

"Готвим се за тежка, трудна война. Първото ми съобщение за Си Ен Ен е, че трябва да уважавате Русия", каза Пригожин, попитан от Си Ен Ен дали ще свика пресконференция в Русия след участията си, и отправи заплаха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK