Москва: Мариана Кацарова е русофоб и няма да сътрудничим с нея

Москва: Мариана Кацарова е русофоб и няма да сътрудничим с нея

© Стопкадър, Нова телевизияМосква не възнамерява да си сътрудничи със специалния докладчик на Съвета на ООН по правата на човека в Русия Мариана Кацарова, която встъпи в длъжност на 1 май, тъй като тя ще действа в съответствие с инструкциите на Запада, за да оказва политически натиск върху Москва. Това заяви Генадий Гатилов, руският постоянен представител в централата на ООН в Женева, в понеделник, цитиран от ТАСС.


По държавната телевизия "Россия-24" кой посочи, че Кацарова "е и винаги е била активен русофоб, заемала и други длъжности в правозащитната сфера". "Не можем да очакваме нищо добро към нас от нейна страна, никаква обективност, никаква правилна оценка на ситуацията с правата на човека в Русия. Така че за нас ситуацията тук е съвсем ясна", допълва агенцията.


Решението на Съвета по правата на човека за назначаване на нов независим експерт по предполагаемите нарушения на човешките права в Русия бе прието на 7 октомври 2022 г. С него бе отправено обвинение срещу Москва, че създава "климат на страх" чрез репресии и насилие. Руското правителство веднага даде да се разбере, че няма да сътрудничи на експерта, припомня "Ройтерс". Мариана Кацарова бе избрана да заеме поста на 4 април.

Това е първият път, в който 16-годишният Съвет по правата на човека (HRC) назначава специален докладчик, който да проучи ситуацията с човешките права в един постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН."Искаме да стане ясно днес, че не забравихме тези, които се борят за свобода в родината си, докато (руският президент Владимир) Путин репресира руския народ и извършва агресия отвъд границите", каза британският посланик в ООН в Женева Саймън Манли веднага след вота, цитиран от "Ройтерс".


Близо 50 държави внесоха предложението, включително Великобритания, всички страни от Европейския съюз с изключение на Унгария, както и Съединените щати, Украйна, Япония и Колумбия. Китай беше сред онези, които се противопоставиха.


Този ход следва вълната - след нахлуването на 24 февруари 2022 г. - от много по-строги преследвания и наказания според руски закони срещу хора, които според Москва дискредитират въоръжените сили или разпространяват фалшива информация. Част от тази вълна е принудителното закриване на правозащитни групи, включително "Мемориал", която спечели Нобелова награда за мир.


Сега посланик Гатилов казва, че постът на Кацарова бил "създаден и въз основа на антируска резолюция на Съвета, която е напълно откъсната от всякаква реална загриженост за правата на човека". "Тяхната [на Запада] задача е да използват Кацарова и оглавяваната от нея служба на докладчика за оказване на политически натиск върху Русия. Така че ние вече сме решили за себе си какви са нашите позиции и те са, че няма да си сътрудничим с нея или нейния екип."


Какъв е този пост


Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека обяви на 12 май назначаването на българката Мариана Кацарова за специален докладчик за правата на човека в Русия, считано от 1 май.

  • Специалните докладчици и работните групи са част от така наречените специални процедури на Съвета по правата на човека.

  • Специални процедури, най-големият орган от независими експерти в системата на ООН за правата на човека, е общото наименование на независимите механизми на Съвета за установяване на факти и наблюдение.

  • Упълномощените лица по специалните процедури са независими експерти по правата на човека, назначени от Съвета по правата на човека, за да се занимават или с конкретни ситуации в страната, или с тематични въпроси във всички части на света.

  • Те не са служители на ООН и са независими от което и да е правителство или организация. Те служат в лично качество и не получават заплата за работата си.


Миналия октомври Татяна Глушкова, адвокат в Центъра за правата на човека "Мемориал" (вече ликвидиран от руските власти), каза пред "Ройтерс", че е доволна от резултата, но и че очаква затруднения при достъпа на специалния докладчик. "Ние дори не мечтаем да бъдат поканени в Русия", каза тя.


Защо Кремъл има проблем с българката

  • Кацарова ръководи решеното от Съвета на ООН по правата на човека разглеждане на ситуацията с правата на човека в Беларус през 2021-22 г.
  • През първите 2 години от въоръжения конфликт в Украйна (през 2014-16 г.) тя бе начело на екипа на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Донбас като ръководител на регионалния офис в Източна Украйна.
  • В продължение на десетилетие тя ръководи разследванията на Amnesty International за правата на човека в Русия и двата конфликта в Чечня.
  • С Комитета на юристите за правата на човека тя се фокусира върху войната в Босна и създаването на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (ICTY).
  • Основава RAW in WAR (Reach All Women in War) през 2006 г., след като работи като журналист и изследовател по правата на човека във военните зони на Босна, Косово и Чечня. В RAW тя учреди годишната награда "Анна Политковская" за жени защитници на правата на човека, работещи във военни и конфликтни зони.
  • Била е съветник на Върховния комисар на ООН за правата на човека относно борбата с трафика на хора и старши съветник в ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа).


47-членният съвет от структурите на ООН е дълбоко разделен, с нарастващ по брой хор от държави, водени от Русия и Китай, които се противопоставят на всякакви действия срещу конкретни страни, което според тях е равносилно на политическа намеса във вътрешните им работи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK