Проукраински руснаци обявиха контрол над село в Белгородска област, властите нямат достъп

Проукраински руснаци обявиха контрол над село в Белгородска област, властите нямат достъп

© Telegram Русский Добровольческий корпусСражаващата се на страната на Украйна крайнодясна организация "Руски доброволчески корпус" обяви, че контролира опустяло населено място с 5000 (до евакуацията) жштели в руската Белгородска област.


Малко по-късно губернаторът на граничещата с Украйна област Вячеслав Гладков каза, че властите не могат да влязат в селището, макар да знаят, че там все още има стотина руснаци. "Обстрелите от последните два дни не позволяват да уточним информацията."


Самият Гладков по-рано е заявявал, че РДК се намира в Новая Таволжанка. Вчера селището бе подложено на масиран обстрел. Министерството на отбраната твърдеше днес, че "две диверсионни групи" опитали да стигнат до покрайнините на Новая Таволжанка, но плановете им били осуетени.
Това става след началото на по-интензивен обстрел и серия нападения срещу Белгородска област, за които поеха отговорност РДК и Легионът "Свобода за Русия", свързвани с украинската армия. РДК публикува неотдавна манифест за "етнически чиста" Русия за етническите руснаци, в която само кръвта и качествата определят кой какъв шанс ще има.

"Новая Таволжанка не интересува нито рeгионалната, нито федералната власт", а местната "отдавна няма никакъв контрол над ситуацията", независимо че става въпрос за селище с 5000 души, пише РДК; във видеоклипа към публикацията се отбелязва, че "г-н Гладков не може да контролира територията си", затова преговорите може да са само с Москва. "Затова действаме ние. Слава на Рус! Слава на РДК!"


По-късно, цитирайки публикация на изданието "Медуза" с думите на Гладков, РДК му задава два въпроса: защо не може да стигне Новая Таволжанка и кой обстрелва в момента населеното място.


Мястото на Новая Таволжанка край границата с Украйна

© google maps

Мястото на Новая Таволжанка край границата с Украйна


Липса на координация


Въпросите към Гладков и неговите собствени коментари следват обявеното от РДК овладяване на позиции в Новая Таволжанка на 4 юни. Оттам групата отправи послание към губернатора: предложи му среща на територията на населеното място, където да бъдат предадени пленени руски военни. Срещата не се състоя, тъй като Гладков предложи друго време и място.


Русия твърди, че двама души са убити, след като Украйна е обстрелвала гранични райони
Русия твърди, че двама души са убити, след като Украйна е обстрелвала гранични райони

Реакцията на Гладков на ставащото в Белгородска област говори за това, че той вероятно не координира действията си с Министерствата на отбраната, пише в последната си сводка базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.


Според ръководителя на Шебекинския окръг на областта Владимир Жданов само в понеделник украинските въоръжени сили са изстреляни над 50 реактивни снаряда по Новая Таволжанка със системи за залпов огън "Град". Киев официално не поема отговорност за ставащото. Украинското военно разузнаване въпреки това съобщи преди малко, че в Новая Таволжанка е убит руският подполковник Андрей Стесев; малко по-късно двете организации потвърдиха.
https://t.me/DIUkraine/2384


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK