Вучич: Не възразявам Сърбия да продава боеприпаси на Украйна с посредници

Вучич: Не възразявам Сърбия да продава боеприпаси на Украйна с посредници


Сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма нищо против страната му да продава боеприпаси на посредници, а те да ги доставят до Украйна.


"Възможно ли е да се случва? Нямам съмнения, че може", казва Вучич в интервю за "Файненшъл таймс". "Да не го произвеждаме? Да не го продадем?" Според автора сръбският лидер е потвърдил, че познава данните от правителството на САЩ за изпращане на сръбски боеприпаси чрез посредници.


Западни дипломати, цитирани от изданието, същевременно обясняват, че този ход се отплаща: обръща се внимание, че САЩ, НАТО и ЕС наскоро подкрепиха Сърбия, когато избухна напрежението в Косово. Попитан дали Белград действа, воден от желанието да спечели одобрението на западните столици, Вучич уверява, че се стреми да действа по "неутрален" начин.


Деликатен баланс
"Не съм глупак. Наясно съм, че част от оръжията може да попаднат в Украйна", продължава той.

"Файненшъл таймс" представя думите на Вучич като знак, че "верният балкански съюзник на Русия се насочва на запад". Действително, Белград не руши мостовете към Москва, а шефът на разузнаването наскоро бе там на конференция. Същевременно Белград защитава териториалната цялост на Украйна, понякога гласува срещу Русия в ООН и неведнъж е давал възможност за транзит на оръжие за Киев (и настоява и в това интервю, че страната му няма да е "център за реекспорт на нещо" към Русия). Послания "за" санкции срещу Москва идват и от министри в Белград.


Границите на тази подкрепа са тема, обсъждана от властите в Белград още преди над година. Западни политици и дипломати често повтарят на Сърбия, че е време да избере страна. Според "Файненшъл таймс" западният тон към Белград обаче е омекнал предвид сложните отношения с Москва.


Вучич за пореден път изтъква и че не е говорил с руския си колега Владимир Путин вече над година (каза го и когато между него и Москва припламнаха искри заради частната военна компания "Вагнер"). Времето, когато разговарял с Путин веднъж на три месеца, отминало. "Това никога не се е случвало преди."


"Сръбски оръжия в Украйна": Русия е обезпокоена
"Сръбски оръжия в Украйна": Русия е обезпокоена

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK