След рухването на "Каховка": десетки потопени селища, назрява хуманитарна криза

Дворецът на културата в Нова Каховка

© Reuters

Дворецът на културата в Нова КаховкаВодата продължава да приижда, стотици се евакуират и още десетки хиляди може да го направят и на двата (украинския и контролирания от Русия) бряга на Днепър след днешното скъсване на стената на ВЕЦ "Каховка".


Населени места на над 100 км западно от Каховското водохранилище, по течението на реката, регистрират покачване на водите.


Унищожаването на стената - който и да стои зад него - създава предпоставки за нова хуманитарна криза точно когато Украйна започва контраофанзива срещу Русия.


Десетки населени места в риск
Президентът Володимир Зеленски обяви, че осемдесет населени места са обозначени като рискови. Сред тях е и областният център Херсон, който Киев контролира отново вече над половин година. Наводнени, според вътрешния министър Игор Клименко, са 24 селища. Опасност при евакуацията, по думите му, има не само от руски обстрел, но и от мини.


Украинските власти предвиждат евакуацията на 40 хил. души (от тях 17 хил. на десния бряг) и опитват да подготвят жителите, че наводненията предстоят. "Утре ще има пик, след което ще има спад", каза на онлайн брифинг, цитиран от "Ройтерс", Александър Толоконников, високопоставен служител в Херсонската военна администрация. По думите му лошото предстои.


Какво представлява язовирът "Нова Каховка" в Украйна
Какво представлява язовирът "Нова Каховка" в Украйна


Видео от Херсонската областна държавна администрация показва части от пристанището и контейнери под вода, докато домове и улици също са наводнени.


След рухването на "Каховка": десетки потопени селища, назрява хуманитарна криза

© Reuters


Разпространявани от властите и очевидци кадри, заедно със снимки от местни и международни медии и агенции, показват как край Херсон хората газят във вода, на места - до коленете.


След рухването на "Каховка": десетки потопени селища, назрява хуманитарна криза

© Reuters


В контролирания от Украйна Бериславски район на Херсонска област управителят Володимир Литвинов публикува снимки от потопени села.


В района на самия Херсон междувременно са под вода десетки сгради.


Тежка ситуация в Нова Каховка


И окупационната власт на Русия в Херсонска област - на левия (южния) бряг на Днепър - потвърди, че готви евакуация на три района. Това са Олешки, Нова Каховка и Голо Пристан. Особено тежки са наводненията в самата Нова Каховка, където според назначения от Русия кмет водата се е повишила до 11 м, на видеокадри се видяха плаващи лебеди.


Градът е под вода: Как изглежда Нова Каховка след взрива на язовирната стена
Градът е под вода: Как изглежда Нова Каховка след взрива на язовирната стена


Всички близо 300 животни в наводнения зоопарк са загинали според избягалата му управа, която контролира профилите му в социалните мрежи; проруските власти настояват, че в града зоопарк няма (въпреки че снимки месеци преди началото на войната сочат противното).


Градът, според "ръководителя" на окупационната власт Владимир Салдо, е без електроподаване. Властите доставят питейна вода, но още няма нито електрогенератори, нито помпи.


Салдо впрочем опита по-рано през деня да убеди във видеоклип, че всичко е спокойно, докато зад гърба му водата почти покрива първия етаж на местния Дворец на културата.


Олешки

© Telegram

Олешки


Олешки е почти напълно под вода, написа преди два часа ръководителят на окупационното "правителство на Херсонска област" Андрей Алексеенко. Градът се намира на равен, нисък участък от левия бряг; отсреща, на десния, е Херсон.


Там, според Алексеенко, е "най-сложната ситуация" от "руската" страна. "Евакуацята на хора от потопения Олешки е възможна само със спецална техника.


След рухването на "Каховка": десетки потопени селища, назрява хуманитарна криза

© Telegram


Проблем за земеделието


Проблемът е не само за жилищата на хилядите, които ще трябва да допуснат домовете си. Поминъкът на много от тях може да бъде унищожен. Една от причините е, че земеделието в иначе плодородния район разчита силно на язовира.


След рухването на "Каховка": десетки потопени селища, назрява хуманитарна криза

© Reuters


Непосредствени проблеми за земеделието се създават в три области вследствие на рухването на Каховското водохранилище, заяви украинският депутат Олександр Гайду, който оглавява зедемелската комисия във Върховната рада.


Засегнати ще са Херсонска, Запорожка и Днепропетровска област: те често страдат от засушаване и посевите може да бъдат унищожени, ако до тях не достигат обемите вода от Каховското водохранилище. Напояването "сега е невъзможно. Тези региони доставят продоволствията ни по целия свят", каза още той.

Предстои да се оцени ефектът и върху Крим. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че по канала, доставящ вода от Днепър за анексирания полуостров, тече много по-малко вода. Крим едва ли ще има проблем с питейната вода, но по-голям проблем може да има с напояването на земеделските земи: 80% от нуждите се покриваха от този източник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK