Паника, евакуация, пожари: войната с Украйна застигна Русия

Жители на Шебекино получават помощи в Белгород, столицата на Белгородска област

© Reuters

Жители на Шебекино получават помощи в Белгород, столицата на Белгородска областДнес няма противници в Белгородска област." Това съобщи губернаторът на съседната на Украйна територия ден след като свързваният с украинската армия Руски доброволчески корпус обяви, че владее Новая Таволжанка, населено място с 5000 души; тогава властите обясниха, че не могат да достигнат селището.


Отговорът на РДК не закъсня: селището просто е изоставено, а Москва не се интересува.


Размяната на реплики е красноречива за информационната война, която се води в Белгородска област, откакто комбинацията от непрекъснат обстрел и дейността на РДК и легион "Свобода за Русия" превърнаха граничещия с Украйна регион в гореща точка от конфликта между Киев и Москва.
От този сблъсък най-тежко засегнати са мирните жители, чиято страна нападна Украйна. Областта им често бе подложена на обстрел, но по-малко от година и половина след началото на конфликта войната недвусмислено застигна територията на Русия.


Разказите на руски журналисти за съдбата им напомнят, че за тези руснаци войната далеч не се свежда до кадри от телевизора, а е реалност. Някои от тях се чувстват изоставени - без това да намалява подкрепата им за офанзивата на Русия.


Непрекъснат обстрел


В Белгородска област никой не използва съкращението "специална военна операция", наложено от Кремъл, за да се опише войната, разказа още през април телевизия RTVI.


Два месеца по-късно ежедневие са и тежкият обстрел, и евакуацията на хиляди жители, сред тях - деца. Далеч на изток, в Москва и Подмосковието, имаше атаки с дронове. За нападения на РДК в Белгородска област се съобщава постоянно. Легионът и РДК взеха военнопленници и предложиха на Гладков да ги предадат, ако той пожелае среща; такъв контакт не се състоя.


Проукраински руснаци обявиха контрол над село в Белгородска област, властите нямат достъп
Проукраински руснаци обявиха контрол над село в Белгородска област, властите нямат достъп


Владимир Жданов, ръководител на Шебекинския окръг, заяви в понеделник сутринта, че по Новая Таволжанка са изстреляни над 70 снаряда от реактивните системи за залпов огън "Град". По целия Шебекински окръг в неделя са изстреляни 611 "единици различни боеприпаси".


Киев не поема официално отговорност за този обстрел, но огън неведнъж е поразявал цели през границата от началото на войната; просто съобщенията зачестяват. Във вторник регионалният омбудсман за Свердловска област заяви, че трима наборници са загинали при обстрела в Белгородска, и настоя всички от областта, изпратени в пограничните райони, да бъдат върнати.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) допусна в една от сводките си тази седмица, че Гладков не координира изявленията си с централната власт - за това свидетелствали реакциите му. Според експертите различните нива власт не съгласуват действията помежду си, затова не знаят как да реагират на събитията. А Русия, продължава ISW, реагира непропорционално (без познатите "удари на възмездието") по Украйна заради обща изнервеност в очакване на украинската контраофанзива. Известно от коментари на Министерството на отбраната е, че сили на Западния военен окръг са предслоцирани към границата с Харковска област.


"Удар на възмездието" впрочем нямаше и след атаката с дронове в Москва, която самият президент Владимир Путин свърза с опит на Украйна за "отмъщение" за масираните руски удари по Киев.


Критики към подхода на руската армия очаквано идват и от основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който критикува военното ръководство и предложи лично да посредничи за освобождаването на военнопленниците. Чеченският лидер Рамзан Кадиров изрази готовност силите му да отидат в Белгородска област и макар "главнокомандващият" (Путин) да знае "най-добре", всички трябва да знаят, че неговите единици можели да се справят с "терористите".


Чуха се и коментари, че руските власти всъщност не могат да предислоцират сериозни военни ресурси, без да оголят други точки, където се водят или очакват сражения с Украйна.


Ужасът в Шебекино


Горещата точка се оказа Шебекино, град с 40 хил. души довоенно население, на 5 км от украинската граница.


Независимият журналистически колектив "Берег" разказва, че жителите привикнали с обстрела в началото, но с навлизането в по-интензивния период тази пролет все повече хора започват да се притесняват: 42 обстрела през април, 130 - през май. Събеседник на медията казва, че напрежението нараснало с говорено за украинската контраофанзива и станало "съвсем ужасно" с навлизането на украинците в жилищните квартали (Москва твърди, че всички атаки са дело на украинската армия).


Местни жители разказват, че в града нямало никаква организирана система за евакуация, докато все повече снаряди попадали по пътища и жилищни сгради; други питат защо евакуацията се е забавила толкова, макар в регионалната столица Белгород да има пунктове за временна евакуация с храна. Някои трябвало да си плащат, за да бъдат изведени, например за "летни лагери" на децата. Част от жителите сами наемат квартири в Белгород, където цените скачат няколко пъти. Представители на властта предупреждават евакуираните в частни разговори да се подготвят: няма да свърши бързо, не се надявайте да се върнете скоро.


В социалните мрежи се появил хаштаг #ШебекиноэтоРоссия ("Шебекино е Русия") с надеждата, че федералните медии и чиновници ще обърнат внимание на ситуацията. Един от жителите - в отговор на въпрос кой ще каже къде в Шебекино е най-тихо, написал, че в Москва е особено тихо, тъй като "тях тази СВО не ги засяга". Друга жена в местна група в "Телеграм" пита: "Русия ли сме или какво? Ще се застъпят ли за нас?"


В Шебекино според Гладков са повредени централният пазар, магазини, предприятия. Унищожени са 1150 жилища в блокове и 370 къщи. В понеделник Гладков съобщи за дрон, взривил се в "енергиен обект".


Макар да е необходимо ускоряване на възстановителните дейности на жилищата, парите, заделени за целта, не достигат, каза той. Към 3 юни от Грайворонския и Шебекинския окръг бяха изведени стотици деца. Някои руски медии съобщаваха, че децата отишли на "отдих".


"Като в Мариупол"


От петък в Шебекинския окръг е въведена пълна забрана за придвижване по пътищата. Кореспондент на "Комерсант" разказва за "пуст град, горящи здания, руски военни и жители, които до последно не искаха да се евакуират". Торбите с пясък по витрините на магазините са "най-популярният архитектурен елемент".


Над Шебекино се извивали "да стълба дим"; един от тях е от красива двуетажна жилищна сграда, чийто втори етаж е обхванат от пламъци и на чийто първи етаж има търговски обекти.
Споменава се за убити цивилни в резултат на обстрел в същия ден.


Гледам тази сграда и си спомням пролетта на 2022 г. Спомням си как се разхождах по улиците на Мариупол и си мислех, че до началото на бойните действия не можеше да се различи от десетки руски градове, където на първия етаж има точно такива аптеки, цветарски магазини... Тогава бе страшно да си помисля, че може да видя и в други градове сгради, изгорели от снаряди. Сега наистина виждам.

Александър Черних,
журналист от "Комерсант"


За унищожения от руското настъпление миналата година (дори да не го определя така) Мариупол му напомня и друг детайл в Шебекино, за който казва в публикация в "Телеграм", че го "поразил лично": разказът на мъж, който преди да напусне, закачил пред дома си табелка "Тук живеят хора". "Видях този надпис десетки пъти - на къщите в Мариупол. Сега се появи и в Шебекино."

Тези публикации впрочем не са изпълнени с гняв към Украйна; в тях по-скоро може да се открие негодуванието на местни жители например от малкото внимание към ставащото в самата Русия. Жителка на града му разказва: "В новините има толкова много време за Москва или Донецк, а после няколко секунди: но нещо друго се случи в Белгород. За другите на първо място - а за нас на второ. Въпреки че всъщност ние също имаме значение. Още през октомври (реактивни системи) "Град" удариха пазара. Тогава загинаха двама души. Но кой е чувал за това? Кого го интересува... освен тези, които живеят там?"


Събеседник на "Берег" обаче свързва със засилването на обстрела нарасналата си подкрепа за "специалната военна операция" и иска тя да бъде доведена "докрай", защото иначе конфликтът може да се възобнови.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK