Русия стреля по свой тръбопровод, от който зависи зърнената сделка. Москва обвини Киев (обновена)

Ако не бъде подновена отново, зърнената сделка на ООН, която осигурява безопасен коридор за износ на храни от Украйна през Черно море, ще изтече на 17 юли

© Reuters

Ако не бъде подновена отново, зърнената сделка на ООН, която осигурява безопасен коридор за износ на храни от Украйна през Черно море, ще изтече на 17 юлиРуските сили многократно са стреляли по тръбопровод за амоняк в района на Харков в Украйна, каза местен губернатор във вторник, усилвайки тревогите за бъдещето на черноморската зърнена сделка.


ООН договори с Киев и с Москва с посредничеството на Турция канал през Черно море, през който Украйна може да изнася храни като мярка срещу засилването на световната продоволствена криза.


Москва заплаши продължаването на сделката след 17 юли, когато изтича настоящия договор, тъй като не е изпълнено обещанието да възобнови работата на тръбопровода за амоняк - ключова съставка в нитратния тор, който би й позволил да изнася изкуствени торове.
Тръбопроводът за амоняк, най-дългият в света, се простира на около 2470 километра от руския град Толиати на река Волга до украинското черноморско пристанище Южни. Той беше затворен след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.


Две версии


Няма регистрирано изтичане на амоняк след обстрела късно във вторник, който е засегнал тръбопровода край селата Масиутивка и Западно, съобщи Олег Синегубов, губернатор на Харковска област на Украйна.


"Няма заплаха за живота и здравето на хората", каза Синегубов в приложението за съобщения "Телеграм".


По-късно Русия потвърди повреждането на тръбопровода, но хвърли вината върху украински диверсанти.


Според говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков повреждането на тръбата е станало на 5 юни в 21 ч московско време в района на харковското село Масиутивка.


Говорителят заяви, че има пострадали от местното население, на които е оказана помощ.


"В момента остатъците от амоняк от украинска територия се източват през повредените участъци на тръбопровода", заяви още Конашенков.


"Ройтерс" съобщава, че не е могла да провери дали и в каква степен тръбопроводът е засегнат.


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в сряда, че ремонтът на авариралия тръбопровод ще отнеме един до три месеца.


Залогът е зърнената сделка


Москва даде ултиматум в края на май, че няма да се съгласи на ново удължаване на споразумението за зърнения коридор през Черно море, ако ООН не изпълни нейните условия за облекчаване на западните санкции и пускане на тръбопровода за амоняк.


Москва даде ултиматум за зърнения коридор през Черно море
Москва даде ултиматум за зърнения коридор през Черно море


Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките представляват бариера пред доставките.


Украйна твърди, че сделката не обхваща транзита на руски амоняк през Украйна, но че Киев е склонен да обмисли пускането му, ако тя бъде разширена, за да включва повече пристанища и стоки.


Русия признава това, но смята, че транзитът на амоняк, "макар и да не е описан буквално, се подразбира от логиката на споразумението".


Докато тръбопроводът за амоняк не бъде пуснат, Москва каза, че ще ограничи броя на плавателните съдове, на които е разрешено да пътуват до пристанище Южни (Пивденный), съгласно споразумението за Черно море, казаха от ООН.


Данните на ООН показват, че нито един кораб не е посещавал пристанището повече от три седмици.


Няма страшно, ако не се поднови черноморска сделка за зърно, твърдят източници от пазара
Няма страшно, ако не се поднови черноморска сделка за зърно, твърдят източници от пазара

В рамките на Черноморската инициатива за зърно съвместен координационен център в Истанбул, в който работят служители от Украйна, Русия, Турция и ООН, одобрява корабите да бъдат регистрирани за товарене в Украйна и извършва входящи и изходящи инспекции в турски води.


Зърнената сделка беше сключена в Истанбул на 22 юли 2022 г. с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна. Споразумението предвижда създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища (Черноморск, Одеса и Южни), както и за премахване на бариерите пред износа на руски храни и торове. Инициативата беше удължена през ноември 2022 г. със 120 дни и с още 60 дни през март и през май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK