Еврокомисията събира помощи за наводнените райони в Украйна

Спасители изнасят човек от наводнената му къща в село край Херсон след разрушаването на язовирната стена в Нова Каховка

© Reuters

Спасители изнасят човек от наводнената му къща в село край Херсон след разрушаването на язовирната стена в Нова КаховкаЕвропейската комисия призова държавите членки да дарят помощи за пострадалите от разрушаването на язовир "Нова Каховка" чрез механизма за гражданска защита при бедствия и аварии.


Украйна поиска международна помощ от ЕС под формата на оборудване и машини за евакуация на хора и за възстановяване на живота след оттичането на придошлите води.


Първите отзовали се са Германия, която е предложила 5 хил. филтри за вода и 56 генератора, Австрия - 20 контейнера за вода и 10 помпи за кална вода, които вече пътуват за Украйна, съобщи Европейската комисия в сряда. Литва и Германия са предложили палатки, легла и одеяла за евакуираните.
Хуманитарната служба на ЕС в Украйна съобщава за нужда от осигуряване на хранителни помощи и питейна вода.


Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда, че стотици хиляди хора са останали без питейна вода след заливането на кладенците и водохранилищата в района на бедствието.


Би Би Си съобщава от Херсон, че много хора са прекарали нощта по покривите на залетите си домове и по дърветата, както и че евакуацията в района продължава.


Според Киев екологичните последици от замърсявания и от наводненията са най-тежките, с които се е сблъсквала Европа от десетилетия.


Властите в районите от Херсонска област, които са под руски контрол, съобщават в сряда, че водното огледало на язовир "Нова Каховка" е намаляло със 100 м и нивото на водата е паднало с 32 м, но надолу по течението пикът на наводнение се очаква по-късно в сряда. Над 1300 души са евакуирани, съобщава агенция "Интерфакс".


Стената на язовира, която се намира под руски контрол, се скъса във вторник сутринта, предизвиквайки наводняването на обширни части от Херсонска област. Москва и Киев взаимно се обвиняват във взривяването на стената.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK