Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба

Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба

© ReutersМестните власти в Херсон говорят за най-малко трима загинали, а общо 29 селища за момента са под вода по течението на Днепър след вчерашното скъсване на язовирната стена при ВЕЦ "Каховка". Хиляди литри вода се излизат през разрушената преграда всяка секунда, а ще мине над седмица, преди равнището ѝ да спадне.


Вярната на Москва окупационна власт на по-ниския ляв (южен или източен) контролиран от Русия бряг говори за най-малко 35 населени места, потопени от стихията, сред тях - три града: Нова Каховка, Олешки и Хола Пристан. На десния най-сериозен е проблемът за областния център Херсон, но последици се усещат на 150 км от язовира, в Николаев (Миколаив).


Във втория ден играта на обвинения между Русия и Украйна продължава, а щетите за земеделието и поминъка на жителите стават все по-осезаеми.


Хиляди засегнати
Десетки хиляди живееха в наводнените региони до началото на войната - 80 хил. само в трите потопени града. Макар голяма част от жителите да избягаха в хода на конфликта, хиляди все още се нуждаят от евакуация.


Президентът Володимир Зеленски очерта проблема за тези, които остават: редом с водата за напояване не достига питейна вода, стотици хиляди са лишени от нея. Никополският район на Днепропетровска област може да остане без водопроводна вода предвид скоростта, с която пада нивото на изток от скъсаната стена - този следобед понижаването бе с 2.83 м.


Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба


От другата ѝ страна, на запад, Миколаив (Николаев), също има наводнение, макар и без сериозни последствия. Градът е на брега на друга река, Буг, на 20 км от Днепър, и двете заедно образуват обширен естуар в почти закрит участък, т.нар. Днепровски лиман - нивото на Днепър се отразява на Буг.


Руският му колега Владимир Путин също поръча на Министерството на извънредните ситуации да организират работа по оказване на помощи на засегнати. Известно е, че във временен пункт са настанени 4000 души, по думите на "ръководителя" на окупационната власт в Херсонска област Владимир Салдо.


Посевите и рибата


За украинското министерство на земеделието посевите на юг са обречени. Причина е огромната зависимост на региона от напояването по поречието на Днепър. В Херсонска област 94% от напоителните канали са пресъхнали, в Запорожка - 74 на сто, в Днепропетровска - 35 на сто.


Какво представлява язовирът "Нова Каховка" в Украйна
Какво представлява язовирът "Нова Каховка" в Украйна


По-рано началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак публикува в "Телеграм" видеоклип от Днепропетровска област, на който се вижда мор на риба в района на Днепър. Това се наблюдава и в Снигиревския район на Николаевска област.


Застрашени са райони и западно, и източно от язовира както заради спадащото ниво на водата, така и заради влошаването на качеството ѝ след наводненията. Украинското здравно министерство очаква масово измиране на риба да се отчете в Херсонска и Запорожка област в оставащите 3 до 5 дни, също заради стремителния спад на нивото на водата.


Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба


Още международни реакции


Администрацията на Зеленски междувременно се обърна към Международния наказателен съд в Хага заради разрушаването на стената на ВЕЦ "Каховка" с обвинение към Русия, че я е взривила. Президентът същевременно изрази "шока" си, че ООН и Червеният кръст не помагат в справянето с последиците. "Не са тук", каза той в интервю с "Дер Билд", "Ди Велт" и "Политико".


Москва продължава да настоява, че "Каховка" е попаднала под украински обстрел - Путин говореше за "варварски акт", причинил екологична и хуманитарна катастрофа.


Путин обвини Украйна за "варварското" рухване на "Каховка", Ердоган иска разследване
Путин обвини Украйна за "варварското" рухване на "Каховка", Ердоган иска разследване

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря и с двамата. Предложи им да бъде създадена специална разследваща комисия - с участието на Русия, Украйна, ООН и други държави, сред тях Турция.


Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба


Дори Великобритания, един от основните съюзници на Украйна заедно със Съединените щати, обаче не посочва категорично Русия като отговорна. Същевременно, "ако е вярно, ако се докаже, че е умишлено, ще е ново дъно" и "нов варварски акт на Русия", каза британският премиер Риши Сунак. Потвърждението би означавало, че е извършена "най-голямата атака по гражданска инфраструктура" в хода на войната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK