Украйна може да загуби милиони тонове реколта, Зеленски допусна екокриза в Черно море

Украйна може да загуби милиони тонове реколта, Зеленски допусна екокриза в Черно море

© ReutersУкрайна може да загуби няколко млн. тона реколта поради наводнения, причинени от разрушаването на язовир "Каховка" в южната част на страната, съобщи украинското министерство на земеделието в четвъртък, предаде "Ройтерс".


"Без източник на водоснабдяване е невъзможно да се отглеждат зеленчуци. Зърнените и маслодайните семена ще се отглеждат по екстензивен модел с ниски добиви", се казва в изявление на министерството. Според него най-малко 500 хил. хектара земя, оставена без напояване, може да се превърне в "пустиня".


Наводнената земя ще изисква пълна агроекологична оценка на състоянието на почвата, а възстановяването ѝ ще изисква специални методи. На засегнатата земя, според съобщението, се отглеждат основно зеленчу, пъпеши, зърно и маслодайни семена. На последните две Украйна е водещ световен производител и износител.
Разрушаването на язовира във вторник, за което Украйна и Русия се обвиняват взаимно, също така направи невъзможно плаването по части от река Днепър и лиши Киев от важен маршрут за износ на селскостопански продукти, казаха морските власти.


След рухването на "Каховка": Плаващи мини будят тревога, докато жителите бягат
След рухването на "Каховка": Плаващи мини будят тревога, докато жителите бягат


Министърът на земеделието Микола Солски каза и че загубите в земеделския сектор може да са много по-високи от очакваното, тъй като бедствието е нанесло щети на напояването като за "години".


Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че екологичната катастрофа, причинена от рухването на "Каховка", вече е глобален проблем, а силно замърсените води се вливат в Черно море.


По думите му със себе си водите ще завлекат към морето, през долината на Днепър, отходни води, химикали и дори антракс от места, където са заровени животни; такива точки има в окупираните територии, а "какво става с тези места, не знаем", каза Зеленски.


"Общо два милиона живи същества са в опасност", каза Зеленски. "Отравянето и замърсяването от наводнените райони влиза почти незабавно в подземните води, отравя реки и след това Черноморския басейн", каза той. Всичко в света е взаимосвързано.


Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба
Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK