Зеленски засили критиките към Червения кръст за бездействие след рухването на "Каховка"

Володимир Зеленски

© Reuters

Володимир ЗеленскиВолодимир Зеленски измести критиките си от темпото, с което западните оръжия достигат до страната му, към бавния международен отговор на хуманитарната и екологична катастрофа, причинена от рухването на язовирната стена на "Нова Каховка", пише "Гардиън".


Преди да посети засегнатите от наводненията райони в четвъртък, той използва вечерното си обръщение, за да каже: "Необходими са мащабни усилия. Имаме нужда международни организации, като Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), незабавно да се включат в спасителната операция и да помогнат на хората в окупираната част на Херсонска област. Всеки човек, който умре там, е присъда за съществуващата международна архитектура и международни организации, които са забравили как да спасяват живот. Ако сега няма международна организация в района на това бедствие, това означава, че тя изобщо не съществува и че е неспособна да функционира."


Той заяви пред германския вестник "Билд", че ООН и МКЧК "не са там".
Неговите забележки отразяват гнева му, че ООН - и голяма част от международните репортажи - все още не опровергават твърденията на Русия, че е невинна за унищожаването на язовира, или че не се фокусират върху провала на Москва да помогне на хората на окупирания ляв бряг, до който ООН и МКЧК казват, че им е отказан достъп от Русия.

Зеленски и неговият кръг смятат, че базираната в Женева организация е използвала прикритието на неутралност, международно право и поверителност, за да прикрие морална слабост.

Дмитро Любинец, украинският омбудсман по правата на човека, каза миналия месец, че всеки ден "е изправен пред факта, че Червеният кръст не иска да изпълнява функциите си. Но най-лошото е, че Червеният кръст има монопол и не позволява на други организации да се появяват".


Той посочи: "Една организация използва историята си, името си, за да попречи да направи нещо въздействащо."


Любинец добави, че Украйна иска да бъде създадена втора организация със съвместна отговорност за достъпа до политически затворници, като твърди, че конкуренцията може да стимулира МКЧК да бъде по-активен.

Ябълката на раздора е подходът на МКЧК към бойците. Гневът на Украйна беше предизвикан от невъзможността на МКЧК да получи достъп до Оленивка, известен лагер в Източна Украйна, където десетки украински военнопленници загинаха при експлозия и пожар през юли.

Във вечерното си обръщение на 13 октомври Зеленски подчерта: "Вярвам, че Международният комитет на Червения кръст не е клуб с привилегии, където човек получава заплата и се радва на живота. Червеният кръст има задължения, преди всичко от морално естество. Мандатът на Червения кръст трябва да бъде изпълнен."


На следващия месец кабинетът на президента обяви създаването на екип за информация за правата на човека, като каза, че МКЧК изглежда неспособен да посочи или да разследва нарушенията на правата на човека в Русия.


В обръщението си по-късно същия месец към Г-20 в Бали, Зеленски заяви: "11 хил. деца, (които бяха насилствено депортирани в Русия), стотици хиляди депортирани възрастни и не намерихме подкрепа в Международния комитет на Червения кръст. Не виждаме те да се борят напълно за достъп до лагерите, където се държат украински затворници и политически затворници, или да помагат за намирането на депортирани украинци."

За разлика от това Зеленски изрази възхищение от по-острия стил на Рафаел Гроси, директор на Международната агенция за атомна енергия на ООН, който посети както Русия, така и Украйна, за да поддържа безопасността в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала.

Стилът на сравнително новия ръководител на МКЧК, бивш швейцарски дипломат, Миряна Сполярич Егер, е дискретен. Тя казва, че мандатът на МКЧК означава, че той не е група за застъпничество или орган, способен да организира разследвания.


Изправена пред свят, в който уважението след 1945 г. към договорения, основан на правила ред, е ерозирало, тя не може едностранно да влезе в затворнически лагери или да нареди сътрудничество от страните, с които трябва да работи. Натрупаното доверие, неутралност и поверителност са критични компоненти на успеха на МКЧК, смята тя.


След рухването на "Каховка": Плаващи мини будят тревога, докато жителите бягат
След рухването на "Каховка": Плаващи мини будят тревога, докато жителите бягат

Тя има 1000 служители в Украйна и наскоро каза: "Колкото по-близо сте до фронтовата линия, толкова повече хора знаят колко важен е неутралитетът, защото ви защитава. Имаме много малко средства за осигуряване на безопасност и сигурност за нашия персонал, освен нашата строга 160-годишна неутралност и безпристрастност."


В четвъртък очевидно бяха положени усилия за подобряване на отношенията със срещи между служители на ООН и Украйна в Херсон. Украинският Червен кръст също подчерта, че е активен на място.


В изявление хуманитарният орган на ООН заяви, че е организирал превоз на вода с камиони и е доставил повече от 100 хил. бутилки с питейна вода, таблетки за пречистване на вода и бидони на засегнатите общности в Херсонска област.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK