ЕС обяви втори търг за обща покупка на газ

Латвийското подземно газово хранилища - едно от хранилищата, чийто обем трябва да се напълни поне 15% от общи покупки на природен газ

© Reuters

Латвийското подземно газово хранилища - едно от хранилищата, чийто обем трябва да се напълни поне 15% от общи покупки на природен газЕвропейската комисия обяви във вторник втора обществена поръчка за общо купуване на природен газ по новата платформа за съвместни заявки, която беше пусната в действие, след като Русия рязко намали доставките след началото на войната в Украйна.


Новата обществена поръчка ще бъде отворена за заявяване на търсене на доставки на 26 юни, а компаниите продавачи ще могат да правят предложения между 7 и 10 юли, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович.


Резултатите ще бъдат публикувани до 14 юли.
Съгласно правилата след това фирма посредник, наета от Европейската комисия, ще сравни заявките с офертите, за да задоволи търсещите и предлагащите газ, и ще ги насочи към конкретните преговори за сключване на сделки. В този етап Еврокомисията не участва.


Продавачи на руски природен газ са изключени от наддаването.


По време на първата обща поръчка, която беше обявена в края на април, беше заявено търсене от 11.6 млрд. куб.м газ и бяха направени оферти за 18.7 млрд. куб.м.


ЕС намери целия заявен от България газ в първия общ търг за покупка
ЕС намери целия заявен от България газ в първия общ търг за покупка


В средата на май, когато подаването на оферти беше затворено, Шефчович съобщи, че България е успяла да намери доставчици за цялото си заявено количество, като я посочи сред "уязвимите" енергийно страни, наред с Украйна и Молдова.


Според европейското законодателство, прието след началото на войната, държавите от ЕС трябва да запълнят подземните си газови хранилища поне 90% преди 1 ноември. 15% от тези количества трябва да бъдат осигурени чрез общи покупки на газ.


Запасяването с газ става задължително, 80% резерв до октомври
Запасяването с газ става задължително, 80% резерв до октомври

Шефчович каза, че още на първия търг ЕС е успял да осигури почти цялото количество, което трябва да се попълни от общи покупки, което е 13.5 млрд. куб.м.


Той определи платформата за общи покупки като "изключителен успех, който надхвърли очакванията ни".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK