Все повече са доказателствата за взрив в "Каховка", жертвите растат

Все повече са доказателствата за взрив в "Каховка", жертвите растат

© ReutersПетима души са загинали (в Херсонска и Николаевска област) в подконтролните на Украйна, а осем - в тези на Русия по поречието на Днепър след рухването на язовирната стена при ВЕЦ "Каховка", съобщиха властите от двете страни на реката.


Очаква се броят да се увеличи, тъй като някожи жители се смятат за изчезнали. Окупационната власт настояваше в началото, че няма нужда от повсеместна евакуация, но към момента най-малко 5800 души са изведени. За "Ройтерс" близки на засегнати от наводненията казват, че някои от тях още не са спасени, четири дни след бедствието.


И в Украйна евакуацията и спасителните работи продължава. Президентът Володимир Зеленски публикува снимки от наводнените райони, където служители на аварийните служби спасяват хора и животни. Евакуирани в Херсонска област са над 2500 души.
Наводнени, по данни на вътрешното министерство в Киев, са 48 населени места в Херсонска област, като това включва 14 на окупирани от Русия територии. Други 23 селища са наводнени в Николаевска област.


Все повече са доказателствата за взрив в "Каховка", жертвите растат


Екологичните щети, според украинския премиер Денис Шмигал възлизат на 1.5 млрд. долара; отделно за възстановяване на ВЕЦ "Каховка" ще е нужна съизмерима сума. Вчера Зеленски предупреди за възможна екокриза в Черно чоре. ЛИНК


"Експлозия"


Взаимни обвинения както в унищожаване на язовира, така и в обстрел по време на евакуацията, продължават да се отправят и от двете страни. Днес същевременно зачестиха обвиненията към Русия, вече не само от Киев (който увери, че има доказателства. Върховният представител на Европейския съюз във външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел недвусмислено посочи Русия.


Украйна твърди, че има доказателства, че Русия е зад взрива на "Каховка"
Украйна твърди, че има доказателства, че Русия е зад взрива на "Каховка"


При това поне две съобщения за възможна експлозия бяха направени днес, но без да се уточнява какво може да я е причинило или кой може да стои зад нея.

За "Ню Йорк таймс" високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън казва, че шпионски сателити засекли експлозия в язовир "Нова Каховка" в момента точко преди срутването на стената. Сателитите разполагат с инфрачервени сензори, отчели топлинно ниво, съответстващо на мощна експлозия. Все още не е известно кой носи отговорност и как точно се е стигнало до рухването ѝ, но аналитици от разузнаването подозират, че зад тези действия все пак стои Русия, макар и без ясни доказателства.


Същевременно норвежката фондация за сеизмични изследвания Norsar съобщи за ясни сигнали за експлозия в "Каховка" рано сутринта във вторник. Активността е от 2:54 ч. местно време, а това съвпада с медийните публикации за срутването. Това е най-силният сигнал, но има индикации и за предходна активност, в 2:35 ч. местно време.

Тази версия обаче е поставена под въпрос от звеното за проверка на фактите към Би Би Си - BBC Verify - според което налични видеокадри сочат, че стената е разрушена още преди това. Освен това канали в "Телеграм" съобщават за експлозия още в 2:18, след това - в 2:40 ч., обсъжда се и изливащата се бързо вода. Ако е вярно, стената е рухнала преди посочения от Norsar час.


Според събеседника на "Ню Йорк таймс" експлозията не изключва повреди в структурата на язовира да са допринесли за рухването на стената. Тази версия обсъждаха работещи с отворени данни журналисти от Съединените щати и Русия непосредствено след експлозията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK