Днепър носи хладилници и тоалетни в Черно море и те не са най-лошото

Днепър носи хладилници и тоалетни в Черно море и те не са най-лошото

© ReutersДиван. Хладилник. Врати. Мини. Късове земя. Части от къщи. Дори автомобили. Парчета от улична тоалетна. Битов боклук.


Така може да започне, според публикация в държавната украинска агенция, списъкът на вещи, които могат да се открият на плажа в Одеска област в последните дни.


Публикациите в медии и социални мрежи едва загатват за мащабите на природното бедствие, което отприщи рухването на язовирната стена във ВЕЦ "Каховка". Дошлите по Днепър предмети са пометени от прииждащата вода, понесени от улицаите или домовете на хората.
С тях обаче идват и други, често невидими проблеми: отпадни води, химикали, дори останки от тела на мъртви животни и други съхранявани в земята и в индустриални обекти вещества.


Днепър носи хладилници и тоалетни в Черно море и те не са най-лошото


"Черно море ще стане още по-черно и мръсно след наводнението", гласи заглавието на руски сайт. Щетите тепърва ще се оценяват, но морето ще се сбъска с една от най-големите катастрофи в региона от десетилетия.


Множество проблеми


Украинските власти уверяват, че извършват постоянни лабораторни изследвания за състоянието на водата. В четвъртък обаче президентът Володимир Зеленски предупреди, че водата от Днепър може да "отрови" Черно море.


В коментарите по темата на експерти от последните дни се открояват рискове като тези:


Заразни болести. Помелата септични ями, сметища и други вода ще влезе направо в Днепро-Бугския лиман, почти заградена от морето площ, където е естуарът на Днепър и Буг. Водата там е плитка и част от боклуците и замърсителите ще заседнат, но една част вероятно ще стигнат до открито море. При това в наводнените райони има и гробища, част от които вероятно също ще бъдат отнесени. В морето може да се изсипе дори машинното масло от ВЕЦ "Каховка" според генералния директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота.


Днепър носи хладилници и тоалетни в Черно море и те не са най-лошото


Кал и наноси. Кал и наноси от дъното на водохранилището ще се разнесат по Днепър, до Черно море, и дори това да не се усети като заразите (пряко от хората), ще повлияе на екологичния баланс - както ще му повлияе и новата замърсена вода, с която някои видове няма да се справят.


Смъртта на рибата. Сладководната, речна риба, която бъде изтласкана към Черно море, ще загине. Част от фауната в самото море може да не се справи с количествата вливаща се сладка вода от Днепър - далеч над обичайните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK