Поне 80% от руската армия до Норвегия е преместена някъде другаде

Генерал Ейрик Кристоферсен

© nato.int

Генерал Ейрик КристоферсенРуските сили, разположени в Арктика близо до Норвегия, са "20% или по-малко" от броя им преди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., каза в събота началникът на отбраната на Норвегия.


Норвегия е част от НАТО и граничи с Русия на Колския полуостров, където се намират много от руските ядрени оръжия, както и нейният Северен флот, в който са руските ядрени подводници, припомня "Ройтерс".


Говорейки след среща на началниците на отбраната на страните от НАТО, проведена в Осло, генерал Ейрик Кристоферсен каза, че руският президент Владимир Путин знае "много добре", че НАТО не е заплаха за Русия.
"На нашата граница, на руската граница, може би са останали 20% или по-малко (руски) сили, отколкото бяха преди 24 февруари 2022 г.", каза той на пресконференция. "Ако той вярваше, че заплашваме Русия, не би могъл да премести войските си в Украйна, за да води войната там."


Този модел на поведение на Русия се отнася и за начина, по който Путин се е отнесъл към съседна Финландия, след като тя се присъедини към НАТО през април, добави адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО. Финландия и Русия имат обща граница от 1300 км, като руските войски по протежение на тази зона, както и с Норвегия, са по-малко от тези преди войната.


Нидерландецът адм. Роб Бауер ръководи съвета на началниците на отбраната на НАТО

© nato.int

Нидерландецът адм. Роб Бауер ръководи съвета на началниците на отбраната на НАТО


"Русия знае, че НАТО не е заплаха, защото ние не възнамеряваме да ги атакуваме. В противен случай те биха отговорили по напълно различен начин на присъединяването на Финландия, каза Бауер на конференцията. Те са говорили за това, но не са предприели реални действия."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK