Мариана Кацарова, ООН: Правата на човека в Русия са "значително влошени" заради войната

Мариана Кацарова, ООН: Правата на човека в Русия са "значително влошени" заради войната

© ReutersСитуацията с правата на човека в Русия значително се влоши, откакто тя нахлу в Украйна през февруари миналата година, каза Мариана Кацарова, специален докладчик от ООН. Днес тя описа "систематично потискане" на гражданското общество в страната, а в представения от нея доклад се твърди, че руските власти са извършили масови произволни арести на критици на войната и че задържаните са заплашени от смърт поради "постоянното използване на изтезания и малтретиране".


Това е първият път, когато създаденият преди 16 години Съвет по правата на човека на ООН (СПЧ) получи мандат да разгледа досието на един от своите така наречени P5 членове, които имат постоянни места в Съвета за сигурност, припомня "Ройтерс".


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че за момента не може да коментира, тъй като все още не е видял доклада. Но Москва вече нарече неоснователни критиките за състоянието на правата на човека в Русия и отрече да действа срещу цивилни в Украйна, където според нея провежда "специална военна операция" за унищожаване на военна инфраструктура.

  • "(Експертът) е документирал скорошните законодателни ограничения, които се използват за заглушаване на гражданското общество и наказване на активисти за правата на човека и други хора за тяхната антивоенна позиция", се казва в заключенията на доклада.


  • "Често насилственото прилагане на тези закони и разпоредби доведе до систематично потискане на организациите на гражданското общество, което блокира гражданското пространство и закри независимите медии", се казва в него.


След инвазията на Русия в Украйна Москва прие още по-строги закони за наказване на инакомислещите и смятаните за предатели. В доклада се казва, че 20 хил. души са били задържани между февруари 2022 г. и юни 2023 г. за участие в протести и са образувани над 600 наказателни дела за така наречената антивоенна дейност.


Кацарова, която е ръководила разследвания по време на двете чеченски войни за "Амнести интернешънъл", също се позова на опитите на Русия да попречи на нейния мандат, като каза, че подобни действия показват "липса на политическа воля да спази своите задължения за правата на човека".


Москва каза по неин адрес, че не признава работата ѝ и че резултатът от нея автоматично ще бъде пренебрегнат, се казва в доклада.


Очаква се дебат по констатациите в доклада на текущата сесия на СПЧ в Женева в четвъртък. Страните от Европейския съюз ще искат подновяване на мандата на Кацарова. Повече от дузина неправителствени организации са писали на дипломати в Женева с молба да подкрепят подновяването, показва писмо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK