Путин иззе активите на Нобелов лауреат

Главният редактор на "Новая газета" и Нобелов за мир Дмитрий Муратов беше обявен за "чуждестранен агент" от руските власти на 1 септември

© Reuters

Главният редактор на "Новая газета" и Нобелов за мир Дмитрий Муратов беше обявен за "чуждестранен агент" от руските власти на 1 септемвриРуският президент Владимир Путин прехвърли издателски активи, контролирани от носителя на Нобелова награда руски журналист Дмитрий Муратов, на временно държавно управление, се казва в президентски указ в понеделник.


Норвежкият издател "Амедия" (Amedia) остави пълния контрол върху своите изцяло притежавани руски печатници на Муратов, ветеран редактор и сълауреат на Нобеловата награда за мир за 2021 г., през април 2022 г., заявявайки, че действията на Русия в Украйна са направили невъзможно да продължи бизнеса си в Русия.


Дмитрий Муратов, неочакваният носител на Нобелова награда за мир
Дмитрий Муратов, неочакваният носител на Нобелова награда за мир


Путин вече подписа укази, с които поема временния контрол върху активи, принадлежащи на четири западни компании в Русия от април насам, включително поставяйки племенника на чеченския лидер Рамзан Кадиров начело на дъщерното дружество на френския производител на кисело мляко "Данон" (Danone) през юли.
"Недружелюбно": Путин иззе активите на германската "Юнипер" и финландската "Фортум" в Русия
"Недружелюбно": Путин иззе активите на германската "Юнипер" и финландската "Фортум" в Русия


Бившите активи на "Амедия" в Русия все още носят името на компанията, а указът изброява печатници в пет града, чието управление е преминало към Федералната агенция за управление на собствеността - "Росимущество", посочва "Ройтерс".


Муратов се опитва да отмени определянето му като "чуждестранен агент" от властите в Русия в началото на септември, съобщи "Новая газета", вестникът, който той оглавява.


Русия обяви нобелиста Дмитрий Муратов за "чужд агент"
Русия обяви нобелиста Дмитрий Муратов за "чужд агент"

"Новая газета" използваше печатниците на "Амедия", преди да спре излизането си в Русия през 2022 г. в отговор на ново законодателството, прието след началото на войната, налагащо строги наказания за дискредитиране на действията на руската армия в Украйна.


Оттогава много от журналистите, работещи за печатното издание и за сайта, който също беше спрян, се прегрупираха с ново издание в Латвия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK