Мнозинството държави в ЕС са против едностранни забрани на украинския внос

Под погледа на председателстващия съвета испански земеделски министър Луис Планас еврокомисарят за земеделието Януш Войчеховски заяви, че е изненадан от хода на Украйна да подаде жалби срещу Полша, Унгария и Словакия за едностранните им забрани на внос на някои украински храни

© Reuters

Под погледа на председателстващия съвета испански земеделски министър Луис Планас еврокомисарят за земеделието Януш Войчеховски заяви, че е изненадан от хода на Украйна да подаде жалби срещу Полша, Унгария и Словакия за едностранните им забрани на внос на някои украински храниМнозинството държави поставят под въпрос използването на едностранни мерки, тъй като износът е важен не само за Украйна, но и за продоволствената сигурност. Това заяви испанският земеделски министър Луис Планас Пучадес, след като председателства заседанието на агроминистрите от ЕС в Брюксел в понеделник.


Той заяви, че преобладаващото мнение в Съвета е, че "единството трябва да се запази, не само политически, но и правно, за да се защити единния пазар на ЕС".


Търговските връзки между Украйна и петте най-близките до нея европейски държави, станаха един от акцентите на дискусиите между агроминистрите, след като Полша, Унгария и Словакия обявиха едностранни ограничения за внос на украинска земеделска продукция в отговор на решението на Еврокомисията да не продължава забраната за внос на украинско зърно в Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия.


Румъния изчаква да види новите украински разрешителни за износ на зърно
Румъния изчаква да види новите украински разрешителни за износ на зърноТова доведе до въвеждането на едностранни забрани в трите страни и до протести на зърнопроизводители в България, които се очаква да продължат във вторник с блокади със земеделска техника в София.


Европейската комисия съобщи в понеделник, че е направила задълбочен анализ на данните за цените, за складираните количества зърно и за пазарната ситуация в петте държави и смята, че подобни защитни мерки повече не са необходими.


Украйна оспори ограниченията пред СТО


От своя страна в понеделник следобед Киев подаде жалби срещу Полша, Унгария и Словакия пред Световната търговска организация, които ако бъдат уважени, ще дадат ход на арбитражни дела помежду им.


Украинският вицепремиер Юлия Свириденко заяви, че "за нас е изключително важно да докажем, че отделните държави-членки не могат да забранят вноса на украински стоки". Аргументът на Киев е че такива ограничения противоречат на пазарните правила в ЕС и затова са незаконни.


"Трябва да се намери решение, при което зърното продължава да излиза от Украйно, но не се разрушва европейското единство. Това няма да е добре нито за ЕС, нито за Украйна", подчерта министър Пучедес, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.


България беше представена на срещата на земеделските министри в Брюксел от зам.-министър Деян Стратев. Не стана известно каква позиция е защитил той по отношение на търговията с Украйна

© Reuters

България беше представена на срещата на земеделските министри в Брюксел от зам.-министър Деян Стратев. Не стана известно каква позиция е защитил той по отношение на търговията с Украйна


Еврокомисарят за земеделието Януш Войчеховски заяви, че е изненадан от украинската реакция, предвид помощта, оказана на Киев от трите държави във войната.


Той посочи, че по време на действието на забраната за внос на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и рапица в петте държави - от 2 май до 15 септември, украинският износ за ЕС се е увеличил спрямо миналата година, когато такива ограничения не е имало. Войчеховски съобщи, че през май-юли 2022 г., Украйна е изнесла през европейските пътища 7.3 млн. т зърно, докато за същите месеци тази година - 9.6 млн. тона, и заключи, че забраната не е насочена срещу Киев.


Еврокомисарят изрази надежда спорът да може да се уреди приятелски, след като Украйна предложи обещания лицензионен режим за износа към ЕС, но подчерта, че исковете пред СТО не допринасят за диалога.


Нови маршрути


Войчеховски обясни, че румънският маршрут, станал основен, след като Русия напусна сделката за зърнения коридор през Черно море през юли, достига максимума си, и трябва да се търсят нови трасета за "коридорите за солидарност".


Като възможни варианти той посочи пристанища на Балтийско море в Литва, Латвия и Полша, но предупреди, че транспортните разходи по този път са по-високи и трябва да бъдат поети.


"Не е въпрос на инфраструктура, а на цена", заяви еврокомисарят.


Войчеховски предложи през юли ЕС да поеме тези разходи, но до момента Еврокомисията не е взела решение по въпроса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK