Британски универститет разработва анти-Bully игра

Софтуерен продукт ще учи деца между 10 и 12 години как да се пазят от хулигани и злонамерени връстници

Кадър от Bully, изобразяващ нормален ден в училището на главния герой.Консорциум от общо девет университета, начело с единбургския Heriot-Watt University обявиха, че в момента разработват нова игра, която ще учи децата как да се противопоставят и контролират хулигански прояви в истинския свят. Освен техническия екип, с проекта са ангажирани редица учители и студенти, които ще опитат да пресъздадат подобни неприятни ситуации от ежедневието на децата. Един от основните им приоритети е да покажат на подрастващите, че поведението в конкретни ситуации е определящо при изхода от всяка схватка, била тя и словесна, между побойника и поредната му жертва. Шеф на проекта е проф. Рут Айлът, в чийто екип са намерили място редица експерти по компютърни науки, преподаватели и психолози от Великобритания, Португалия, Италия и Германия. Тя определя обучаващия софтуер като подходящ и разработван за деца между 10 и 12 години, и обещава първата му пробна версия да се появи в началото на следващата година.


Макар да не го казват в прав текст, хората стоящи зад анти-хулиганската игра насочват усилията си срещу Bully - очакваната скоро игра на компанията Rockstar Games, която вече потресе родителите с хита Grand Theft Auto. След редица съдебни дела срешу Rockstar, компанията бе принудена да промени европейското име на играта от "Bully" на "Canis Canem Edit". В новото заглавие на дръзкото канадско студио играчът поема ролята на изключения от всяко училище в града тинейджър Джими Хопкинс. Малко преди да замине на петия си меден месец, майката на Джими го изпраща в малко по-различното учебно заведение Bullworth, където трябва да остане в продължене на цяла една година. Оставен без избор, грозноватият нехранимайко е принуден да се бори за оцеляването си в тази трудна за него среда. С времето той се изкачва по социалната стълбица на институцията, пребивайки местните хулигани, мамейки учителите и т.н.


Според шефа на проекта децата ще научат много от университетската анти-хулиганска игра, тъй като ще имат възможност да изпробват немалко реални сценарии без да пострадат - нещо, което е почти неизбежно в реалния свят. Друг е въпросът доколко един софтуерен продукт ще помогне на тормозените деца в подобни ситуации. Пък и производителите на игри като Rockstar Games вероятно ще отговорят с друго "cool" заглавие, в което играчът ще пребива баби, негри, учители, деца и полицаи за удоволствие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK