Австралия легализира мод-чиповете

Според съда възпроизвеждането на софтуерни продукти не включва неправомерно копиране и съответно не нарушава никакви авторски права.

Австралия легализира мод-чиповете


Австралийският федерален съд потвърди информацията, че игри, конзоли и DVD устройства, които ограничават употребата на материали по региони, няма да бъдат защитавани от закона.


След като промените в закона влязат в сила, потребителите ще могат свободно да използват т.нар. мод-чипове и дори заобикалят внедряваните от всички компании анти-пиратски технологии. Най-недоволна от решението е японската корпорация Sony, чиито миналогодишни опити да наложи мнението си на австралийските власти, се оказаха неуспешни.


В края на миналата година австралийският федерален съд излезе със становище, че възпроизвеждането на софтуерни продукти не включва неправомерно копиране и съответно не нарушава никакви авторски права. Според съда потребителите са в правото си да използват мод-чипове, ако разполагат с игри, продавани в други региони.
Незаконните в САЩ и Великобритания чипове, са "частично позволени" в някои страни от т.нар. PAL региони като Испания, Италия, а вече и Австралия. Най-силният аргумент в ползва на мод-чиповете, е липсата или голямото забавяне при вноса на определени заглавия.


Очакваните промени в австралийското законодателство подтикнаха Sony и Microsoft да зарежат и без това спорното разделение. Към днешна дата повечето нови заглавия за актуалните конзоли вече са напълно освободени от региони.


И докато австралийските геймъри празнуват, 43-годишният британец Дейвид Хонг излежава 18-месечната си присъда за притежание на мод-чип.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK