BBFC защитава "хулиганската" игра Bully

В продукта на Rockstar са вложени множество наказания за антисоциално поведение. Създателите подходили много внимателно и определено са постигнали чудесен баланс в това отношение, твърди член на комисия, определяща възрастовите ограничения.

В подобни ситуации играчът трябва да прецени дали да отстъпи или прибегне към насилие. Второто често води до тежки наказания като изключване от училище, например.

В подобни ситуации играчът трябва да прецени дали да отстъпи или прибегне към насилие. Второто често води до тежки наказания като изключване от училище, например.Главният ревизор в британската комисия British Board of Film Classification (BBFC) защити решението на организацията, според което "скандалната" игра Canis Canem Edit (също позната като Bully) е подходяща за всички над 15 години.


"Медиите вдигат много шум и темата е често обсъждана публично, но истината далеч не е драматична, за разлика от заобикалящите я митове и легенди", заяви Джани Замо в интервю за британското издание GamesIndustry.biz, което ще се появи следващата седмица.


Скандалната игра за PlayStation 2, по-известна под името Bully, е поредният продукт на студиото Rockstar, обвиняван в подстрекателство към насилие. Немалко съмнителни организации, политици, проповедници, журналисти и прокурори вдигат излишно много шум около насилието в игрите и често ги обвиняват, че именно те стоят в дъното на всяко сбиване, убийство или грабеж.
Според Замо ревютата на Canis Canem / Bully са изключително позитивни и в ползва на създателя Rockstar, чийто издател Take-Two бе принуден да се оттегли заради безброй съдебни дела.


"В играта не става въпрос за свободно ритане на задници или подтикване към хулигански постъпки", отбелязва Замо. "В продукта на Rockstar са вложени множество наказания за антисоциално поведение. Създателите на играта са подходили много внимателно и определено са постигнали чудесен баланс в това отношение", допълва той.


За насилието се говори повече от достатъчно и това не е случайно. То е безспорен факт. Ето защо родителите би трябвало да се интересуват и преценяват кои продукти са подходящи за децата им. Игрите биват класифицирани като подходящи за определена възрастова група потребители от няколко международни агенции за контрол на съдържанието. Обложките, както и всички рекламни материали, са маркирани с ясни отличителни знаци, даващи ясна представа дали в дадено заглавие присъстват сцени с насилие, наркотици, дискриминация (полова, религиозна и др.), страх, еротичен характер (секс) или хазарт.


Критериите са изключително близки до използваните в кино и ТВ индустрията. Контролът е родителски и в общия случай – препоръчителен. Българските търговци работят изключително с най-големите издатели, които в общия случай, се абстрахират от игри с насилие, еротично съдържание и други неподходящи за всички материали.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK