Роботи ще усещат емоции и ще имитират хората

Машините ще разпознават състояния на гняв, щастие и самота

Роботи ще усещат емоции и ще имитират хората


Да се направят роботи, които могат да влизат в емоционална връзка с хората е тема, традиционна за научната фантастика от десетилетия. Сега обаче това става задача и на науката. С осъществяването на тази цел се е заел екип европейски учени от шест държави, водени от Великобритания.


В проекта, наречен Feelix Growing, участват 25 специалисти по роботика, неврология и експериментална психология от университета на Хърфордшър, Федералния политехнически институт в Лозана, френския Национален център за научни изследвания, университетът "Серж Понтоаз", университета в Портсмут, гръцкия Институт за комуникационни и компютърни системи, датската "Ентъртейнмънт роботикс" и френската "САС Алдебаран роботикс", посочва Би Би Си. Feelix от своя страна е абревиатура, съчетала три от главните действия, в които се прицелва проектът - усещане, взаимодействие, изразяване (Feel, Interact, eXpress на английски).


Координаторът на амбициозната програма, която ще продължи три години и ще струва 2.3 млн. евро, д-р Лола Канамеро разкрива, че целта й е да създаде роботи, които "се учат от хората и отговарят по подходящ от емоционална и социална гледна точка начин". "Светът на човешките емоции е твърде сложен, но ние се водим от прости правила и следваме определени посоки, като отвръщаме на ясни знаци, а други просто не забелязваме", казва д-р Канамеро.
Проектът предвижда създаването на серия роботи, които могат да бъдат повлияни емоционално от хората, с които влизат във взаимодействие, след което да адаптират своето поведение спрямо наученото. Според д-р Канамеро роботите трябва да приличат на бебетата, които се учат как да се държат от моделите на движение и от емоциите в заобикалящия ги свят. Особено важен за програмата е софтуерът, който роботите ще ползват.


"Ние сме най-заинтересовани от програмирането и развиването на поведенческите възможности, особено по отношение на социалните и емоционалните взаимодействия с хората", казва Канамеро. Така роботите трябва да се учат от обратната си връзка с хората. "Ще заложим на позитивния натиск като мили думи, добро поведение и пряка помощ на робота, когато той зацикли".


Партньорите в проекта планират създаването на различни роботи, фокусирани върху различни аспекти на емоционалните взаимоотношения. Роботите от своя страна ще получават информация чрез прости видеокамери, сензори за звук и допир и сензори, осъществяващи връзката между човека и машината. Един от важните аспекти на работата е създаването на изкуствена невронна мрежа, чрез която да бъдат засичани емоции, изразени на лицето или модели на движение. Невронните мрежи са особено подходящи, тъй като те научават моделите чрез просто наблюдение, казва д-р Канамеро. Като начало роботите ще бъдат учени да възприемат състояния като гняв, щастие, самота и подобни, които ще определят модела на поведение на машините.


Един от първите роботи, разработван в рамките на проекта, вече модел на поведение, типичен за новородените животни. "Те обикновено са привлечени от първия обект, който видят, след като се родят. Обикновено това е майка им и те започват да я следват. Ние вече имаме прототип на робот, който следва хората и се адаптира към начина, по който те взаимодействат с него." Крайната цел на проекта е да бъдат създадени два робота, които да съчетават в себе си различните аспекти на всички свои събратя, разработвани в различни центрове в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на робот
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на vladimir
  *****
  Неутрално

  това е много хубаво но има проекти които не стуват 4ак толкова мнооого и не са толкова трудни за изработва не и напално могат да заменят 4овека вав досат области като освен заместването те сте могат и да се самоо убо4ават ако на вас от тоиа институт вие инересно мога да ви разкажа моиа план но вав никакав слу4аи не го продавам или подариавам просто сте ми е интересно да обсадиа плана си сас ьора които разбират от роботи

 3. 3 Профил на димитър
  *****
  Неутрално

  и аз имам схеми но не съм си направил робота и не знам дали ще станат не ги продавам подарявявам и не ги давам на заем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK