Гугъл бомба удари сайта на правителството

Гугъл бомба удари сайта на правителството

© ДневникСайтът на българското правителство беше ударен от т.нар. гугъл бомба (google bomb). При използване на думата "провал" в търсачката на първо място в резултатите излиза правителственият сайт. Стартът на инициативата е поставен в неделя, съобщиха за Дневник участници в акцията, в рамките на която блогъри са започнали да поставят към "провал" линк към интернет сайта на Министерски съвет.


Гугъл бомбата е начин да се повиши индексирането на определена уеб страница, така че тя да се показва на по-предна позиция в резултатите на търсачка.


Бившият президент на САЩ Джордж Буш също стана жертва на гугъл бомба през 2003 г. В неговия случай словосъчетанието "жалък провал" (miserable failure) беше свързано със страницата на Буш на сайта на Белия дом.

Ето как коментираха акцията някои български блогъри:


Петър Стойков


Блогърите са общо взето активна част от гражданското общество, или поне по-активна от повечето други хора в интереса си към политическия и обществен живот и критиката към неговите представители. Правителството обаче отдавна е показало, че за него гласовете на хората в България не означават нищо и че се страхува само и единствено от това да изглежда зле на международен план.


В този смисъл, може би инициативата за гугъл бомбата трябваше да се проведе с ключова дума "bulgarian failure" или нещо подобно, за да предизвика някакъв международен отзвук, а не да бъде просто поредното раздвижване из българския интернет, за което никой, освен блогърите няма да се развълнува.


Пейо Попов


Дали случайно или нарочно google бомбата е насочена към сайта на правителството, а не към лицето, което е премиер, какъвто бе случаят с оригиналната идея срещу Джордж Буш.


Определянето на личност като провал е граждански акт на защита на дъrжавата и нейните институции, докато провалът на институцията е провал на всички нас, като граждани на държавата.


Еленко Еленков


Да правиш "google бомби" е като да слагаш фалшиви пътни знаци. Защото всеки линк е малко или много табелка, която ориентира хората къде ще попаднат. Не участвам в подобни експерименти с блога си, защото това е замърсяване на мрежата с излишна информация. Почти като спам. Всеки опит за изкривяване на Google индексирането пречи реалната информация да достига до хората. Аз също не харесвам сегашното правителство, но не смятам, че това е правилният начин да се изразява неприязън. Какво ще стане, ако някой след време прави анализ на употребата на думата "провал", например?


Огнян Младенов


Подкрепям с две ръце и много линкове тази изключително полезна, макар и доста позакъсняла акция, спомогнала за онагледяване качеството на сайта на правителството и отношението на управляващите към информационните технологии. На всички е ясно, че Google Bomb с няколко линка не става и интернет потребителите масово подкрепят този протест по блогове, форуми и социални мрежи. Интелигентно е, високотехнологично, не трябва да се биеш с полицията и да мръзнеш по площадите и с една дума им казваш всичко което мислиш за тяхното управление.


Учудвам се, че вече някои медии определиха хората, подкрепили този вид протест като хакери или анонимници. Всеки който е пуснал линк към сайта на правителството е застанал отговорно с името и блога си в подкрепа на тази инициатива.


Богомил Шопов


Може би е по-ефективно, ако се напише "Правителство на България" и излезе провал. С тази техника се вижда още един начин на ефективен протест срещу абсурдната политика на правителството по отношение на цифровите права на гражданите и общото мнение на всички имащи досег с Интернет.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ерго Сум
  *****
  Неутрално

  При използване на думата "провал" в търсачката на първо място в резултатите излиза правителственият сайт...

  Значи при използване на думата "слугинаж" в търсачката на първо място в резултатите трябва да излиза МВР, да речем... А при използване на "Али Баба" - сайтът на Народното събрание...

 2. 2 Профил на Mama-im-stara
  Mama-im-stara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Друго подобно:

  http://neuspehi.free.bg - търсенето е "успехи на БСП"

 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Сладка идейка. Нека помогнем:
  провал http://www.government.bg/

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на Кошутко
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  А като напишеш "трипер" или "бракониер" би трябвало да излиза Президентството

 6. 6 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ако в Черноморск имаше интернет - "Жилетките от пике" щяха първи да имат блог!

  Но нямаше да са по-популярни от..... gankinoto-kafene.com

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Провал в отношенията с Гугъл

  Това е кратка поучителна история за отношенията на българското правителство с Гугъл.
  Адрес

  Отдавна съм открил неприятния факт, че ако заредя направо government.bg и баузърът ми не приложи автоматики, не получавам нищо. Трябва изрично да отида на www government.bg. Същото май е положението с всички други сайтове на централната администрация. Но да речем, че това е проблем само за мен като потребител. Ако няма много погрешни връзки от външни страници, търсещите машини ще се ориентират.
  Инструкциите в robots.txt

  Това е стандартен файл, който, сложен в основната директория на даден домейн, съдържа инструкции към търсачките какво от съответния сайт да индексират и какво — не. Съдържанието на този файл на сайта на българското правителство е:

  User-Agent:*
  Disallow:/

  Преведено, това означава: “Ако сте търсеща машина, моля напуснете този сайт и не индексирайте неговото съдържание”.
  Следствия за достъпа на гражданите

  Накратко и опростено, този файл от 26 байта прави всичко, публикувано на правителствения сайт, недостъпно за търсения, които идват отвън.

  Всяко търсене, за което единствения резултат би бил от българското правителство, няма да върне резултати. Всяко търсене, за което най-релевантия документ би бил такъв от българското правителство, ще ви прати към други, евентуално не толкова подходящи източници.
  Изкривеният образ

  Резултати, сочещи към сайта, все пак има. Пример е търсенето за думата правителство. Те обаче, се определят най-общо от външните линкове към този адрес, защото в индекса на Гугъл няма нито един документ от правителствения домейн. Така централният орган на изпълнителната власт в България се появява в публичността на интернет според думите, с които го определят другите. Пълен провал* в отношенията с Гугъл.

  Цитат от yunuz

  The biggest risk in life is not taking one.
 8. 8 Профил на белана
  *****
  Весело

  браво, ленко, ти си мъж

 9. 9 Профил на Огнян Младенов
  *****
  Неутрално

  Колко сайта сте виждали да извеждат почти 1000 грешки при валидиране на кода ? Сайт, който трябва да е лицето на България и изглежда така си е тотален провал.

  Пътните знаци са правилни, Еленко

 10. 10 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  Пробвах с търсене на "провал". Найстина излиза сайта на Министерски съвет.

 11. 11 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Еленко: Какво ще стане, ако някой след време прави анализ на употребата на думата "провал", например?

  Анализът му ще покаже, че думата е била тясно свързана с българското правителство. С което анализът ще бъде верен и по-пълен. Лошо няма.

  gradinko.bg
 12. 12 Профил на сърничко
  *****
  Неутрално

  'Какво ще стане, ако някой след време прави анализ на употребата на думата "провал", например?'

  wtf

  Все едно да се притесняваш какво ше стане, ако някой прави анализ на думата "елен".

  каква реална информация пречи да бъде достигната, като този сайт е забранил достъпа до гугъл, и той НЕ го индексира???

 13. 13 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Поговорка
  *****
  Неутрално

  Както е казал народът "пачавра леке не хваща".

 15. 15 Профил на Въпрос за 20ст.
  *****
  Неутрално

  А какво ще се появи срещу думата педал?

 16. 16 Профил на h3llf1r3
  *****
  Весело

  ех Тази новина ме освежи за дни напред! Наздраве другари и другарки!

 17. 17 Профил на vpetkov
  vpetkov
  Рейтинг: 810 Весело

  също така "Педалиера" би трябвало да се асоциира с националната асамблея.. много добре ми звучи..

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0

 18. 18 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 527 Неутрално

  следващата бомба трябва да е КОРУПЦИЯ и пак да води към government.bg

  А това, че на правителствения сайт не се допуска google не учудва - ако светкавично сменят нещо , за да могат да прикрият следите трябва да го НЯМА google cache...

 19. 19 Профил на агент 008
  *****
  Неутрално

  Участниците в акцията да не се окажат после "единомишленици" с доносника Гоце-резидент на господарите на ДС

 20. 21 Профил на Pomagajte
  *****
  Неутрално
 21. 22 Профил на Помагач
  *****
  Неутрално

  А защо не помогнете на нежните души? Например "3 в 1" /комунист+гей+йодей/ да насочва към Сер_гей Дмитриевич Станишев. Защото са цоциалисти.

 22. 24 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За жалост нямах възможност да участвам, но се радвам, че резултатите са дошли толкова бързо. Това е истински пример, че блогърите в България могат да моделират българската мрежа по всяко време и че сме истински фактор.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 23. 25 Профил на Браво!!!
  *****
  Весело

  Моето уважени за всички участващи. Ще оправим сайта на държавата. Да мислим как ще си пренаредим самата държава.
  Например полицията.
  Разбрахме, че има от тях дето се "гушат", мого от тях могат да "пушат", да "пият" и да "бият", блогове да пишат и вируси да трият ))) .
  Само дето ми се иска да чуваме само как доказателства сбират и заедно с прокуратурата "тлъстите риби" в "аквариума" прибират.
  Работата на някой от тях е като рекламата на Булсатком Дано по малко остават такива народни пари да затриват.
  Г-н Миков народа е на ваша страна.

 24. 26 Профил на пилето
  *****
  Неутрално

  Абе, тия хора нормални ли са ?!?! Протест след протест, сега пък и това... е и какво от това като на гугъла като напишеш провал излизал сайта на МС. Чудо голямо. Намерете си работа лентяи и работете, така ще излезе тая дължава от калта, а не чрез безмислени протести и непрестанно плюене по властта.
  Какъвто народа такова и правителството, такъв и премиера.

 25. 27 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  ламя http://www.president.bg

  Нали е ловджия пък и е Георги

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 28 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 237 Гневно

  долу шибаното правителство

 27. 29 Профил на li
  *****
  Неутрално

  <a href="http://www.government.bg/">провал</a>

 28. 30 Профил на Gazptqjv
  *****
  Любопитно
 29. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 56 Профил на soundtracks
  *****
  Неутрално
 31. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 77 Профил на pills
  *****
  Неутрално
 34. 102 Профил на buypills
  *****
  Неутрално
 35. 113 Профил на znakom
  *****
  Неутрално
 36. 117
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 118
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 38. 126 Профил на vsexznakomstve
  *****
  Неутрално
 39. 127 Профил на KONNIEDd
  *****
  Неутрално

  Various spheres of life consume a lot of efforts, thence why should we waste time for essay topic writing? That is greater to utilize some professional <a href="http://quality-papers.com">paper writing service</a> to order the analytical essay from, I think so.

 40. 128 Профил на Irma34MCCLAIN
  *****
  Неутрално

  According to my investigation, millions of persons in the world get the <a href="http://lowest-rate-loans.com/topics/home-loans">home loans</a> from well known creditors. Hence, there is a good possibility to find a small business loan in any country.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK