Гугъл бомба удари сайта на правителството

Гугъл бомба удари сайта на правителството

© ДневникСайтът на българското правителство беше ударен от т.нар. гугъл бомба (google bomb). При използване на думата "провал" в търсачката на първо място в резултатите излиза правителственият сайт. Стартът на инициативата е поставен в неделя, съобщиха за Дневник участници в акцията, в рамките на която блогъри са започнали да поставят към "провал" линк към интернет сайта на Министерски съвет.


Гугъл бомбата е начин да се повиши индексирането на определена уеб страница, така че тя да се показва на по-предна позиция в резултатите на търсачка.


Бившият президент на САЩ Джордж Буш също стана жертва на гугъл бомба през 2003 г. В неговия случай словосъчетанието "жалък провал" (miserable failure) беше свързано със страницата на Буш на сайта на Белия дом.

Ето как коментираха акцията някои български блогъри:


Петър Стойков


Блогърите са общо взето активна част от гражданското общество, или поне по-активна от повечето други хора в интереса си към политическия и обществен живот и критиката към неговите представители. Правителството обаче отдавна е показало, че за него гласовете на хората в България не означават нищо и че се страхува само и единствено от това да изглежда зле на международен план.


В този смисъл, може би инициативата за гугъл бомбата трябваше да се проведе с ключова дума "bulgarian failure" или нещо подобно, за да предизвика някакъв международен отзвук, а не да бъде просто поредното раздвижване из българския интернет, за което никой, освен блогърите няма да се развълнува.


Пейо Попов


Дали случайно или нарочно google бомбата е насочена към сайта на правителството, а не към лицето, което е премиер, какъвто бе случаят с оригиналната идея срещу Джордж Буш.


Определянето на личност като провал е граждански акт на защита на дъrжавата и нейните институции, докато провалът на институцията е провал на всички нас, като граждани на държавата.


Еленко Еленков


Да правиш "google бомби" е като да слагаш фалшиви пътни знаци. Защото всеки линк е малко или много табелка, която ориентира хората къде ще попаднат. Не участвам в подобни експерименти с блога си, защото това е замърсяване на мрежата с излишна информация. Почти като спам. Всеки опит за изкривяване на Google индексирането пречи реалната информация да достига до хората. Аз също не харесвам сегашното правителство, но не смятам, че това е правилният начин да се изразява неприязън. Какво ще стане, ако някой след време прави анализ на употребата на думата "провал", например?


Огнян Младенов


Подкрепям с две ръце и много линкове тази изключително полезна, макар и доста позакъсняла акция, спомогнала за онагледяване качеството на сайта на правителството и отношението на управляващите към информационните технологии. На всички е ясно, че Google Bomb с няколко линка не става и интернет потребителите масово подкрепят този протест по блогове, форуми и социални мрежи. Интелигентно е, високотехнологично, не трябва да се биеш с полицията и да мръзнеш по площадите и с една дума им казваш всичко което мислиш за тяхното управление.


Учудвам се, че вече някои медии определиха хората, подкрепили този вид протест като хакери или анонимници. Всеки който е пуснал линк към сайта на правителството е застанал отговорно с името и блога си в подкрепа на тази инициатива.


Богомил Шопов


Може би е по-ефективно, ако се напише "Правителство на България" и излезе провал. С тази техника се вижда още един начин на ефективен протест срещу абсурдната политика на правителството по отношение на цифровите права на гражданите и общото мнение на всички имащи досег с Интернет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK