Идва краят на кабелите

Идва краят на кабелите

© Associated PressДните на десетките кабели, свързващи телевизори, компютри и мобилни телефони с електропреносната мрежа, може би са към края си благодарение на система за безжично презареждане на домакински уреди. Новата технология разчита на скорошен научен пробив и според компанията WiTricity може да изпраща електроенергията "безжично" до различни устройства, пише "Таймс".


Според WiTricity тяхната технология е безопасна за хората, тъй като реално преносът на енергия става посредством магнитни полета.


Самото откритие е базирано на научния принцип на Резонанса, според който преносът на енергия става между два предмета със сходна естествена честота на трептене. Когато обектите са с еднаква резонантна честота, те обменят енергия, без реално да имат ефект върху околната си среда и намиращите се в нея други предмети. По същия принцип кристална чаша може да бъде счупена от акустичните вибрации от гласа на певица, изпълнила дадена нота.
При технологията WiTricity преносът на енергия се осъществява между две магнитни намотки – едната от които включена в контакта, а другата - към домакински уред, например лаптоп. Електромагнитните вълни се прехвърлят между намотките и втората получава електричеството, нужно за захранване на преносимия компютър, чиято батерия на практика става излишна.


Приложимостта на технологията бе демонстрирана миналата седмица на конференция в Оксфорд, където пред присъстващите изпълнителният директор на компанията Ерик Гилър показа телевизор, включен в прототип на устройството.


Основно предимство на WiTricity пред сходни лазерно базирани технологии е, че не изисква пряка видимост между излъчвателя и приемателя на електрическия заряд.


Съществуват обаче и някои пречки. При сегашното ниво на технологията могат да бъдат захранвани само низхоразходни уреди. Самият пренос на енергия пък не може да става на повече от два метра, макар надеждите да са след време да бъдат достигнати и разстояния от порядъка на 30 метра.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дядо Философ
  Дядо Философ
  Рейтинг: Неутрално

  Този безжичен пренос на енергия няма как да не влияе на материалния свят попаднал в полето й.

 2. 2 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Идва ерата на облъчването

 3. 3 Профил на Пижо от Подуене
  Пижо от Подуене
  Рейтинг: Неутрално

  Тая ми прилича да получаваш вода не по тръбопровод, ами като те топнат у виро в Искъро.

 4. 4 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Весело

  След като прочетох

  "Самото откритие е базирано на научния принцип на Резонанса, според който преносът на енергия става между два предмета със сходна естествена честота на трептене"
  избягах от стаята с писъци WTF?

 5. 5 Профил на walker
  walker
  Рейтинг: Неутрално

  Не е далече времето когато ще започнем да светим.

 6. 6 Профил на doktora
  doktora
  Рейтинг: Неутрално

  аз моите кабели не ги давам.

 7. 7 Профил на iph770
  iph770
  Рейтинг: 233 Весело

  е тогава съседите ше ми крадат тока мнооого сериозно!!

 8. 8 Профил на оп са
  оп са
  Рейтинг: Неутрално

  жица жица тънката жица

 9. 9 Профил на EMC
  EMC
  Рейтинг: Весело

  при такива магнитни полета надали ще доживеш три презареждания батерията на телефона...

 10. 10 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Весело

  След като се успокоих, продължих да чета следващие параграф:

  "При технологията WiTricity преносът на енергия се осъществява между две магнитни намотки – едната от които включена в контакта, а другата към домакински уред, например лаптоп. Електромагнитните вълни се прехвърлят между намотките и втората получава електричеството, нужно за захранване на преносимия компютър, чиято батерия напрактика става излишна."

  Пичове от "Дневник", описаният ефект се нарича електромагнитна индукция (всеки трансформатор работи на този принцип) и е нещо съвсем различно от резонанса.
  Начи питам и отговор не чакам:
  Резонанс, индукция, и двете...?

 11. 11 Профил на 108
  108
  Рейтинг: Неутрално

  Няколко аргумента против, от пръв поглед, без много да се замислям:
  1.Магнитните полета съвсем не са безвредни за човека и това е научно доказано.
  2.И по тоя начин съседът ти може спокойно да черпи ток от твоята мрежа, защото стените не са пречка за магнитните полета.
  3.Магнитните полета ще предизвикат вихрови токове във всеки метален предмет от което той ще почне да се нагрява. И колкото е по-голяма честотата и силата на магнитното поле толкова нагряването ще е по-голямо. А какво ще стане с металните ни пломби в устата?

 12. 12 Профил на topor
  topor
  Рейтинг: Неутрално

  Е да, ама всяка "активна" индуктивност излъчва поле, състоящо се от 2 компонента - електрически и магнитен, силовите линии на които са перпендикулярни. И точно магнитната съставна, за която се говори, до скоро се използваше в медицината за нагревки (3-7 Мгхц), но се отхвърли със съмнения за вредности.
  Другият проблем на тази отдавана известна техника е ниската ефективност, т.е КПД на излъчващата намонка, особено ако е на мрежовата честота, е изключително ниско.
  Въпреки тези и други резерви, приветствам усилията за алтернативни начини на доставка на ел. енергия, ако не вредят на здравето. Успехи на новаторите!

 13. 13 Профил на Lady
  Lady
  Рейтинг: Весело

  Ураа, най-после всички жени ще бъдат задоволени. Вибрации всеки ден, всеки час, по всяко време, на всяка крачка

 14. 14 Профил на He
  He
  Рейтинг: Весело

  Ще се сбъдне мечтата на лудия сърбин

 15. 15 Профил на do Tom
  do Tom
  Рейтинг: Любопитно

  Том, като си толкова умен и начетен вземи ти да измислиш нещо ново, така, нещо иновативно. Заеби я тая суха теория, резонанси, електроиндукция и т.н. - те хората разбраха каква е идеята, другото са сухи и скучни подробности.

 16. 16 Профил на neee
  neee
  Рейтинг: Неутрално

  авторът на статията може да се пробва за сценарист в Стартрек ))

 17. 17 Профил на topor
  topor
  Рейтинг: Неутрално

  Значи, пасивната(приемащата) индуктивност трябва да е в резонанс (настроена на една и съща честота с излъчващата), за да се получи ефективно прехвърляне на енергия. Но това са технически подробности.

 18. 18 Профил на broker
  broker
  Рейтинг: Неутрално

  Става дума за трансформатор, при който магнитното поле между двете намотки минава през магнитопровод с въздушна междина. Това се използва и в момента например за зареждане на акумулаторчетата на електрически четки за зъби. Ако технологията се усъвършенства вероятно в скоро време ще имаме докинг станции за безконтактно зареждане на батериите на мобилни телефони и лаптопи. В доста по-далечно бъдеще може да се мисли и за безконтактно зареждане на акумулаторите на електромобили. Не е зле - паркираш на точно определено място и без да ползваш кабели и контакти след няколко часа батериите ти са пълни ) Във всички случаи обаче за безопасно пренасяне на енергия с не големи загуби въздушната междина трябва да е възможно най-малка - милиметри до няколко сантиметра. Така че не бързайте да продавате акциите си от фирмите за производство на електрически кабели

 19. 19 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Неутрално

  Нямах намерение да се заяждам, но това ми е специалност и се издразних

 20. 20 Профил на heat
  heat
  Рейтинг: Неутрално

  Бреее.. откриха го и това най-накрая... дано само някой БГ изпълнител на проекта не настрой честотата на някой реактор с тази на телевизорите, че ще има масов геноцид на бабите гледащи сапунки

 21. 21 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  "Когато обектите са с еднаква резонантна честота, те обменят енергия, без реално да имат ефект върху околната си среда и намиращите се в нея други предмети" -ТОВА Е ПЪЛНА ГЛУПОС!!!! - "без реално да имат ефект върху околната си среда и намиращите се в нея други предмети" ТЪПОТИИ!!!

  "При технологията WiTricity преносът на енергия се осъществява между две магнитни намотки – едната от които включена в контакта, а другата - към домакински уред" - ТА ТОВА Е НАЙ ОБИКНОВЕН ТРАНСФОРМАТОР!!!!!!

  Погледнете и последния абзац....

  Та автора на статията НЕСТАВА дори и за сценарист на Стартрек!!!!

  Мисля си, че е нужно да си внимавал в часовете по физика в 8-ми клас за да непишеш такива глупости.


 22. 22 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  Том,
  Съжалявам, че те повторих за трансформатора...

  Ама тези хора учили ли са 7-ми, 8-ми клас? Закона на Ом и т.н.

 23. 23 Профил на Ром
  Ром
  Рейтинг: Весело

  Лелеее ееееееее НЕ ТАКА И аз ромито съм хора ... Искаме си жицата да ни се дава, хялаба ни взимате ... пу индикция да ви тръшне дано ...

 24. 24 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  Статията няма автор...

 25. 25 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: Неутрално

  а толкова е просто да се сложи един линк http://www.witricity.com/index.html
  или може би още един, който най-вероятно обяснява идеята на тази статия/новина
  http://www.dailymotion.com/video/x80536_wireless-electricity-coming-soon_tech

 26. 26 Профил на MJ
  MJ
  Рейтинг: Неутрално

  Отдавна живеем в ерата на облъчването!!!
  ПС. Така се зарадвах като видях заглавието. Помислих си, че става въпрос за уличните кабели, а то....

 27. 27 Профил на Нео
  Нео
  Рейтинг: Неутрално

  100 ще преодкриваме на Никола Тесла изобретението май че

 28. 28 Профил на Нео
  Нео
  Рейтинг: Неутрално
 29. 29 Профил на topor
  topor
  Рейтинг: Неутрално

  Е, този вид пренасяне на енергия се използва отдавна в комуникациите. На КВ и УКВ отдавна се използват т.н. магнитни антени (Magnetic Loop) за излъчване и приемане на високочестотни сигнали(енергия). Ефективни са като приемни, но като предавателни са крайно неефективни.
  Явно нещата опират до решаване на проблема с КПД и със защита на здравето. Все пак във всяка страна, дори и в САЩ, има норми за електромагнитната съвместимост на уредите, за допустимите нива на излъчване.

 30. 30 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Научили сте 2 урока преди 20 години и сега се правите на специалисти. А тоя-"Лумпен пролетарий" да беше внимавал в часа по български в 8 клас, за да разбере, че се пише ГЛУПОСТ, а не ГЛУПОС.

 31. 31 Профил на Фарадей
  Фарадей
  Рейтинг: Неутрално

  И колко време беше необходимо за да ме преоткрият?

 32. 32 Профил на МАНГО
  МАНГО
  Рейтинг: Гневно
 33. 33 Профил на Айшето
  Айшето
  Рейтинг: Весело

  А, нЕма да умирГа Манго, щото чааветата искат да Апват, ама не дръжката на теслата

  Я, виж, колко вторични суровини има в тези каруци, кръстени на някой си Тесла Да си купиш тесла за 1 лев и да почваш да тенирГаш за новиО бизнес, за да не гризнеш теслата един ден.

  http://greentech-bg.net/?p=418

 34. 34 Профил на broker
  broker
  Рейтинг: Неутрално

  Благодаря на #25 Plamen за препратките.

  Във видеото от www.daylimotion.com е показана докинг станция за безконтактно зареждане на батериите на различни мобилни устройства. Дали и кога тази технология ще се наложи на пазара зависи само от маркетинговите стратегии на компаниите. Лично аз предполагам, че ще е до година-две.

  В идеята на хърватския асистент по физика в MIT Марин Солячич за резонансен трансформатор също има хляб главно за увеличаване на КПД при индуктивното свързване от близко разстояние - до няколко сантиметра. Възможно е предаването на енергия и на по-големи разстояния - 1 метър и повече, но това изисква или големи по размер бобини, както е на показаната на www.witricity.com снимка, или е свързано с голямо разсейване (загуба) на енергия. Дано съм бил полезен.

  Повтарям съвета от предишния си постинг #18: За сега не бързайте да продавате акциите си от фирмите за ел-кабели

 35. 35 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  108, магнитните полета са напълно безвредни (или съвременната технология не може да я докаже тази вредност) все пак живеем в/у огромен магнит - планетата Земя... А и едно от най-безвредните образни изследвания в медицината е ЯМР...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 36. 36 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: Неутрално

  "изгубени открития"който има желание да я прочете и да разбере истината че парите дърпат човечеството назад еволюционо..

 37. 37 Профил на Жичков
  Жичков
  Рейтинг: Неутрално

  Толкова си ми е хубаво с тия километри кабели из къщи. И аз не си ги давам!

 38. 38 Профил на Национален Географски
  Национален Географски
  Рейтинг: Неутрално

  Наскоро по "Нешънъл джиографик" даваха филм за висящите мостовел Гласът зад кадър ни обясняваше ту, че мостовете висят на жици, ту на кабели (вместо на стоманени въжета). Та тия жици и кабели според преводача ще отпаднат ли? И на какво ще висят тогава в неговите преводи мостовете?

 39. 39 Профил на Намагнитена Енергетичкова
  Намагнитена Енергетичкова
  Рейтинг: Любопитно

  Жичков, друго си е ръка да пипне, око да види, нали Това че се налага да се оплита човек в кабели и жички дори е много мило, комуникативно и контактно. Така де, във века на комуникациите живеем и не се знае какво са ни приготвили още илюминатите"

 40. 40 Профил на Намагнитена Енергетичкова
  Намагнитена Енергетичкова
  Рейтинг: Весело

  Няма да висят вече тези мостове, ще "текат" и полягат по намагнитени възглавнички. Нещо като магнитен ферибоот.

 41. 41 Профил на Недолюб
  Недолюб
  Рейтинг: Любопитно

  Известно ли ви е, какво е влиянието на магнитните излъчвания върху живота на пчелите?

 42. 42 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Никакво...ориентират се по магнитното поле на Земята (но това е спорно - сега се приема, че по поляризираната светлина), но дори и да е така - мисля, че тези слаби полета нямат и трилионна част от земното...Има оромни магнитни аномалии по Земята и не съм чул там да има различна заболяемост или пчелите да кацат на лайна, а не на цветя..
  пр. Курската магнитна аномалия

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 43. 43 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Стар крадец си татииии, крал си кво ли неееее
  обачИ татиии - май гладен ще се мрееее ...
  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 44. 44 Профил на Никоошу
  Никоошу
  Рейтинг: Неутрално

  Толкова много гении има в България! Затова сме цъфнали и вързали. Разбрали-неразбрали и се втурнаха да дават акъл и да квалифицират това като глупост и абсурд. Елементарно търсене в нета показва, че това не е нито е.м. индукция, нито играчките на Тесла, нито известния и нискоефективен радиационен пренос. Пробвайте търсене на 'wireless energy transfer' в гугъла и най-вече вижте http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_energy_transfer и http://www.mit.edu/~soljacic/wireless_power.html и статията http://www.sciencemag.org/cgi/rapidpdf/1143254?ijkey=94ff.Ay4jRMqU&keytype=ref&siteid=sci

 45. 45 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Неутрално

  До # 44
  Изказа се неподготвен. Седни си, двойка.
  Ако беше чел по-внимателно, щеше да разбереш, че WiTricity се базира точно на ЕМ индукция.
  Но за целта е необходимо първо да знаеш какво е ЕМ индукция.


  Чети:
  http://en.wikipedia.org/wiki/WiTricity
  И още:
  Evanescent wave coupling is fundamentally identical to near field interaction in electromagnetic field theory. Depending on the impedance of the radiating source element, the evanescent wave is either predominantly electric (capacitive) or magnetic (inductive), unlike in the far field where these components of the wave eventually reach the ratio of the impedance of free space and the wave propagates radiatively. The evanescent wave coupling takes place in the non-radiative field near each medium and as such is always associated with matter, i.e. with the induced currents and charges within a partially reflecting surface.

 46. 46 Профил на Silicon Jungle
  Silicon Jungle
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм кандидат за бъдещ Нобелист!
  Разработвам нова полу-проводникова технология, която позволява всички компоненти на силиконовия кристал да комуникират помежду си по индуктивен път. Засега имам мънички проблемчета - прототипът на джобен калкулатор изработен по тази технология тежи около 2 тона, но аз няма лесно да се предам, защото съм много умен и упорит!

 47. 47 Профил на До Никоошу
  До Никоошу
  Рейтинг: Неутрално

  "Играчките на Тесла" са в основата на съвременната индустриална цивилизация. Да оставим настрана военните "играчки" базирани на негови технологии. Като вземем и предвид че има над 700 Американски патента тогава "играчките" направо блясват. Вземете да прочетете малко повече, понаучете па тогава говорете.

  Или както са казали хората:

  Nature and Nature's laws lay hid in night:
  God said, "Let Tesla be", and all was light.
  B.A. Behrend, AIEE annual meeting, New York City, May 18, 1917.

 48. 48 Профил на Никоошу
  Никоошу
  Рейтинг: Неутрално

  Том, ходи и прочети статията в Сайънс, за която съм дал линк, и не ме занимавай с чалга-аргументи. Аз не обръщам внимание нито на преводни материали (тази тук е превод от статия в Дъ Таймс), нито на вестникарски писания, а само на сериозни научни статии. Ако не разбираш coupled-mode theory, няма как да разбереш този ефект.

 49. 49 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: Неутрално

  Да беше сега Тесла жив да види

 50. 50 Профил на Тесларий
  Тесларий
  Рейтинг: Любопитно

  На Т'слата дръжката скоро също ще отпадне, ще се работи безмануално, а само виртуално

 51. 51 Профил на ПРАЗНОДУМЦИ
  ПРАЗНОДУМЦИ
  Рейтинг: Весело

  Невероятни гении сте тук по форумите. Ако вместо да драскате глупости по цял ден вземете да "впрегнете" "невероятните" си познания на практика, сигурно ще дръпнем много рязко напред в науката и технологиите...........СМЯХ В ЗАЛАТА!!!

 52. 52 Профил на Erokh
  Erokh
  Рейтинг: Неутрално

  на всички които се интересуват нека да прочетат:
  http://www.beinsa.info/index.php?option=com_content&view=article&id=98:2009-03-21-20-57-54&catid=10:2009-01-18-20-40-32&Itemid=24

  За тези които знаят английски ето wikipedia :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

  Това е историята на Никола Тесла, това което е описано по-горе, е нещо което този гениален учен създава преди 100-на години, но поради сериозни икономически интереси, са се погрижили да бъде добре погребано.

  ---------------------------
  По-добре да си мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да разсееш съмнението....

 53. 53 Профил на Лапласиян
  Лапласиян
  Рейтинг: Неутрално

  Чисто лаически:
  Звучи ми все едно да захранваш лаптопа чрез микровълновата фурна . А ние ще ходим с костюми с вградена изолаторна решетка .
  Така и бизнеса с дрехи ще е в подем .

  А да не забравяме и за скафандрите

 54. 54 Профил на 108
  108
  Рейтинг: Неутрално

  До Цонев 35

  Тук става въпрос за нещо съвсем различно от земния магнетизъм, към който всяко живо същество на земята е привикнало от раждането си.

  Ясно е, че за да има ел.магнитна индукция полето трябва да е ПРОМЕНЛИВО. А променливото поле поражда т.н. токове на Фуко и явлението хистерезис във всеки проводник попаднал в обсега му. Оттам идва и нагряването.

  ЯМР е наистина безвреден, но той се прилага за кратко време. Не е все едно дали ще докоснеш за миг горещата ютия или ще си държиш пръста върху нея 5 мин. 55. 55 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Неутрално

  Опят двойка.
  Все пак е ЕМ индукция.

  Прочети следното:

  The proposed method is based
  on the well known principle of resonant coupling (the fact that two same-frequency resonant
  objects tend to couple, while interacting weakly with other off-resonant environmental
  objects) and, in particular, resonant evanescent coupling (where the coupling mechanism is
  mediated through the overlap of the non-radiative near-fields of the two objects). This well
  known physics leads trivially to the result that energy can be efficiently coupled between
  objects in the extremely near field (e.g. in optical waveguide or cavity couplers and in resonant
  inductive electric transformers).
  Това е цитат от посочената от теб статия.
  Сега си обясни следните термини:
  1.What is an evanescent wave?
  2.What is near field and what is far field of a radiator? how do they differ?
  3. What is resonant and nonresonant coupling? What does 'resonant' refer to in this article.
  4.What is an EM induction?

 56. 56 Профил на Boris
  Boris
  Рейтинг: Неутрално

  Ако журналистите бяха зъболекари : )
  "Според WiTricity тяхната технология е безопасна за хората, тъй като реално преносът на енергия става посредством магнитни полета."
  "Дневник" , как може да се публикува подобен параГаф?

 57. 57 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  108, не разбрах как точно влияят на тялото и на коя част по-точно токовете на Фуко и ако има болест кажи и името... Само не искам източници от рода на филма "Великата тайна на водата" и подобни... Пък при ЯМР магнитното поле е милиони пъти по-силно от споменатите по-горе и процедурата е да кажем близо час... (има значение и колко градуса е загрята ютията - 20 или 200..)

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 58. 58 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тези от WiTricity са големи манипулатори. Тази технология може да си има някакви предимства, но само за маломощни прибори. Това крушки телевизори перални ми иглежда като научна фантастика. Като гледам как са го нарисували, се предполага излъчването да е изотропно. Е не стига че се пържим сега с мобилни телефони wireless устройства, ами и енергия ще се предава безжично. Пълни глупости.

 59. 59 Профил на bib
  bib
  Рейтинг: Неутрално

  Tака се почва занапред със сигорност ще се усъвършенства самата технология така че по-оптимистично...

 60. 60 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Весело

  интересен е стремежът на българина да се изкара по-умен и от най-умните, а ако същевременно ги изкара и глупави, ще е направо повод за напиване. Някакви хора с познания по физика на ниво 8ми клас са тръгнали да се опитват да оборят публикации на учени в журнали като Science и Annals of physics... А това са доса по-сериозни издания от секцията "технологии" на дневник или даже таймс, и там не може сулю и пулю да си публикуват бъртвежите. Вярно че и превода в дневник е малко аматьорски, ама изказвания от рода на "тва ще е като голяма микровълнова фурна" "или "това е най-обикновен трансформатор" са 19х по-аматьорски. Ако беше "обикновен трансформатор" дали щяха да го публикуват в горепосочените списания. А пък за Тесла сигурно въпросните учени не са и чували, нищо че имат докторски степени по физика и работят в областта на теорията на магнитното поле. Обаче наш ганю е чувал за тесла и всичко му е разбрал на писанията, ама простите учени им трябвали 100 години да го открият. Ех, защо наистина най-високотехнологичното българско изделие е права лопата?

  Относно ефектите върху здравето, без да са посочени данни какво магнитно поле ще се генерира и с какъв интензитет, не мога да си обясня откаде изскочиха хора да казват че ще е вредно за здравето? Айде някой от тия дето са сигурни че ще е вредно да каже кое магнитно излъчване се счита за "вредно" по някакъв стандарт, че да не е така голословно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 61. 61 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "А променливото поле поражда т.н. токове на Фуко и явлението хистерезис във всеки проводник попаднал в обсега му"

  Хистерезис е "памет" и съществува само във феромагнитните материали, които се "магнетизират" от външно магнитно поле и остават магнетизирани когато полето се премахне. Хистерезисната крива е характеристика на редица метали и сплави, тя не се "поражда" ей така просто. Тъй като човешкото тяло не е феромагнитно, и желязото в кръвта ти не може да бъде изсмукано с мощен магнит, посочването на такива явления и уреди като индукционния поялник или индукционната готварска плоча не допринасят с нищо за доказване на думите "доказано е че магнитните полета са вредни за здравето" Всеки който се съмнява може да си купи една ндукционна плоча, да я включи и да си сложи ръката. Ако се нагрее, ще му дам 3 лева и бутилка лимонада.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 62. 62 Профил на NIKOLOV
  NIKOLOV
  Рейтинг: Неутрално
  Каква е законовата уредба за подобни обекти у нас?  В нашата страна нормативният документ, въвеждащ гранични стойности (пределно допустими нива - ПДН) за защита на населението, е Наредба № 9/1991 на МЗ и МОС, ДВ, бр. 35, с изменение и допълнение в ДВ, бр. 8, 2002 г. Той регламентира граничните стойности за определен честотен диапазон за стационарни комуникационни източници, излъчващи в населените места. Съгласно цитираната наредба, преди въвеждане на всеки нов източник в експлоатация, се изисква изчисляване на хигиенно-защитни зони, т.е пресмятане на разстоянието от източника, на което стойностите на ЕМЛ достигат пределно допустимите нива за защита на населението. Следващият етап е измерването в реални условия, след пускане на източника в експлоатация. Такъв е регламентът за приемане на такива обекти и в другите страни в Европейския съюз.  За честоти от 300 MHz до 30 GHz, съгласно нашето законодателство, се нормира величината “плътност на мощност” (S, µW/cm2). Приетата гранична стойност за тези честоти у нас, осигуряваща достатъчна защита на здравето на населението е 10 µW/cm2.

  Повечето Европейски страни са приели за гранични стойности препоръчаните от Международния комитет по защита от нейонизиращи лъчения - ICNIRP. За честотите, ползвани в мобилната комуникация, граничните стойности са както следва:

  - 450 µW/cm2 за 900 MHz;

  - 900 µW/cm2 за 1800 MHz;

  - 1000 µW/cm2 за 2100 MHz.

  Както се вижда, препоръчваните норми от ICNIRP са многократно по-високи от ПДН за население, регламентирана в законодателството на нашата страна.  Световната научна общественост, въз основа на изследванията, извършвани в последните 10 години счита, че при спазване на нормите на ICNIRP, не може да има вредни ефекти за здравето на населението.  По данни на СЗО, населението в развитите страни в света се облъчва със стойности от 0.002% до 2% от граничните стойности, определени от европейските препоръки. В нашата страна измерванията също показват, че ЕМП са в границите на здравните норми, съгласно действащото законодателство у нас. В повечето случаи, тези стойности са не по-големи от 0.2% от граничните стойности, определи от европейските препоръки
  РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЕЛЕКТРОМАГНИТНОТО ОБЛЪЧВАНЕ Е ВРЕДНО ,ДОРИ БРАТУШКИТЕ ,КОИТО НЕ ЦЕНЯТ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ .ОЩЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ДОКАРАХА ЕДИН КАМИОН АПАРАТУРА ЗА ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ БИОЛОГИЧНАТА ЗОНА ЗА ХОРАТА КОИТО РАБОТЕХА НА ЕДИН ПРЕДАВАТЕЛ НА ДЕЦИМЕТРОВИ ВАЛНИ А И СПЕЦИАЛНИ ГАЩИЧКИ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ОБЛИЧАТ МАЖЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕГРАМОТНОСТТА Е СТРАШНО НЕШТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 63. 63 Профил на Др. Ливайн
  Др. Ливайн
  Рейтинг: Неутрално

  До Том и Цонев.

  Чух че в БГ-то все още сте имали в кръвта желязо та ако може да ни светнете кво става като си държим магнити на гривни зарад кръвното и наколенки за да се пласираме т.е. за рематизмъ де?
  Да не си спираме кръвта та затуй не ни болят коленете?

 64. 64 Профил на Коко
  Коко
  Рейтинг: Неутрално

  Специалистите,мислете по темата как от магнит да крадете ток с електромер ,за да бъдете готови в БГ !

 65. 65 Профил на Защо
  Защо
  Рейтинг: Неутрално

  Защо преоткриваме неща, отдавна известни в научните среди - това е част от постиженията на Никола Тесла, от близо 100 години по-рано?

  И защо инженерите, работили дълги години по телекомуникационни антени и базови станции страдат масово от ракови заболявания?

 66. 66 Профил на EMR
  EMR
  Рейтинг: Неутрално

  Сега е в рамките на 2 процента, но е вярно и че излъчването от един мобилен телефон, или един безжичен рутер са в рамките на няколко десетки до няколко стотин миливата.

  Какво ще стане обаче ако всеки се опита да си захранва домакинските уреди по този начин. Я да видим - настолен компютър + монитор, около 300 вата, телевизор 100-тина вата, музикална система от 100-на вата до към половин киловат. Тук не слагам осветителни тела и домакински уреди като печки, халдилници, перални. Все пак в пикови моменти може да се консумация от около 1 киловат, мисля че доста бързо ще надхвърлим позволените норми за наситеност на електромагнитното поле, и то първо в домовете си.

  И сега яростните подръжници на това технически недоклатено откротие да ми обяснят как работи микровълновата печка, как загрява всичко съдържащо вода или водни молекули, и защо не трвябва да слагаме метални предмети вътре, както и защо са неподходящи за сушене на мокри котки.

 67. 67 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Весело

  я сега ЕМР да се опита да нагрее вода с магнитно поле генерирано от индуктор... без присъствието на феромагнитен материал (и с алуминии и мед става, но ефективността е много по-ниска). А също може и да провери каква е разликата между микровълните, използвани от печките и телефоните, и магнитното поле, генерирано от променлив ток течащ през проводник. И ако може да ни обясни защо пациентите подложени ядрено магнитен резонанс (където се генерират много силни магнитни полета) не излизат от скенера със сварени вътрешности?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 68. 68 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Неутрално

  ако разбира се пациента се е нагълтал с ножици и бръснарски ножчета, гледката няма да е много приятна на изхода на камерата...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 69. 69 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  "Таймс" пише за пренос на енергия и пробив в науката за полетата.Все едно да телепортираш енергия на частици.Не забравяйте експеримента на Айщайн с магнитните полета на кораби които са пренесени на стотици километри ,а един още го чакаме да плюсне в океана.Преносът не е чрез магнитни полета,които са вредни и остава учените да го не знаят.

 70. 70 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  DareDebil, евала...
  Аз това се опитвам да кажа... При магнитно поле около 3-4Т при ЯМГ плобите не изкачат (дори по лекарска преценка може да се сканира човек с малки средства за метална остеосинтеза - например игли на фалангите на ръка - стига да не са близо до важни органи и да има риск да се предвижат) всичко друга е мит...
  А за желязото в хемоглобина - то не в метална решетка...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 71. 71 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Неутрално

  До : вие си знаете кои сте
  Обяснете на всички на какъв физичен принцип работи въпросното устроиство?
  Аз продължавам да твърдя индукционен!
  BTW, физик съм и имам MS и PhD и двете в област наречена Computational Electrodynamics. Работя в тази област.

 72. 72 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: Весело

  за Бога братя, не яжте толкова гъби преди да пишете статии

 73. 73 Профил на аха
  аха
  Рейтинг: Весело

  всичко е ток и жица, брат ми

 74. 74 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  Господин Том,ако е индукционен принципът ,а взема че танцувам валс ,по токата на колана ми е възможно да се индуктира е.д.н. и любимата ,ако е с вълнена рокля,ще си направим такъв кондензатор ,че няма да знаем къде да го изпразним.
  Сериозно погледнато това е пренос на енергия от полеви тип,без индуктивност.

 75. 75 Профил на соц-образование
  соц-образование
  Рейтинг: Весело

  Защо от маса време не чувам за неща измислени в университета в Москва, Новосибирск или Чукотка?

  Явно соц-образователната система няма с какво да се похвали. Така е, като олигарсите вместо да създадат университет си купуват футболни отбори !

 76. 76 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Неутрално

  Почват да ми свършват нервите.
  Индукция е възникването на вихрово електрично поле в резултат от промяната на магнитното поле \partial B/\partial t(ЕДН е пряко следствие.).
  Неслучаино този член в у-то на Maxwell (Faraday) понякога се ннарича индукционен.
  Без този феномен не може да има разпространение на ЕМ вълни.
  Въпрос с повишена трудност: В неподвижна система със статично поле може ли да има пренос на енергия?

 77. 77 Профил на N00bs
  N00bs
  Рейтинг: Неутрално

  1во: Ако го въведат изведнаж ще изравним европа по случай на рак... знаете ли че от тези "безвредни" неща в държави акто Португалия се регистрират 10 хиляди нови случая само на рак на кожата
  2ро: Магнитните полета са мн полозни... ако искаш умреш млад за да си красив труп...
  3то: То по начало можеби и радиацията се е смятала за полезна...(за нея не сам сигурен ама за тютюна съм 100% сигурен чче преди няколко стотин години се е водил полезен)
  4то: Това явление найстина е открито преди 100тина години, но още тогва се преценили, че е по добре да караш на кабели от колкото да се пренасели с дебили, бавноразвиващи се, умиращи от рак на това и онова и болнави хора...

  За сички който вярват че е безвредно ви препоръчвам да си построите къщичка близко до някое местенце с яко проводници ... колкото повече толкова по добре, след това си намерете 1 девойка, оправете се, да забременее, и ако не си проличи веднага до макс 2 поколения всички млади членове на фамилията ще са...хмм умни и красиви...

 78. 78 Профил на Jeri
  Jeri
  Рейтинг: Неутрално

  Tom разбира се е прав - има електроматнитна индукция и в първичната и във вторичната намотка. В класическите нерезонансни трансформатори обаче двете намотки са свързани или чрез магнитопровод, или през междина много по-малка от напречното сечение на намотките, в т.н. near field. В near field работи например универсалната индукционна зареждачка на мобилни устройства от рекламното клипче от линка на Plamen #25. Възможно е нерезонансно прехвърляне на енергия и на по-големи разстояния, far field, но тогава по геометрични причини магнитното поле се разсейва в пространството и преносът е крайно неефективен. Въпреки това подобна схема се използва например за зареждане на акумулаторчетата на пейсмейкъри, имплантирани в тялото. Новото при метода на Марин Солячич е, че магнитното поле тунелира между два LC трептящи кръга, настроени на една и съща честота. При това дори и във far field разсейването на магнитното поле е сравнително малко и загубите при преноса на енергия са до 30 - 40 %.

  Проблемът е, че Марин Солячич и колегите му от MIT изглежда са сериозни учени, но слаби бизнесмени. Още през 2007 г. те са създали фирмата Witricity (Wireless electricity?), която развива технология за дистанционно безжично захранване на домакински електрически уреди. Моето скромно мнение е, че на този етап това е загуба на време и средства. Най-малкото по екологични съображения никой няма да им разреши да губят значително количество енергия само за да спестят парче кабел. Според мен силата на технологията е не толкова за пренос на енергия, колкото за резонансен магнитен пренос на ИНФОРМАЦИЯ във far field. Най-вероятно фирми като IBM и Siemens отдавна тихомълком работят в тази насока.

 79. 79 Профил на НЕГРАМОТНОСТТА Е СТРАШНО НЕШТО
  НЕГРАМОТНОСТТА Е СТРАШНО НЕШТО
  Рейтинг: Неутрално

  Прав си NIKOLOV! Сигурно ти е много трудно!

 80. 80 Профил на balubri
  balubri
  Рейтинг: Неутрално
 81. 81 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: Неутрално

  Я потърсете за трудовете на Никола Тесла. Той го е направил за много по-голямо растояние. Естествено всичко е скито от ФБР.

 82. 82 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Идва ерата на безжичната енергия, моля не заставайте на пътя и !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 83. 83 Профил на страхуващ се
  страхуващ се
  Рейтинг: Гневно

  "ДОКАРАХА ЕДИН КАМИОН АПАРАТУРА ЗА ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ БИОЛОГИЧНАТА ЗОНА ЗА ХОРАТА КОИТО РАБОТЕХА НА ЕДИН ПРЕДАВАТЕЛ НА ДЕЦИМЕТРОВИ ВАЛНИ А И СПЕЦИАЛНИ ГАЩИЧКИ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ОБЛИЧАТ МАЖЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕГРАМОТНОСТТА Е СТРАШНО НЕШТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  NIKOLOV! Тебе сигОрно непрекАснато тА ИЗТРАХ!

 84. 84 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  Господин Том отдавна е възможно .'Четох ' някъде -електроенергията с над 1000волта напрежение се пренася между голите проводници във формата на поле.Визуално, с електрически черпак между двата проводника може да се улавя полето.Подобно изобретение са направили и учените,но ни пращат към магнитните полета които са вредни.Не се дразнете а дълбоко замислете .Най високо платена е идеята.

 85. 85 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Неутрално

  радостно е че има хора като jeri, които явно разбират за какво пишат и постовете им са интересни и информативни. Естествено преобладават такива като "наказан от господ" и noob...

  Първо, коя страна точно в европа е въвела това за което се говори в статията, а именно пренос на енергия чрез резониращи LC системи, с цел захранване на електроуреди? Португалия ли? Или там са прекарали електричество миналата година? Къде е доказано с изследвания и тестове че магнитни полета са причина за зачестилите случай на рак на кожата? Щото то и слънцето има такъв ефект.

  Второ, как точно преди 100 години, в зората на електричеството, в първите дни след откриването на радиоактивността от Кюри, ората са знаели че силни магнитни полета причиняват рак? Тва Тесла ли го е записал някаде, в ония тайни документи, дето ФБР ги е взело? А те са супер тайни, но всички в тоя форум явно са ги чели и знаят как става тая работа с преноса... Интересно как оживяват машинистите на влаковете докато стигнат целта си, като над главата им висят множество кабели с напрежения от рода на 15, 25 или 30 киловолта? Или всички уморат на по 30, ама световните железници го пазят в тайна.

  И накрая наказания от господ... с тоя черпак дето ловиш полета, на какво разстояние ги хващаш от проводниците, а? 1 см, 1 м? А пък аз да ти кажа "четох" че и при 1000 волта, и 0.000001 волта, електроенергията се пренася чрез поле. А не чрез електрони, които се движат със скоростта на охлюв, но създават електромагнитни вълни на повърхността на проводника. Затова и при изолираните коаксиални проводници вълната се движи с около 0.7 от скоростта на светлината. При променлив ток електроните на практика се трептят назад-напред под влиянието на ЕДН. И накрая не, НЕ Е ВЪЗМОЖНО, опитай се да си го обясниш сам, ако не ти помагат и учебниците по физика, се откажи. Ще ти подскажа че говориш за "електроенергията с над 1000волта напрежение се пренася..." а в задачата се пита може ли да има пренос в статично поле.

  Иначе напълно съм съгласен с jeri че това няма особен смисъл и практическо приложение, особено при бъдещите електромобили, където 20-30-40% загуби биха означавали много пари и много разпиляна енергия. МОже би има смисъл за малки устройства в дома или офиса, като безжични телефони, да се премахне необходимостта от батерия. Но при положение че батериите са евтини и имат много по-висока ефективност, тази технология е обречена.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 86. 86 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  DareDebil нещо земно-хора живеещи много близко до трафопостове
  се оплакват от неразположение през деня и лош сън през ноща.Това малко ли е? Нервният и неспокоен човек не може да твори.Давате във форума класическото определение за променлив ток-трептене на електрони под въздействие на е.д.н.
  Науката напредна господине.Попитай внуците си.
  А личното ми мнение ,че ние още не знаем точно как се пренася този вид енергия.По емпиричен метод си извеждаме формулите ,нагласяваме ги към практиката с коефициенти,офомяме ги с нови термини,провераваме ги пред подбрана аудитория и вече нагодени пишем дисертации.
  Открвателите на безжичния пренос на енергия предполагам са търсили едно ,а открили друго .Най добре знае Господ и затова се обърнете към него.

 87. 87 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Къде са тия хора дето се оплакват и на кой се оплакват???? Моля, споделете с нас последните провбиви на напредналата наука! Къде са тия пробиви? за човек който лови полета с черпаци от проводници по които не тече ток, а има поле, сте доста наясно явно с "новите" открития. Уравненията на Максуел са на 100 години и никой не е доказал че са грешни, макар и да се отнасят само за 2 определени случая. Докато не се появи по-добра теория, тази ще си важи, а това с черпаците и статичното поле е много малко вероятно да се потвърди от каквато и да е теория.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 88. 88 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Е, ама аз не се казвам научен от господ и нямам НИКАКВИ основания да смятам че са търсили каквото и да било друго. Вие като по-така близък с господ защо не го питате какво точно са търсили?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 89. 89 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  Не можете да контактувате с Господ-тогава можете да откриете развит интелект-сред българите има - да ви преведе текста на номер 84. Преводът е начинът на пренасяне на този вид енергия.
  Що се отнася до неприятното въздействие на електромагнитното поле на трафопостовете не чакайте на готово някой да пише за това а питайте хората,обикновенните.За малко време ше научите много.

 90. 90 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: Любопитно

  Това "откритие", НАСА през 1975 г. са го измислили и то при КПД 82.5% на 1.5км разстояние
  http://www.youtube.com/watch?v=sy1vqRT-vqI&NR=1

 91. 91 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  Митко ,вие също казвате част от истината.Въпросът е с преносът на енергия дали се пренася и вещество от самото устройство.
  Това откритие военните спокойно могат да използват и за оръжие.

 92. 92 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: Неутрално

  Няма да коментирам черпаците и "преносът на вещество", защото това не се поддава на коментар.
  Ще отбележа само, че Jeri е засегнал много интересно приложение на описания ефект, а именно пренос на информация.

 93. 93 Профил на nauchen ot Gospod
  nauchen ot Gospod
  Рейтинг: Неутрално

  Констатация: ние българите сме много по-различни помежду си в сравнение с другите народи.
  Искаш да помогнеш на някой от БАН ,а самочувствието и ерудицията му пречат да мисли, така че да открие нещо.Нестандартното таксува за дубор,защото не е по логиката от букварите,или изразните инструменти не съответстват на културата от неговото общество на научни контакти.
  Вярвам ,че този век и българите ще направят свое откритие.

 94. 94 Профил на Geraka
  Geraka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Както винаги ние българите се изказваме по всичко все едно сме специалисти, макар и повечето тука хора да се основават на знанията си по физика от 6-7 клас. Аз поне си признавам, електричеството ми е слабо, макар и да знам основните закони и принципи, и все пак едно нестхо ми идва на ум: След като тези хора правят разработки над тая технология, тя трябва все пак да работи все някак и опитите да са да се увеличи точно потенциала на магнитните полета. От друга страна след като фирмата е още нова и очевидно не е номер 1 на борсата както Епъл примерно, явно тея разработки още не са дали плодове, но това не значи че няма да дадат - поне хората се трудят за разлика от вас които само знаете да критикувате!

  Semel scriptum, decies lectum
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах