Потребителите на интернет в ЕС се увеличават значително

Потреблението на интернет в страните от Европейския съюз се повишава значително през последните години, показва доклад на ЕК за 2008 г. Според него 56 на сто от жителите на съюза към 2008 г. са използвали редовно интернет - с една трета повече, отколкото през 2004 г. Половината от домакинствата и повече от 80 процента от представителите на бизнес средите разполагат с високоскоростен достъп до мрежата. Статистиката сочи, че 43 на сто от жителите на ЕС използват използват интернет ежедневно, а 72% - редовно, т.е. поне веднъж седмично. За сравнение, редовните потребители през 2005 г. са били само 43%. Най-голям е ръстът на броя на интернет потребителите в Ирландия, Чехия, Франция, Латвия и Литва, Италия и Кипър.


Ниските нива на потребителски интерес към мрежата в България, Словения, Словакия и Испания са най-често сред домакинствата с недостатъчни доходи, възрастните хора (между 65 и 74 години), безработните или необразованите.


В същото време обаче младите са склонни все по-малко да плащат за информация в мрежата. Почти няма младеж, който да е готов да плаща за онлайн услуги. Това е едно от заключенията по адрес на най-голямата група потребители на интернет в доклада на Европейската комисия. Според ЕК 73 процента от потребителите между 16 и 24 години създават и споделят съдържание в световната мрежа, което е двойно над средното, предава Асошиейтед прес. Младежите се отнасят крайно негативно към възможността да дават пари за видео, аудио или софтуер, който свалят от интернет, и по-скоро са склонни да гледат на подобно съдържание като на нещо безплатно или екстра към месечния им абонамент. 33 на сто от младите директно заявяват, че изобщо не са склонни да плащат за онлайн съдържание.


Нарастващият проблем с интернет пиратството в ЕС е вот на недоверие към съществуващите бизнес модели и те се нуждаят от сериозно преосмисляне, коментира казуса еврокомисарят по информационното общество Вивиан Рединг. "Необходимо е да наказваме тези, които нарушават закона. Но има ли всъщност на пазара достатъчно атрактивни и удобни за потребителите легални оферти", пита риторично тя.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK