Лунен часовник, или назад към природата

Лунен часовник, или назад към природата

© www.alunatime.orgБритански учени, дизайнери и архитекти планират да построят лунен часовник на брега на река Темза в Лондон, Великобритания. Той ще бъде съставен от три големи кръга, изработени от рециклирано стъкло, с диаметър 40 м и трябва да е готов до 2012 година.


Приложничката Лаура Уилямс разказва, че идеята на проекта е да приближи поне малко забързания в ежедневието си човек към природата.


Благодарение на него хората ще могат да усетят времената, когато битието на човечеството се е определяло до голяма степен от фазите и въздействието на Луната.
Създателите на Aluna, както се нарича часовникът, се надяват той да стане толкова емблематичен за Великобритания, колкото е и Биг Бен.


"Съставен е от три големи кръга, като най-големият показва фазите на Луната - постепенно се окъпва в светлина, докато не заблести изцяло при пълнолуние", казва Уилямс. "Вторият кръг е като голямата стрелка на часовник и проследява Луната през целия ден, а третият следи приливите и отливите."


Според нея хората са "приклещени" между минутите на обикновените часовници и са изгубили връзката си с природата. Благодарение на Aluna ще имат възможност да усещат ритъма на планетата и космическата хармония.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK