Покачването на нивото на океаните вече е необратимо

За последния век покачването на водите е било с около двадесет сантиметра.

© Reuters

За последния век покачването на водите е било с около двадесет сантиметра.Покачване с поне два метра на нивото на световния океан е вече почти неизбежно, предупредиха експерти на провела се тази седмица климатична конференция в Оксфордския университет.


"Проблемът с нивото на водата е, че започне ли бавно да расте, промяната на практика е необратима. Няма начин да се предотврати покачването, дори да ограничим емисиите до нула", твърди Щефан Рамфсторф от Потсдамския научен институт.


Според Рамсторф най-добрият възможен вариант би бил, ако след стабилизирането на температурите нивото на океана се покачва постепенно през идните столетия, а не да се ускорява.
По мнението на повечето му колеги покачване на температурите на въздуха в резултат от човешката дейност ще бъде с около 2 градуса по Целзий. За сравнение - през ХХ век затоплянето е било с 0,7-0,8 градуса.


Ако вместо с 2 градуса Земята се затопли с 1,5, това ще доведе до двуметрово покачване на нивото на световния океан, което ще доведе до изчезването от картата на някои островни държави. Най-вероятният сценарий за бъдещето пък предвижда повишаване на температурите с три градуса, а на нивото на водите – с до пет метра през идните три столетия."Няма какво да направим, освен ако не успеем да охладим планетата. А за това е нужно да извличаме въглеродния диоксид от атмосферата. В наши дни няма как да правим това в достатъчно сериозни мащаби", смята германецът.

Според учените топенето на ледовете само по себе си набира инерция, тък като с по-малко лед за топене се увеличава температурата на въздуха, тъй като няма достатъчно голяма повърхност, която да отразява слънчевата енергия. Това на свой ред води и до затопляне на моретата.


"Веднъж щом започне, топенето ще е като връх но острие, което само се наточва", обяснява Пеир Велинга от университета "Вагенинген". "Дори да се отървем от всички емисии на света, след началото на процеса той е неспирен. Смятам, че със затопляне от два градуса по Целзий вероятността за разтапяне на ледената шапка в Гренландия е повече от 50 на сто. Това ще доведе до покачване на морското равнище с около седем метра през следващите между 300 и 1000 години", коментира той.


Преди 3 млн. години планетата е била с 2-3 градуса по-топла, а нивото на океаните - с 25-35 метра по-високо. Преди 122 хил. години пък средната температура на Земята е била с 2 градуса по-висока, а морското равнище – с 10 метра, обясниха още делегатите на конференцията.


За последния век покачването на водите е било с около двадесет сантиметра.


Това, на което сме свидетели в Гренландия и Антарктида, може да е временно явление, но освен това би могло да бъде и по подобие на станалото преди 122 хил. години, коментира проф. Велинга."Няма какво да направим, освен ако не успеем да охладим планетата. А за това е нужно да извличаме въглеродния диоксид от атмосферата. В наши дни няма как да правим това в достатъчно сериозни мащаби", смята германецът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  А няма ли част от водата да отиде в атмосферата поради по-високите т-ри, като образувалата се по-голяма облачност намали слънчевото греене и процесът да се саморегулира?

 2. 2 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добър въпрос

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 3. 3 Профил на no problem
  *****
  Неутрално

  po vazno e da nahrahim 2-3 miliarda nova populatsia, ot koiato vsichkata shte e super bedna, a pak klimata da varvi po diavolite.

 4. 4 Профил на Jindo
  *****
  Неутрално

  Шансът е в изригването на някой вулкан.

 5. 5 Профил на aaa ne
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Jindo":

  tova vsashtnost ne e dobre.

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 771 Весело

  Според мен ако не се беше затоплило ,отразяването на светлината от леда щеше да засили глобалното замръзване и след 3 милиона години цялата планета щеше да е скована в лед!
  Ама кой ги спонсорира тия шоумени ,по коя телевизия ги излъчват не разбрах?

 7. 7 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  МУАХАХАХ
  Облачността намаляла слънчевото греене.
  Ми нали водните пари поглъщат енергията вместо земята и резулатът е пак същия - температурата на атносферата се повишава. Неграмотници..

 8. 8 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Това беше най-тъпия възможен коментар колега
  Нали самите водни пари засилват парниковия ефект.

 9. 9 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Някой влизал ли е в парник? Там влажността и т-рата са високи а също и СО2. Там кипи от живот. Всички растения са по-големи и плодородни от събратята си навън. Не забравяйте че СО2 е източник на въглерод от който растенията синтезират органични вещества които са начало на всички хранителни вериги. Един вид СО2 е тор във въздуха. Чудили ли сте се защо преди милиони години е имало гигантски растения ( а благодарение на тях и животни понеже са имали повече храна )? Мисля че тогава СО2 е бил повече от сега. СО2 обаче отива в океаните които в крайна сметка го затварят под формата на варовик. И понеже се га няма толкова вулкани както преди всъщност СО2 намалява (човекът може и да е нарушил временно тази тенденция). Поради това пустините се разрастват.

 10. 10 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Колега парите да но в облаците всъщност водата не е под формата на пара а течна или твърда. Ти усещал ли си разлика в летен ден когато облак закрие слунцето, определено става по-студено.

 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До номер 1:

  Облаците не представляват влажен въздух, а капчици вода, които въздухът не може да поеме - това е тъй наречената област на мъглата в Н-х диаграма (диаграма енталпия-влажност).

  Тъй като по-топлият въздух може да поеме повече влага, затоплянето на въздуха може да означава дори намаляване на облаците.

  Но сигурно има все пак и някакви други механизми за регулиране на енергийния баланс на земята – иначе как да си обясним, че никога в геологичната история не се е стигало до крайности (например изцяло покрита с лед земна повърхност или пълна липса на лед)?

 12. 12 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Високите облаци отразяват силно слънчевата светлина.

 13. 13 Профил на 69
  *****
  Неутрално

  Абе ,че стават аномалии ,че стават
  Някаде има безводие другаде ги дави
  Нищо не са губи в тази природа
  Само дето природата си връща по свои правила всичко
  Ама пак за сметка на развиващите се страни е май

 14. 14 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  Време е да започне строежа на ПРИСТАНИЩЕ-СОФИЯ.

 15. 15 Профил на Mann gegen Mann
  *****
  Неутрално

  SCHWULAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAHHHHHHH!!!!!!!!!!!!

 16. 16 Профил на muncho
  *****
  Весело

  МАЙКООООООООООО
  Не вярвах че българското образование може да е толкова зле )))))))))))))

 17. 17 Профил на muncho
  *****
  Весело

  ... ти знаеш ли какво е парников ефект бе, неграмотник нещастен,
  и не ми викай колега, не съм никакъв колега на неграмотник като теб.
  Динозаврите били големи понеже имало повече ЦО2 )))))))))

 18. 18 Профил на ~~~
  *****
  Разстроено

  До коментар [#16] от "muncho":

  Не, още по-зле е от това, което си представяш! Разрушителните процеси са необратими, както топенето на полярния лед. За съжаление.

 19. 19 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  А между другото всички образовани хора значт, че терминът "парников ефект" е заблуждаващ, защото в ПАРНИЦИТЕ ПРОЦЕСИТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГИ! Името на ефекта е заблуждаващо.

 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До Мунчо:

  Парниковият ефект основно се дължи на водните пари във въздуха, не на облаците.

  Облаците също допринасят за парниковия ефект, но отразената от тях слънчева светлина е повече.

  Затова имаше разни екзотични проекти за увеличаване на облаците в стратосферата, например чрез разпръскване на сребърен бромид.

  Доколкото знам, възражението срещу този вид проекти е, че макар и да намалят затопляните, те няма да намалят амплитудата на климатичните колебания.

 21. 21 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Колега аз много добре знам, какво става, когато облак закрие слънцето
  Освен оптичния прозорец в атмосферата има и инфраред такъв.
  Най-малкото инфрачервения прозорец в полярните области е много по-пропусклив, когато въздуха е сух а не влажен.
  Инфрачервения прозорец има не по-малка роля за регулиране на температурата от оптичния, нищо че журналистите не са и чували за него )))

 22. 22 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Престанете да се хленчите и вземете това сериозното.
  В момента нашата задача е да направим всичко възможно за намаляване на вредните емисии които изливаме в атмосферата всяка година и най вече да прилагаме натиск над правителствата за създаването на екосъобразна индустрия но най вече да променим собственото си съзнание и егоизъм,защото ако ли,ви гарантирам че за по малко от 18 години адът ще ви се стори като детска градина.
  Осъзнаите се най после и помислете какво бъдеще изграждаме днес.

 23. 23 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  цитат: "Водни пари:
  Основният фактор за парниковия ефект в земната атмосфера са водните пари, между 36% и 66%, като тяхната концентрация флуктуира взависимост от района. Също така в зависимост от височината си в атмосферата те могат да играят роля на охладител или нагревател на земната повърхност." ВИКИПЕДИА

 24. 24 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Единственото вярно което каза е че водните пари са парников газ.

  In order, Earth's most abundant greenhouse gases are:

  * water vapor
  * carbon dioxide
  * methane
  * nitrous oxide
  * ozone
  * CFCs

  Но, в парниците се разчита на КОНВЕКЦИЯ, тоест недопускане на топлообмен чрез конвекция.
  А парниковият ефект в атмосферата се дължи на ИЗЛЪ¬ВАНЕ и поглъщането му...

 25. 25 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  И това за парниците много лесно се доказва - пробии една малка дупка на покрива и за 15 минути в парника температурата ще стане като навън..

 26. 26 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Да не допускаме водородните автомобили да залеят пазара че отделят много водни пари.

 27. 27 Профил на невежа
  *****
  Неутрално

  Ама какво ще стане с хотелите по морето?

 28. 28 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "невежа":
  Ще се рекламират като наколни жилища!

 29. 29 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  "Покачването на нивото на океаните вече е необратимо": ОК, значи няма защо да се пртитесняваме повече.

 30. 30 Профил на 1
  *****
  Любопитно

  Някой прочете ли това ?:

  "Най-вероятният сценарий за бъдещето пък предвижда повишаване на температурите с три градуса, а на нивото на водите – с ДО ПЕТ МЕТРА през идните ТРИ СТОЛЕТИЯ"

  Някой прочете ли това ? Стига сте се занимавали с глупости, парникови ефектни и прочие, облачно, слънце,греене... само с няколко думи ще ви кажа:
  Варна - надморска височина - 79 метра.
  Пловдив - над 150 метра
  София - над 500 метра
  Вие сметнете колко столетия трябва да минат за да "потъне" Варна. След около 2000 години, може... и повече.

 31. 31 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  От екодалавераджиите по-голями далавераджии няма. Нищо му няма на световния океан и нащо няма да му стане. Бактън вече от тия идиотски еко боклуци.

 32. 32 Профил на abe ,kolegi
  *****
  Неутрално

  това е кьорфишек , еколозите Буш - чейни след като анализираха ситуацията докараха малко кризичка ,от която пушеците на комините ще спрат задълго ! вредните емисии ще спаднат ,щот няма пара за глупости ... и оттам климатичните промени се отлагат !

 33. 33 Профил на Динозавър
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на Динозавър
  *****
  Неутрално
 35. 35 Профил на Telqk
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "1":
  Не се впрягай, едно време се пееше Варна пристанища на Шумен, след някое столетие кавър версията ще е Варна остров край Шумен.

 36. 36 Профил на Apolitichen
  *****
  Неутрално

  "И това за парниците много лесно се доказва - пробий една малка дупка на покрива" Абе тя вратата си седи почти отворена и температурата през нощта е по-висока от околната, а през деня, лятно време, е по-ниска, но много задушно. Зимно време си требе отопление, през пролетта и есента, ако е слънчево, температурата става по-висока. А е задушно, защото непрекъснато поливам краставичките и доматките, и непрекъснато се изпарява. Ама какви краставици и домати стават, и то без използване на изкуствени торове.
  За хотелите на нашето черноморие не бери грижа. Дорде нивото на океаните се вдигне, те ще се разрушат от само себе си.
  Мунчо, как стои въпросът със слънцеотразяването на леда през нощта? В смисъл ще се достигат ли температури от −89.2°C-Lowest recorded natural temperature on Earth
  (Vostok, Antarctica - 21 July 1983)? Ако пък вземе да се стопи, дали ще има максимални температури от 58°C -(Al 'Aziziyah, Libya - 13 September 1922)?
  Едни пишман учени твърдяха, че дневно се изпаряват от океана по 100 млн. тона вода, които естествено се връщат като валежи (само водородът и хелия напускат планетата). Само 1 млн. тона вода да се излива като дъжд, то той ще е разтворил над 28 т СО2, дневно. Падайки в солени води (калциеви, магнезиеви дори и оловни йони) се утаяват неразтворими карбонати и СО2 е напуснал безвъзвратно атмосферата. Жалко за парниковия газ, дорде го образуваме да се стоплим, он се е разтворил във вадата, та чак се е утаил.

 37. 37 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  [#30] "1" ти си голям смешник.
  Какво според теб, ще се случи в тези градове:
  Venice - Elevation 0 m (0 ft)
  Amsterdam - Elevation 2 m (7 ft)
  Shanghai - Elevation 4 m (13 ft)
  Mumbai - Elevation 14 m (46 ft)
  London - Elevation 24 m (79 ft)
  Май е истина, че българите не виждат по-далеч от носа си (респективно Варна, Пловдив, София)
  Колко индийци и китайци ще се съберат в панелния ти апартамент?

 38. 38 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  Явно на тези "учени" им липсва третокласно образование.
  Ако ледовете започнат да се топят, това ще се отнася за всички ледове в Северна Европа, а не само Гренландия. Това означава ледовете около Северния Полюс също ще започнат да се топят. Тъй като повечето лед около Северния Полюс е във вода, при топене водното ниво ще започне да намалява, а не да се увеличава. В трето отделение се учи, че обемът на леда е по-голям от обема на водата, която се съдържа в него. Така, че драги ми учени, нивото на океанската вода ще намалее или в най-лошия случай ще остане същото.
  Не забравяйте също, че около преди 1000 години или повече, Гренландия е била зелена (оттам идва и името). Викингите са живеели там. Т.н. "учени", които рекламират някакво си "световно затопляне" са финансирани от компания, която принадлежи на Алчо Горски ( Al Gore).

 39. 39 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Тук може да се види какво ще остане от Белгия и Холандия при повишаване на океанското ниво с 5м:
  http://flood.firetree.net/

 40. 40 Профил на хе
  *****
  Неутрално

  Има доста филми за "водното" бъдеще на планетата.

 41. 41 Профил на Нострадамус
  *****
  Неутрално

  Молете се ядрото да не изстива бързо и магнитното поле да не отслабва и да не смени скоро поляритета си.
  Само случайни единици евентуално ще приживеят катаклизмите
  Търсете нова планета за заселване

 42. 42 Профил на WWF
  *****
  Гневно

  До коментар [#36] от "Apolitichen":

  "(само водородът и хелия напускат планетата)."

  НАПУСКАТ? КАК ТАКА НАПУСКАТ? КОЙ ГО РАЗРЕШИ ТОВА? АМА МОЛЯ ВИ СЕ ТОВА Е НЕДОПУСТИМО И ИСТИНСКО БЕЗОБРАЗИЕ!

  ДА СЕ СПРАТ НЕЗАБАВНО! ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ФОНДОВЕ КЪМ ООН ЗА БОРБА С НАПУСКАНЕТО ИМ И ДА СЕ НАЛОЖИ НОВ ДАНЪК!

  ВЕДНАГА!

  ЗЕМНИТЕ ГАЗОВЕ НА ЗЕМЯТА! ДА СПРЕМ ГЛОБАЛНОТО ГАЗОВО ИЗПАРЕНИЕ!

 43. 43 Профил на Диалог
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "...":

  КАРТИ-МАРТИ, ИЗЛИШНИ ДРАМИ.

  Екоскептик: Аре да се стопят пък ще му мислим.

  Екокретен: Е каак? Ми всички тези градове?

  Екоскептик: Майната им!

  Екокретен: Ама това са милиони съдби!

  Екоскептик: Да го духат!

  Екокретен: Да го духат ама нали тябва да живеят някъде.

  Екоскептик: Да го духат! Кой е казал че 5000 години ще живета на едно място. Да го духат! И да заминават на антрактида, там вече е топло. В гренландия също не е зле, ма много туристи напоследък.

  Екокретен: Баси колко съм тъп. Разнообразието е добро нещо.

  Екоскептик: Шесе сетиш, смотан!

 44. 44 Профил на brpan
  brpan
  Рейтинг: Неутрално

  за да се роди новото трябва да изчезне старото (днешното)това се нарича еволюция и то не зависи от нашите прищевки и страхове а просто ще се случи.съпротивата е безмислена.вибрирайте положително и живейте в синхрон с природата и вселената иначе ще полудеете,разболеете и ...успех

 45. 45 Профил на Apolitichen
  *****
  Неутрално

  Peter, а в пети клас се учи закони на Архимед - всяко тяло, потопено в течност, изтласква толкова течност колкото е неговото тегло. Та топенето на ледовете, дето си плават, няма да промени нивото на океана.
  Ефектът от плътността на водата при 4°C, за който говорите, е само за една трета от леда, шелфния лед захванат за сушата и "притискащ" водата.
  Но има още един ефект, водещ до понижаване на нивото на океаните при топенето на ледовете, свързан със солеността на океана и слабата, направо безсолност на водата от леда.
  При "средна" температура на повърхността на океаните 17°C, с отклонение до минус 10°C на северния полюс и до +38°C на екватора, както и дълбочина до 11 км при средна 3 км, промяната с два градуса, при която плътността на водата намалява с 0.001%, в идеални условия би довело да покачване с 30 см. Тези два градуса най-много да разширят екваториалната зона на изпарение, при което се отнема топлина от океана; по-ускорено размножаване на синьозелените водорасли, с интезивно отделяне на кислород и поглъщане на СО2. И за по-малко от 100 г. от двата градуса помен няма да има. Друг е въпросът, ако орбитата на Земята леко се промени и стане окръжност, което периодично се случва с период от около 400 хил. години. В момента Земята излиза от ледников период, случил се за последно преди около 40 хил. години. и е нормално средната темпертура да нарасне с 5-6°C за около 50 хил. години. Но тенденцията е към застудяване - Слънцето изстива, Земята изстива, губи маса, пада силата на гравитация и се отдалечава от звездата.

 46. 46 Профил на Long Island, NY
  *****
  Неутрално

  Къщата ми в Лонг Айлад е на 150 метра от океана и по тази логика от 1994г до сега да е вече във водата!

 47. 47 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Покачването на нивото на океаните вече е необратимо" .. бла бла..

  Крайно време е някои 'учени' да разберат, че след като не може да се направи що годе точна прогноза за времето за повече от десетина дни, е идиотско да се правят с категоричен тон прогнози за "идните три столетия".
  И в миналото е имало затопляния и застудявания причините за които са неизвестни. Ще има и за в бъдеще, в каква посока никой не знае. Самия въпрос дали в момента има трайна тенденция към затопляне е меко казано доста спорен.

 48. 48 Профил на Neuromancer
  Neuromancer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ех Петре и други умници, айсбергите една част са над водата, една под, и при стопяването обема остава същия като подводната част (от закона на Архимед). Т.е. от плаващите ледове промяна няма да има, от ледовете на сушата следва покачване. Ограмотете се малко преди да плямпате глупости

 49. 49 Профил на Боян Магесник
  Боян Магесник
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Между другото №4 Jindo е прав за изригването на вулканите. В земната кора все още има хиляди щитовидни вулкани а стратовулканите все още заемат огромна част от земния релеф. Например при последното изригване на вулкана Кракатоа (между остров Джава и Суматра) отделените в атмосферата частици (основно прах и пепел) са обиколили цялото земно кълбо сваляйки температурата с около 2 градуса. Ако избухнат 2 или повече вулкана от така наречения Огнен пръстен (голяма част от които са в Тихия океан) ще бъдат потопени няколко архипелага от малки и слабо-обитаеми островчета, но затова пък световните температури ще бъдат намалени драстично. Като се има предвид голямата сеизмична активност на посочените вулкани такова изригване може да бъде предизвикано изкуствено. Не е ясно само дали това ще спре глобалното затопляне или пък ще предизвика нова ледена епоха при която ще измрат повечето хора... но пък от екологическа гледна точка едва ли има голямо значение

  Potestatem obscuri lateris nescis!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK