Как да се защитим от следенето на трафични данни

Как да се защитим от следенето на трафични данни

© Associated PressНовите разпоредби в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за следене и задържане на трафичните днни бяха приети от ГЕРБ и "Атака" на първо четене. В хода на обсъжданията противниците на законопроекта наблегнаха на нарушаването на гражданските права. Друг аспект на ЗЕС, който не беше толкова активно обсъждан е, че той води до безмислено харчене на пари на данъкоплатците, тъй като предвидените технически мерки за проследяване на трафичните данни лесно и напълно легално могат да бъдат заобиколени от всеки средно грамотен гражданин.


Неотдавнашните гръмки акции на МВР със залавянето на групата за отвличания "Наглите" доказаха, че проблемът на службите не е в "отрязаните ръце", както картинно се изрази министър Миков при отхвърлянето на предишната версия на ЗЕС от миналия парламент. Основният проблем е течът на информация и това бе признато лично от премиера Борисов, който обясни на пресата, че е събирал разследващите в дома си в Банкя, за да не научат "наглите" какво им се готви. И то какви разследващи: вътрешен министър, главен секретар на МВР и главен прокурор.


Разбрахме, че главните глави на хтоническо държавно чудовище* могат да са достатъчно ефективни без да имат гарантиран със закон неограничен достъп до личното пространство на всички. Какъв е тогава смисълът да се дава право на стотиците други глави да пъхат обрасналите си с мафиотски полипи носове в личното пространство на хората и да следят с кого си чатят, кому пращат мейл, какви сайтове посещават и какви коментари оставят по форумите?
Отговорът на МВР е, че целта е да се профилактират престъпниците, но гражданите с право подозират, че целта е да се профилират най-активните българи в Мрежата. Това са хората, умеещи да боравят с информация, а най-интересни за службите са тези от тях, които проявяват гражданска позиция и се включват в различни инициативи. Наистина силите на МВР не стигат за профилиране на всички потребители на интернет в страната, но за "сивото вещество на нацията", което се състои от 10-20000 души могат и да стигнат.


100% анонимност в интернет няма. Но ако сте журналист, политически или граждански активист, честен бизнесмен или просто почтен гражданин, който не иска да го подслушват, съществуват прости и безплатни прийоми, за да се предпазите до голяма степен от следене на трафика и съответното профилиране. Използването на VPN, и евентуално TOR Ви дава достатъчно ниво на анонимност. Забележете, че ако имате престъпни намерения нямате никаква гаранция, че ще останете скрит ако използвате тези методи. Ако съществуват подозрения, че готвите сериозно престъпление, което се квалифицира като такова и по критериите за европейска заповед за арест, службите могат да приложат много по-сериозни СРС отколкото да анализират Вашия интернет трафик.


Образно казано, техниките за избягване на проследяване в Мрежата са същите като тези за избягване от "опашка" или "външно проследяване" на жаргона на службите в реалния живот. Трябва да изберете сложен и заплетен маршрут и да заличавате следите си.


Например, тръгвате от София за Варна с колата си регистрирана на Ваше име. На изхода на София ви записва камера и на входа на Варна също. Това е класическо проследяване на трафик ако не сте взели предпазни мерки. Същото се случва ако посетите някой сайт от домашния си компютър през директната връзка на Вашия интернет доставчик.


За да скриете следите си от камерите можете да спрете някъде по пътя, където няма камери, да се прехвърлите в кола на Ваш познат, която не е на Ваше име. След това влизате във Варна от север или от юг, а не откъм магистралата за София. По подобен начин работи заличаването на следите в интернет, но трябва задължително в един момент да излезете извън страната и да направите подмяната там. Това е така, защото за разлика от пътната мрежа, в интернет целият трафик в България може да се следи.


Използвайте VPN


VPN означава Частна Виртуална Мрежа (Virtual Private Networк). Това е малък стандартен софтуер, който е вграден в операционната ви система. Той Ви позволява да се свържете по криптиран канал със сървър извън България и да насочите целия си интернет трафик в този криптиран канал.


Представете си, че си седите удобно у дома и от личната си интернет връзка напопържате министъра на вътрешните работи в коментарите към злободневна статия. По Наказателния кодекс (чл. 148) попържнята ви се квалифицира като престъпление от частен характер "обида и клевета" на длъжностно лице и рискувате до 10000 лева глоба и обществено порицание. Малко след вас министърът прочита какво сте написали и никак, ама никак не му харесва. Той се врътва на стола, влиза в интерфейса към провайдърите, предвиден от новия ЗЕС и за секунди намира кои IP адреси са пращали данни към сървъра със статията. А от IP адрес до реален адрес пътят е кратък...


А сега си представете, че си седите удобно у дома, но личната ви интернет връзка минава през тръба, за която бронебойни патрони няма открити, няма открити. Шпионските програми на МВР могат само да опипат тръбата, тоест, да констатират, че съществува тръба, че е ваша и че в нея нещо има. Какво има там и каква е крайната му дестинация остава загадка за службите.


Така вашата солена попържня ще мине по тръбата от България към някоя страна където тайната на кореспонденцията е свещена и законът я защитава. Например Швеция. В Швеция данните ви излизат от тръбата и отиват до българския сайт, където ще попържате министъра. Сайтът регистрира, че го е посетил шведски IP адрес. Съответно това ще види и любопитният министър.


Теоретично може да се анализира целият изходящ трафик от България, за да се засече кой се е свързвал с този шведски VPN и да се направи корелация с входящия от него трафик към даден сайт. Но това е трудоемко и не доказва нищо. Данни годни за доказателство може да има само ако от шведския сървър бъдат дадени такива на МВР. А това е възможно само ако се пусне международна съдебна поръчка, ако съответните власти я уважат и ако има механизъм да принудят обственика на сървъра да предостави данните за вас. Има и друга подробност: в много страни законът не задължава доставчиците на VPN услуги да пазят трафични данни на клиентите си и те с удоволствие не го правят.


Още по-ефикасно се защитава от подслушване трафикът към сайтове ако освен VPN използвате и уеб прокси, което е на друг сървър извън страната, но не на същия сървър като VPN. Тогава анализаторите на трафик не могат да направят корелацията по време и обем на изходящите и входящите данни към една точка и следите се губят окончателно.


Докато сте включен във VPN през криптираната тръба минава целия ви трафик: уеб, мейл и различни видове чатове и разговори по Skype или друга програма. Ако двама души ползват VPN, за да общуват в реално време по Skype, то шансът за българските подслушвачи да научат за това клони към нула.


Така, с VPN технологията се елиминира както достъпа до данните ви през интерфейс, така и възможността да се иска достъп до трафични данни за дребни прегрешения. Не се е родил шведски съдия, който би разрешил да се бърка по сървърите на частна компания за попържня към министър на малка балканска държава. А при избор на подходящ доставчик, който не пази данни за клиентите си възможността за проследяване с доказателствен ефект отпада напълно.


Какво е нужно за VPN?


Трябва да се регистрирате на някой от сървърите извън България, които предлагат безплатна или платена VPN връзка. Такива има в много страни. Преценете сами в коя страна данните ви ще бъдат добре защитени от попълзновения. Даденият пример е за Швеция, но и в САЩ не е зле откъм защита на личните данни, особено когато съдебните поръчки идват от страна, чиито най-богати бизнесмени (Божков и Ковачки) са персона нон грата и им отказват визи.


При регистрацията в сайта въведете достатъчно сложна парола, това е елементарна мярка за сигурност. Запишете потребителското име и паролата.


Безплатните връзки имат някакви ограничения по време, обем на трафика или бързина, но са напълно достатъчни за временно използване на повечето рутинни операции в нета (сайтове, коментари, мейл и чат по скайп). Ако искате перманентна, бърза и безлимитна VPN връзка трябва да платите, но цената в повечето случаи е скромна: 6 - 15 лв на месец за безлимитен трафик.


Друго предимство на VPN е, че можете да го използвате навсякъде където има интернет връзка по кабел или по WiFi. Особено когато се връзвате по свободен WiFi е важно да внимавате със защитата на данните си, които летят във въздуха без никакво криптиране. Ако администраторът на сайта Опасните новини беше използвал такъв VPN, ДАНС щеше да го спипа на куково лято на безплатния WiFi в Mall of Sofia, но това е друга тема.


Безплатни сървъри:


http://itshidden.com (има и платена оферта за 12.99$/месец)
http://www.cyberghostvpn.com (безплатно 10 гига на месец, максимум 6 часа на едно включване)
http://s6n.org/arethusa/fr.html
http://www.peer2me.com
http://www.hotspotshield.com (добавя реклами на уеб страниците)
Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN free


Платени сървъри:


http://ConnexionVPN.com (5€/месец)
http://www.yourprivatevpn.com (6€/месец сървъри в Холандия и САЩ)
http://unblockvpn.com (5$/месец, но само 2GB/ден гарантирани)
http://www.vpnboy.com (5$/mois)
http://www.torrentfreedom.com (17 $/месец, но специално конфигуриран за торент)
Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN cheap


Как да конфигурираме компютъра:


За да установите VPN връзка ви трябват три параметъра: адрес на сървъра, потребителско име и парола, които сте получили при регистрацията.


Пример с itshidden.com, но принципът е почти същият с другите сървъри.


Windows XP
Безплатна връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXP.html
Платена връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXPPAID.html


Windows Vista
Безплатна: http://itshidden.com/Support/VPNVISTA.html
Платена: http://itshidden.com/Support/VPNVISTAPAID.html


MacOSX
http://fr.wikitwist.com/configurer-itshidden-mac-os-x/


Както виждате, конфигурирането не е по-сложно отколкото не толкова отдавнашния dial up по телефона. Разликата между безплатната и платената връзка е само в адреса на сървъра.


Изполвайте Tor


Програмата Tor е доста по-сложна за инсталация и конфигуриране, но е много по-ефикасен антидот срещу проследяване на трафичните данни. Маршрутизацията в Tor е такава, че данните минават през няколко релейни точки (маршрутизатори). Всяка релейка знае само от коя точка са дошли данните и коя е следващата точка на която да ги прехвърли. При това за всяка релейна точка се прилага отделно криптиране, така че дори някой подслушвач да "превземе" една точка той няма да може да разкрие пълния маршрут на минаващите през нея данни.


Анонимността гарантирана от тази технология е за сметка на бързината. Браузването през Tor е несравнимо по-бавно и изнервящо отколото през VPN. Все пак, ако ви е нужна наистина силна анонимност, използвайте Tor. Програмата, която се използва и от американските военни може да се намери тук:
www.torproject.org


Скоро ще бъде достъпна и документацията за Tor на български, осигурена от фейсбук групата "Радио Горянин".
www.facebook.com/groups/group.php?gid=232069611535


Криптирайте данните си


Използването на различни маршрути за скриване на трафичните данни не предпазва автоматично съдържанието на съобщенията, които изпращате в Мрежата. Ако искате анонимност, трябва да използвате криптиращи програми за мейла, или ако ползвате уеб базирана услуга тя да бъде извън страната (gmail, yahoo или друг) и да се включвате в нея през защитен протокол https. Въобще използвайте https навсякъде където това е възможно и задължително там, където предоставяте някакви лични и финансови данни. Криптирането на данни с български електронен подпис не върши работа по понятни причини.


Може ли да се защитим от проследяване на телефона?


Най-общо казано: не, ако ползвате гласовите или текстови услуги на българските доставчици на мобилна телефония. От друга страна можете да ползвате услугите за данни през VPN, и да провеждате разговори през VOIP програма или мобилен Skype. Почти всички модерни смартфони предлагат такава възможност през 3G връзка или през WiFi. Но конфигурацията е по-сложна и изисква отделен наръчник.


Какъв е тогава смисълът на поправките в ЗЕС?


Очевидно правителството иска да демонстрира силна ръка и безкомпромисност с престъпността, но в случая със ЗЕС това се изражда в чиста воля за полицейщина. Със сигурност ако ЗЕС стане реалност "оперативно интересните лица" ще станат още по-внимателни. Те ще впрегнат всички технически средства, за да се предпазят от подслушването и ще успеят на 100%.


В крайна сметка оперативно интересните, но и безинтересните, които следват този наръчник ще общуват безопасно, а за българските шпиони ще остане удоволствието да слухтят за трафика в България и да пишат за щяло и нещяло международни съдебни поръчки. Удоволствие, което не е безплатно за данъкоплатеца и за интернет бизнеса в страната.


Естествено, технологията не може да замени гражданската позиция, която се проявява най-гръмогласно чрез уличен протест. Такъв е организиран на 14 януари от 11 часа пред Народното Събрание. Преди да се гласуват окончателно Закона за електронното следене най-малкото е редно да се покаже на любителите на следенето и ръкопляскащите на подслушването депутати, че в тази държава са останали хора с вкус към свободата и индивидуалните права.


* чудовище от гръцката митология със сто глави наречено Тифон – син на Гея и Тартар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 916 Весело

  20 мин и никакъв коментар? ар ю скерд Булагарианино...

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 2. 2 Профил на lele male
  *****
  Любопитно

  то след такава статия как да смееш да напишеш нещо ))

 3. 3 Профил на NPaine
  *****
  Неутрално

  Искрено мерси г-н Чобанов.
  Лично имам въпрос, университетът ми предлага негова си ВПН мрежа, като човек се логва с студентския си номер и някаква парола. Нивото на анонимност същото ли е като предложените по горе ВПН сървъри? Мога ли да разчитам че имам поне някаква защита като използвам унив. ВПН мрежа (ест. ми е ясно че при краен брой българи учащи във въпросната институция, не е безкрайно сложно да се стигне до конкретно лице, в случая мен)?

  Иначе, малко повърхностно, нещо като позитив от следенето без да претендирам за точност :
  -за да може да го извършва една кука, то тя трябва да има поне малко акъл в главата. Това автоматично изключва 99% от бившите милиционери. Току виж най-после сме се отървали от дс-милиционерите.
  -За да може да се предпази един престъпник, то и той трябва да има поне малко акъл. Това автоматично изключва и обрича някой от по задръстените представители на мутренския контингент. Току виж за по дебеловратите най-накрая подействали законите на г-н Дарвин.

 4. 4 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Криптирането на данни с български електронен подпис не върши работа по понятни причини."

  Това има нужда от обяснение. Припомнете си как получихте "подписа" - генериран и записан на смарт-карта. Напълно възможно е доставчика на ЕП да пази копие на частния ключ, все пак той го е генерирал.
  Забележително е и упорството на доставчиците на ЕП да генерират само къси RSA-ключове - 1024.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 5. 5 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Das Leben der Anderen, 20 години по-късно...

  Отличен наръчник - благодаря!
  Предлагам "Дневник" и "Капитал" да поставят постоянен линк към тази статия в тънкия тъмен банер на върха на страницата.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 6. 6 Профил на Перо помощника
  *****
  Неутрално

  Да бе, сигурно. Граждански позиции в България - само когато има някакъв гювеч.
  ------------------
  Не те знам коя си...

 7. 7 Профил на ПРО НЕТ
  *****
  Гневно

  Бах ти простите полицаи. Веднага си слагам VPN.

 8. 8 Профил на министропопържател
  *****
  Неутрално

  Как ли па нема да плащам по 5 евро на месец да попържам министъра на рахат! И кат тръгне да те лови нали се види откъде се плащат сметките за випиена? Не пазели били логове. Смех!
  Сайбъргоста е само 1 гб и му бъгясва често софта. И изобщо випиена ако видиш че е дърво и искаш да го смениш после няма деинсталиране - копай ръчно из регистрите да му дириш драйвъра ако си немаш работа. И ако земе та са омеша с някой друг мрежов софт и става караманджа.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Бай Петко
  *****
  Весело
 11. 11 Профил на шити
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Уф... Стига глупости! Позицията в статията е принципно грешна и се иска съвсем малко елементарно мислене за да се сети човек защо. Криптиране на връзката? Коя връзка? От мен до сървъра? За чий? Нали Народната милиция ВЕЧЕ Е СВАЛИЛА кореспонденцията ми от сървъра по СВОЯ СОБСТВЕНА връзка, независима от моята?

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Глупости на търкалета

  The biggest risk in life is not taking one.
 14. 14 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Журналистите въртят, усукват и накрая примерите са все за изказвания във форуми и блогове. Г-н автор, не ви ли идва на ума, че по-интересни за подслушване са пощата и чата, а не кой кого напопържал в коментарите под някоя статия? Въпросният Тор е много хубав, само че има и някои отрицателни страни - например това, че не знаеш изходния шлюз в чии ръце е. Като цяло с тоя закон властите ще си вкарат автогол - в момента масово хората не си крият следите. Ако имат причина да се притесняват ще започнат да вземат мерки.

 15. 15 Профил на Перодофил
  *****
  Неутрално

  Може да не теглят детски снимчици, а само да ги качват по руските сайтове, преструвайки се за техни майки.

 16. 16 Профил на Made in the USA
  *****
  Неутрално

  "Даденият пример е за Швеция, но и в САЩ не е зле откъм защита на личните данни, особено когато съдебните поръчки идват от страна, чиито най-богати бизнесмени (Божков и Ковачки) са персона нон грата и им отказват визи."

  Вторият пример не е особено добър. Известно е, че САЩ са най-полицейската държава в света, където има тотално подслушване и контрол в различни форми, вкл. и от съседите.

 17. 17 Профил на Чобанов - като Овчаров
  *****
  Неутрално

  Според Чобанов "основният проблем" на МВР е течът на информация ... ами то май и на обикновеният гражданин това му е "основният проблем" - пак според Чобанов, защото той самият е посветил статията си именно на това как да се спре този "теч" ...

 18. 18 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  И да вземе някой да прочете закона най-после - с него НЕ се търси да ви следят какви сайтове посещавате. Следи се пощата ви (като данните се взимат директно от доставчика, така че няма никакво значение ВИЕ как се свързвате с него - полицията ВЕЧЕ се е свързала ПРЕДИ ВАС по въпросния "интерфейс" и моменталните съобщения. ТОР дали работи със скайп или ICQ? Май не...

 19. 19 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  Браво! И благодаря за съветите!

 20. 20 Профил на paceto
  *****
  Неутрално

  Ама много се кефя на ламерски коментари. Обяснявам нагледно:
  Твоето IP е 192.168.0.1 дадено ти от твоя ISP и пазещ логове за да ги гледа "умното" милиционерче . Като направиш VPN връзка в лога на твоето ISP се вижда 192.168.0.1 се свърза с 201.168.0.1, което пък е едното от IP-тата на фирмата доставчик на VPN услуга. Оттам нататък всичко каквото правиш (мейлове, разговори по VOIP, порно , попръжки) излизат от 201.168.0.ххх Ip и следователно не е ясно кой е това. Разкриптиране на трафика между теб и доставчик на VPN услуга е много трудно и незаконно. МВР-то при голям зор могат да поискат чрез съда да бъде разкрито ама с добри доказателства и то пред чужд съд и пак едва ли ще намерят нещо. "1. Privacy - Our most important aim is to ensure your privacy and security. For this reason our servers are configured in such a way that your real IP is never stored, so there will be no trace of your real IP on our servers." Тоест не пазят логове. И така нашите пожарникарчета почват да го дундуркат.

 21. 21 Профил на graav
  *****
  Весело

  До коментар [#20] от "paceto":

  А баш, каж им на тия неграмотни гьонове.

  Много е добра статията!

  Nаистина дневник ако претендирате да сте свободна и независима медия, може да я сложите като банер на начална страница!

 22. 22 Профил на Р.Вичева
  Р.Вичева
  Рейтинг: Весело

  нещо не разбрах защо беше тази реклама на VPN като идеална работа вършат и сайтовете с динамични АйПи'та, и прокситата.
  отделно, за пощите - важи само за бг мейл клиенти, евентуално, Гугъл и Яху не може нашата полиция да ги накара да им показват интерфейс с логове, камо ли съдържание.
  май заплахата за нахлуване в личното порстранство идва единствено от мобилните оператори, които вече са задължени да предоставят данни за разговорите.

 23. 23 Профил на ь
  *****
  Весело

  След приемането на този закон и съвети като тези в статията май ще се превърнем в най-хакерската държава. Всички ще се научим да си крием следите за щяло и не щяло и накрая и баба Пена ще знае как да се подвизава анонимно.

 24. 24 Профил на ?
  *****
  Любопитно

  Да де ама през ТОР не може да се гласува тука,
  някой да е успявал

 25. 25 Профил на Хахаха!
  *****
  Неутрално

  Ако полицаите и прокурорите имат нужда от промени в законодателството, защо не обяснят къде точно и конкретно са им проблемите, за да им се намери точно и конкретно решение? Тези промени, така както са направени и приети, не са решение на проблема, а само ще доведат до неговото задълбочаване, защото правата, които се дават на неизвестен брой хора да се ровят в неизвестно много информация, са ненужни за разкриването на отвличанията, убийствата, или на другите тежки и леки престъпления, които обществото няма нищо против да бъдат преследвани.

 26. 26 Профил на paceto
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Анонимен":

  разликата е в криптирането на връзките, в общия случай може да свърши работа ама може и да остави логове и не важи при Skype и VoIp заради работата с други портове.

 27. 27 Профил на rashev
  *****
  Неутрално

  Горните приложения са трудно осъщесвтими за обикновения интернет потребител в България.

  Свързвайте се с лаптопите и мобилните телефони през свободнте WiFi точки за достъп- там анонимността е най-добра.

  Ако имате в къщи безжичен рутер, пуснете съседете да го ползват свободно.

  Следене трябва да има - има много терористи и леви анархисти, които са готови да сеят смърт и насилие и за свойте цели ползват интернет. Но в България проблемът е друг - с горния предтекст властимащите изполват следенето за свои политически и икономически цели - което е нарушение на правата.

  За нашата страна най-добре е да има следене , но това следене да се извършва от някаква комисяия на ЕС в Брюксел или защо да не от САЩ, а не от тези които в момента са на власт. Вярвам повече на Брюксел и САЩ от колкото на ББ и неговите поставени клоуни.

 28. 28 Профил на т
  *****
  Неутрално

  С две думи, престъпниците ще трябва да инвестират по около 10 долара на месец за ВПН връзка, малка част от българското население леко ще се ограмоти технологично, а служителите на МВР вместо да следят престъпниците ще могат спокойно да следят жените и любовниците си.

 29. 29 Профил на Ignis Fatuus
  Ignis Fatuus
  Рейтинг: 844 Неутрално

  браво! изчерпателна статия, що се отнася до възможностите, които са в компетентността на обикновения интернет потребител

 30. 30 Профил на Бай Петко
  *****
  Неутрално

  Пълни глупости, единствения сигурен начин е да четеш без да пишеш

 31. 31 Профил на Просвета
  *****
  Неутрално

  Този закон ще е един голям шамар за телефонните оператори. Гарантирам им поне 50% спад в смсите. А за интернет доставчиците нова битка за клиенти. Аз лично ще огранича смсите си и тези на моите познати, колеги, роднини. Ще извикам интернет доставчика си и ще искам от него пълна защита на трафика ми + обучение в къщи естествено срещу заплащане. Ще отида в обслужващата ми банка и ще подам молба да ми бъдат спрени всички информационни съобщения, които до сега получавам. А до къде ще стигнем в тази криеница незнам а сме 21 век!!!!!

 32. 32 Профил на Pozdravi za Nasko
  *****
  Неутрално

  Браво, Наско.
  Докато гледах статията, си помислих - автор е сигурно Атанас Чобанов, и после видях горе твоето име.

  Поздравявам те за Новата 2010. Петър

 33. 33 Профил на Аlexander
  *****
  Гневно

  До коментар [#9] от "Педофил":


  Леле, ако можеше да ми паднеш в ръцете, с риск да изкарам живота си в затвора, бих направил от тялото ти...пихтиеста маса!

  Бих те смлял на кайма! Мръсно копеле такова!

  Абе, "Дневник"!

  Това и на шега не може да го държите повече във форума!

  Спите ли?

  На запад на този изрод полицията вече да му беше цъфнала на вратата, за да му иска обяснение!

  Къде отиваме?

  Дори да е шега - той трябва да отговаря, да доказва, че се е шегувал, или друго...

  Какво става изобщо?

  Или поне копелето ще плати глоба за обида на нравите...

  Мамка ти мръсна аз на тебе, "Педофил"....

  Ахх... да можеше да ми паднеш в ръцете...

  Ще ти завъртя врата на няколко пъти... Докато ти я откъсна...

  Какво става с форумите?

  Да не би да са се свършили модераторите? А съвестта им? Такъв трябва да бъде докладван моментално и разпитан! Проверен и глобен!

  Наглост!

 34. 34 Профил на sas
  *****
  Неутрално

  Защо ли си мисля, че това наистина е важно за МВР само във варианта със разговори от мобилен телефон. Просто не виждам как доставчиците на интернет, ще започнат да логват къде ходим. Това е такава инвестиция във хардуер, просто не е толкова лесно. По-скоро достачиците на услуги ще трябва да пазят например маил.бг, абв.бг, което те си правят със сигурност по подразбиране. Не знам как Интернет доставчик Х започва да записва кое ИП какво посещава. Инвестицията да го направят е огромна, ако искат да могат да предлагат и бърз интернет....
  А скайп му прочетете най-накрая лиценза и ще видите, че те пазят данни...за вашите разговори и могат да ги записват ако решат и да ги предоставят на заинтересуваните органи на закона...Всички доставчици на услуги предоставят вашите данни в момента, в който орган на закона ги поиска. Няма яху, няма скайп, няма гугъл.

 35. 35 Профил на paceto
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Аlexander ":

  Не се нервирай бе човек, не виждаш ли, че този е ченченце дето чака да се облажи от информационната манджа. Пише глупости, за да кажат хората - "сега като полицаите следят ще хванат всички бандити". Най-много обикновени хора ще се "хванат за палците" пука им на куките за престъпниците след като има далаверка за правене.

 36. 36 Профил на Аlexander
  *****
  Любопитно

  До коментар [#35] от "paceto":

  Човек, такива неща не е прието, не е нормално, нечовешко е да се пишат!

  Всички тук, в това число и аз псувам понякога, използвам цинизми - признавам, обиждам даже опоненти, изпускам си нервите - случва се... Признавам!

  Но не! Оооо, не! Подобен коментар е... извън пътя!

  Като зрели хора, като пълнолетни - може да се псуваме дори на майка - приемам...

  Но някой си да ми бичи педофилски коментари - това не става!

  В нормална държава - да го бяха окошарили за поне три дена досега...

  С такова нещо шега не се прави... Къде отива тоя? Къде си мисли, че е?

  И кой е длъжен да го търпи?

  Я да не я караме, както винаги по български - "Дума дупка не прави"...

  Само за тези думи в Западна Европа, този идиот вече щеше да търка нара в килията, а утре да отговаря за думите си... Щяха да му проверят цялото житие-битие, а ако се докаже, че само се е лигавил - да положи обществено-полезен труд за 3 месеца в затвор с лек режим, да плати глоба над 1000 евро, и никога, ама никога да не бъде приеман на работа, свързана с деца, макар и да се е шегувал...

  Ние държава ли сме, или кочина?

  Какво прави "Дневник" днес?

  Защо го търпи и го държи тоя във форума?

  Защо не го докладва?

  Заслужава си го!

  Това е гавра със самия вестник, с медията, с хората, с децата, с нас като форумци, с всичко...

  Къде отиваме?

  Няма такъв род ПРИЕМЛИВИ ШЕГИ! Няма такова нещо! Не пипай децата!

  Това е... за арест, ако се допиташ европейските закони.

  Хайде да сме наясно, а?

  Това де не е Хаджигенчовото училище?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 37. 37 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално
 38. 38
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 39. 39 Профил на министропопържател
  *****
  Любопитно

  До коментар [#20] от "paceto":

  Пич, требе наистина да ти се признае че си яко наивен. Не пазели били логове. Тъй били написали по английски на сайта - значи железно.
  Тъй са го написали с цел да ти земат 5-тях евро. Ей ся да ти дам един казус да си блъскаш главата:

  "Оттам нататък всичко каквото правиш (мейлове, разговори по VOIP, порно , попръжки) излизат от 201.168.0.ххх Ip и следователно не е ясно кой е това."

  Ей ти и примера - както дечкоплякторът # 9 , така и человекотрепачът # 33 занимавайки се със свойте си дела , влизат некъде си чрез випиен с номер "от 201.168.0.ххх Ip" Решават да кажем ушевите да се преборят с тях. Хващат значи номер 201.168.0.ххх Ip и понеже по твоята светла вера той логове не пази за да ти направи густо за 5 евро, следва че по никакъв начин не може да докаже че не е бил той самият и собственикът на сървъра заминава директно в пандиза.

  Я раздуй как става тоя номер!

 40. 40 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 490 Неутрално

  -----BEGIN PGP MESSAGE-----
  Charset: windows-1251
  Version: GnuPG v1.4.9 (GNU/Linux)

  hQEMAyVZ9f4Wv1hoAQf7BRKF8iCTV8MjcKDX+q34/SSjQjH1MQCW9PKnxvWnrmSn ..........

  Така изглежда началото на един криптиран мейл

  .. необходими продукти за гювеча:
  1. мейл клиент - Thunderbird
  2. ОpenPGP - ключ
  3. Дайте ключа на МВР (шегичка)

  ... така ще затрудните максимално всеки, който се опита да ви бръкне в "окото на душата"

  ...Да ни е честит новия ОСМИ МАРТ

 41. 41 Профил на IRONIC
  *****
  Неутрално

  За защита на трафика по мобилните телефони /разговорите/ си има специализиран софтуер, подразбира се че е срещу заплащане

 42. 42 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#16] от "Made in the USA":

  На кого е известно това? Освен на българските лумпенчета?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 43. 43 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#12] от "аз":

  Май не си прочел статията. Опитай пак.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 44. 44 Профил на Аlexander до модераторите
  *****
  Весело

  Аааа, не!

  Не е достатъчно да го скривате само.

  Докладвайте го, където трябва. Хайде! Знаем, че знаете "Ай-пи" номерата на всеки от нас, които пишат тук. Нито вие, но и нито ние, трева не пасем, "Дневник"! Моля! Да не се лигавим, да не се лъгондрим! Имате ги - ползвайте ги! Нямам каво да крия...

  "Кака се ожени! Който ебал - ебал! Кака се ожени, момчета от "Дневник"! Мдааааааа....

  Чаткате, нали, господа модератори???

  Заявете го този герой там, където трябва! Ако изобщо в България е останало нещо, или някой, който знае и помни какво е човещина и лоялност към...простичък морал... Длъжни сте! Изискваме го от вас! Нужно е... Иначе...нещата няма да станат... Нито като журналистика, нито като живот и реалии... Ъхъъъъъ...

  Не бяхме длъжни да го търпим тоя кретан заедно - вие от "Дневник", и ние като читатели и пишещи по форумите... Да праска откровено педофилски коментари... На това му се казва "медиен мазохизъм"... Защо го търпите?

  Моля, "Дневник", недейте така...Това не е някой, който да е нарекъл мен, или аз да съм нарекъл някой "педераст, идиот, копеле, или друго"... Това минава някакси, приема се!... Преглъщам го...

  Но неговото си беше откровена гавра, откровен призив към педофилия, спокойствие и комфорт в боравенето с понятието "педофилия"...

  За какво го търпяхте и държахте толкова дълго???

  За какво?

  Та трябваше да се дърлим, за да го махнете...

  Трябваше да сте го направили изобщо преди и аз и другите да се усетим...

  Лоялността към всичко, свързано с читава журналистика и човечност го изисква...

  Не спете бе, "Дневник"!

  Режете ни понякога за "щяло и нещяло", а един откровен форумен престъпник, оставихте да ви се вихри под уж толкова чувствителните носове...

  Събудете се, драги мои!

  И помиришете кафето...

  Влизайте в час!

  Не дремете!

  Имате "ай пи" номерата ни и без това!

  Поне ги ползвайте...адекватно!

  Айде, останете си със здраве!


 45. 45 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 237 Весело

  В Русия съм, в Русия съм.....
  Хаха МВР смотаняци!

 46. 46 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Гражданското общество щеше да срита яко предложилите такъв закон и да ги свали от власт . Селяните обсъждат заобикалянето на закона.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 47. 47 Профил на ТНТ
  *****
  Весело

  И кво ся? Ако се гласува тоя закон да не стане "Оти ручахме жабетата?"

 48. 48 Профил на paceto
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "министропопържател":

  Дори да пази логове макар, че трябва да е луд да дава яко пари да пази неща дето не му трябват, мислиш ли, че ще си строши краката да ги дава на нашите глупаци без съдебно решение и то от холандски съд. Айде малко по-сериозно. Ако искаш вземаш ВПН от Тамбукту и да ти хванат дирите ако им се занимава.

 49. 49 Профил на Любомир Гаврилов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "mi6osp":

  Това за "селяните" се надявам, че е комплимент. При нас гражданите са добре дошли.
  махала Йочевци
  село Ново Село

 50. 50 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До 49:Не е комплемент, а тъжна реалност.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 51. 51 Профил на valo
  *****
  Неутрално

  забравете за Швеция , промениха си закона , пробвайте с Финландия .

 52. 52 Профил на Не се самоунижавайте
  *****
  Неутрално

  Хора, нормални ли сте? Изписали сте едно кило страници със съвети как да се скриете от... и вие не знаете от кого. Умните индивиди търсят начин повече хора да узнаят какво са написали или направили - а глупавите търсят начин как ако може никой да не узнае за тях... Ами то може би и има защо...

 53. 53 Профил на COKPAT
  *****
  Неутрално

  ОБИДА

  Обида ще бъде голяма,
  да си личност презряна
  и никой за тебе не пита,
  като за кон дето не рита.

  А само кротко си пасе,
  като доволно прасе.
  По добре в устата,
  отколкото в краката.

  Нека ни следите,
  без да ни щадите.
  Удоволствие за нас,
  а признание за Вас!

  ЧНГ

 54. 54 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "NPaine":

  Здравейте. Ако се връзвате от чужбина университетският VPN е достатъчен за да анонимизира трафичните ви данни до момента, в който МВР ги поиска със съдебна поръчка и тамошния съд уважи искането. Със сигурност университетската мрежа записва данни за трафика ви.

  Красьо, обади им се!
 55. 55 Профил на Nikola
  *****
  Весело

  само да ви светна скайп също може да ползва прокси въпроса е да су намерите качествено такова
  за уеб браузването ... пак прокси .. а услугата на http://www.torrentfreedom.com/ е върха на сладоледа
  също така мейл клиента (вързан с gmail.com) ми бачка с TLS да слетят каквото си искат

 56. 56 Профил на be welcome
  *****
  Неутрално
 57. 57 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Тази дискусия според мен е изначално сбъркана. Става въпрос за нарушаване на основни конституционно установени права - като правото на неприкосновенност на кореспонденцията.
  Тъпо е да се обясняваме кое, как, защо.
  На гражданите, селяните и нормалните - много им здраве - щом сте съгласни си пригответе тубичка вазелин и ... да ви е яко "окото на душата".
  ... а останалото ... останалото е елементарна техническа (криптографска) фирмена и лична сигурност на ИНФОРМАЦИЯТА, което е доста различно от някакви малоумни хакерски "съвети".

 58. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Хубаво. Добре. Ще си дръпна програмите. Не е лошо да има и банер. Наистина не е.
  Не ми харесва обаче един простичък факт.
  Вместо да изтръгнем злото от корен, вместо да заявим ясно че не разрешаваме с нас да се отнасят така, ние пак се мъчим да се приспособим, някак си да го извъртим, някак да оцелеем.
  Да се надлъгваме, а не да се отстояваме.
  Добра е статията.
  Да, благодаря и за софтуера, ще си го дръпна и ще го ползвам,
  но остава някаква горчилка, че пак нещо не правим както трябва и пак разрешаваме на някого да се гаври с нас и свободата ни.
  На мене ми е гадно.
  А на вас?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 59. 59 Профил на paceto
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "rapidfire":

  Не мисля, че някой е приел тези решения за сигурност в мрежата като решение на проблема. Това според мен е крайно действие ако Герб и Атака са решили да газят Конституцията и съда им го позволи. Иначе ще съм на митинга на 14.01 и ще се боря с всички позволени средства.

 60. 60 Профил на Рахвин
  *****
  Неутрално

  Гледам тука и се радвам. Тъй само да вметна нещо. Значи има няколко програми като Хамачи и една друга... та това са програми за игра на комп игри като хероес 3 и прочее. Тоест човек А прави хост и човек Б, В, Г влизат. Там има чат синковци и там в тая игра на хоста на тая програма си пишем каквото има да си пишем. И воала... разваляш хоста и познавай това къде остава...
  Стига да искам да кажа нещо на някой знам още толкова много начини през нета, че да им дойде инфото на гюме няма да знаят какво виждат.

 61. 61 Профил на Троянец
  *****
  Неутрално

  Аз ако съм на МВР сега е момента в Замунда и Аренабг да се "появи" ВПН клиент с един хуууубав троянец вътре ,-)

  Пък вие ако щете си криптирайте трафика до изплющяване.

 62. 62 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако хоста не е в България и ако връзката на всички е криптирана, ок, иначе всичко може да бъде проследено теоретично и на практика.

  Красьо, обади им се!
 63. 63 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Искам да се извиня на колегите от Електронна граница, че не цитирах превода на Пейо за документацията на Tor, който можете да прочетете тук:

  http://blog.peio.org/?s=Tor

  Също така посетете нарочния сайт на EFF за "Самозащита при наблюдение":

  https://ssd.eff.org/bg/

  Красьо, обади им се!
 64. 64 Профил на Ани
  *****
  Неутрално

  Последния линк не се отваря. Не успявам и да вляза страницата на "Радио Горянин".

 65. 65 Профил на Kpacu
  *****
  Неутрално

  Има изказвания на доста технически неграмотни хора в коментарите ама хайде простено им е, не може всички да са инженери.

 66. 66 Профил на 14.01
  *****
  Неутрално

  Описаните методи може да вършат работа за донякъде анонимизиране на постинги и коментари във форуми, но големият проблем на болшинството Интернет потребители в БГ ще бъде p2p трафикът, който за да е с читава скорост може да се ползва само платен VPN (и то от доста по-скъпите), което допълнително ще оскъпи нещата. Да не говорим, че Интернет доставчиците вече заявиха, че изпълнението на новия закон ще доведе до повишаване на таксите (понеже МВР иска те да поемат разходите за следенето и съхраняването). Това го заявиха в прав текст в едно предаване по БТВ по темата на скоро.
  Не знам защо всички се хващат само за евнтуални коментари срещу някой министър - да, това е от интерес за МВР, но не по-малък е интереса да се продават данни на носители на авторски права и да се преследват и изнудват потребители за това, че са дръпнали филми или музика. Не случайно в новите поправки иде реч не за тежки, а за престъпления с наказания над 2г., каквито са голяма част по отношение на авторкото право. Интересите на МВР и на правоносителите "слчайно" съвпадат.
  Така, че най-правилния изход авторът го е посочил в края - да се отиде на протеста на 14.01, а аз бих добавил и да се продължи със серия протести докато не променят закона така, както го иска мнозинството интернет потребители.
  Дори онези, които казват "нямам какво да крия", искам да ги попитам - а съгласни ли сте да ви се вдигне таксата за нета и с вашите пари да се финансира следенето на всички?

 67. 67 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Слушайте сега аз да ви кажа нещо... никакъв VPN и проксита няма да ви спасят, защото в момента МВР си имат устройствата, с които ДЕКРИПТИРАТ в реално време криптиран трафик. Засега само в БТК, скоро и при другите интернет доставчици. Скъпичко е, но всичко става с външно финансиране Просто по една оптична корда влиза при тях и могат да четат каквото си поискат. Пък вие си слагайте софтуери за собствена заблуда, ще ги забавите с някоя друга секунда. За по-заинтересованите - разровете из гугъл за Narus STA 6400 например или пък black rooms. Има цели доклади на Европейската комисия за подслушването от страна на САЩ из цяла Европа например. Ако ползвате прокси в чужда страна всъщност е лоша идея, защото там пак ви подслушват. 90% от трафика на Германия и около 50% на ЕС се трансферира през Франкфурт например. Там има големи колокации като Interxion, Itenos и т.н. И всичко се подслушва Успех!

 68. 68 Профил на RuMeN
  RuMeN
  Рейтинг: Неутрално

  Много Уважаеми,
  Има една стара приказка:
  Когато те оправят отзад, не мърдай и не шавай. Първо по малко боли и второ не му правиш кев.
  Тоталният шпионаж е в действие в цял свят, както и у нас, но в момента само се узаконява.

 69. 69 Профил на Боков
  *****
  Гневно

  Като гласувахте за селянина от Банкя , това , което ви се случва , това ви се полага , глупаци такива !!! Сами си го натресохте , че и на нас ни го забихте ...

  Затова нека ви цитирам отново едно мнение, което много харесвам :
  " ... На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...
  Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno
  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
  „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Тези , които създават , най-меко казано , ужасната действителност на дезорганизация, безотговорност и неприветлива среда … Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски…
  Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ...

  А и все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html..."

  Хайде да ви видя сега КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ от малоумния кабинет, който ни натресохте ?
  По време на криза ХОРАТА намаляват данъци, намаляват акцизи, свиват " перата " , подяждани от чиновници , за да може " да диша " бизнесът, да дишат хората , а тези кретени ... абе ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ малоумниците !

 70. 70 Профил на panokle
  *****
  Неутрално

  http://www.ip-adress.com/Proxy_Checker/

  Ако ви е ясно за какво става дума - действайте ! Дори само и за да направите на пук на тъпите ченгета и гъзолизците около тях . Включвайте и анонимизиращи търсачки вместо стандартния експлорер. ВСЯКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙЩИНАТА и ТЪПОУМИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ е МНОГО ПОЛЕЗНО !!!

 71. 71 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 961 Неутрално

  За технически познания Отличен 6.
  За литерурни обаче... например "да се профилактират престъпниците", "картинно се изрази" ,"по-ефикасен антидот",господине Чобанов ще се наложи да посетите курс по български език при професор Мурдаров.Имитирате съвременна българска "журналистика" и с това спечелихте моето презрение.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 72. 72 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#67] от "Анонимен":

  Това са градски легенди за обезкуражаване на хората и повдигане на самочувствието на ченгетата. В обозримото бъдеще никой няма да разполага с изчислителна мощ, за да декриптира в реално време нещо криптирано с дълъг ключ ако не разполага със самия ключ. Това важи и за стандартния 128 битов ключ на VPN, а какво да кажем за ключовете от 1024 и нагоре използвани от някои VPN доставчици като http://www.torrentfreedom.com ?

  Красьо, обади им се!
 73. 73 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "Бай тоз":

  За Вас, Господине, бих препоръчал курс по разчупване на закостеняло мислене чрез похватите на иронията.

  Красьо, обади им се!
 74. 74 Профил на Dr House
  *****
  Весело

  Всичко е добре описано и точно така. Но ако искате наистена сигурна 99% сигурна връзка набавете си два Cisco VPN (примерно)рутера конфигурирайте си криптиранта връзка. И в никъв случай не ползвайте Win. Но ако искате 100% сигурност не включвайте вашето PC.

 75. 75 Профил на faq
  *****
  Неутрално

  Малоумните съвети на гологлавото френско мекере, което си е повярвало, че може да ме поучава, за пореден път доказват колко се е самозабравил.

 76. 76 Профил на stalker
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "NPaine":
  следкато ползваш български vpn трябва да се сетиш че те имат право да поискат достап до vpn-a предоставенти от университета ти, нали все пак се намира в бг поне аз така ги виждам нещата.

 77. 77 Профил на Vasilev
  *****
  Разстроено

  мисля си като циало че това даси следиш тоиа и ониа кои какжо си казал за какво го бил казал и тн. си е ЖИВО ХАРЧЕНЕ НА ДЪРЙАВНИ ПЪРИ !!! жсеки се съгласен че трябва да се разследват пристапления и че в 21в без следене на трафик нества ОК ама не е ли някак по нормалко да се подслушват хора срещу които има пуснато разследване на базата на нешто си... а не просто еииии таииии штото ниакои така си бил решил че му харесва

 78. 78 Профил на Пипи лангщрумпф
  *****
  Весело

  Хехе, Аlexander ме кефи. Как се нерви само... и е прав.

 79. 79 Профил на Заинтересуван
  *****
  Неутрално

  Ние сме си виновни за личните данни в нета а не МВР, господ или извънземните.
  Т.е. ако си пазя компа чист от вируси, ползвам кадърен браузър , внимавам къде си публикувам меила , адреса и снимките, ползвам прокси и ако искам да изпратя нещо наистина важно / към фирмените си партньори например/ го криптирам.ТОГАВА МОГАТ ДА МИ ПОДСЛУШАТ ДЕДОВИЯ.БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ИМА ЗАКОН РАЗРЕШАВАЩ ИЛИ ЗАБРАНЯВАЩ ТОВА.
  Което е всъщност е и идеята на тази статия.Поздравления към автора.С малки уговорки към начините /ползвам различни програми/ но съм напълно съгласен.
  А към 67 - Пич ти нещо чел-недочел ли си . Така добре цитирания от тебе NARUS STA 6400 анлизира трафика / т.е. търси ключови думи свързани със сигурноста / а не го декриптира.Не приказвай наизуст и не цитирай жълта преса /щото според тях вече сме превзети от извънземните хахаха /
  А и има ли още малоумник дето си мисли че полицията изключително много се интересува как той /малоумника / казал хи на друг такъв себеподобен в скайп.Че и чак ще му направи досие заради това.
  Ако излезе закон разрешаващ следенето в нета то той ще засегне най вече фирми /заради фирмените тайни / ,бизнесмени ,политици,медии , интелигенция /а не бърборковци и форумни герои /.Да не забравям - педофили ,бандити, терористи.Така че такъв закон трябва наистина добре да се обмисли за да не засегне нормалните граждани

 80. 80 Профил на terry1363
  *****
  Неутрално

  Браво на -Заинтересуван.Това е цялата истина.

 81. 81 Профил на korudzhiev
  korudzhiev
  Рейтинг: Неутрално

  ... гледам една масова параноя, а не виждам причината?!?

  Изобщо не ме интересува кой е баща ти. Когато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
 82. 82 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  До коментар [#79] от "Заинтересуван":
  Браво, споделям мнението ти напълно. Има още един - вече икономически аспект ограничаващ тоталното следене. В Б-я има да кажем 1 мил. потребители вързани в нет-а. Има и над 2 мил. ДжиЕсЕм потребители, както и 2 мил. с фиксирани телефони. Хайде по-грамотните да сметнат колко души трябва да са ангажирани за да могат в реално време да следят в кое кафене си уговарям среща или каква снимка кому пращам - аз и останалите 5 милиона. И понеже е очевидно невъзможно 1/2 България да подслушва другата 1/2, само поради това подслушването ще се ограничи до интересни обекти. Сериозните фирми и сега си пазят комуникациите, обикновените граждани не са интересни (а са и много) остават само наистина бандити, педофили и пр. пасмина.
  Богатите Щати с техния "Ешалон" следят (казват) трафика на целия свят, но по ключови думи, географски региони и пр. И нито могат, нито искат да следят как Джейн се оплаква на Мери от гаджето си.

  Поздрави
 83. 83 Профил на www.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "paceto":

  Да ударим една срешта превърително?

 84. 84 Профил на www.ivaylo.info
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "paceto":

  Да ударим една срешта превърително? не съм от София и няма да ми е приатно да съм сам, а ще дойда специално за това въоражен с видео камера да отразя сабитието

  ivaylo [@] ivaylo . info

 85. 85 Профил на специалист
  *****
  Неутрално

  Явно специалисти в Бълагрия вече няма. С бак трак, който досега беше на китайски, от миналата година е вече и на английски, може всеки компютер без оглед на операционна система да се превземе. Отвори един пдф и всичко е вече уредено. 720 Баита които допълнително от нета си зареждат всичко кейлогер, порт опенер и всичко си докладват на избран сървер. После чек с база данни куерри сърч и всичко е ясно, парола сметка кореспонденция.
  НАКРАТКО това е нивото модерния хак.
  А тука ми плямпате за музейни технологии, които в един модерен енвайърмент никаква сиурност нямат.
  ЕДИНСТВЕНАТА СИГУРНОСТ Е ДА ИЗКЛЮЧИШ КОМПЮТЪРА, ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА ОСВЕН МОЗЪЧНА АМПУТАЦИЯ

 86. 86 Профил на Ха ха ха
  *****
  Весело

  До коментар [#85] от "специалист":

  С удоволствие прочетох коментара ти.Само че ,как можа да пишеш че BackTrack до миналата година е бил само на китайски.Що не пита гугъл преди това.И сега не е късно.И много поздрави на Макс Мозер / който е основния фаундър на проекта и не е китаец [email protected] хаха /
  А и още нещо закона за който се говори в ТАЗИ статия е за следене на трафични данни а не за хакване на единични компютри .Има разлика.
  И СИ АБСОЛЮТНО ПРАВ - АКО ХАКЕР ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В НЕЧИИ КОМП ТОЙ ВЛИЗА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАК Е ЗАЩИТЕН.ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ Е ТОЗИ КОМПЮТЪР ДА НЕ Е ВКЛЮЧЕН.

 87. 87 Профил на БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ
  *****
  Неутрално

  БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ научете се да поемате отговорност за думите които изричате и действията които предприемате.Мдаааа това е плюеш и се криеш е иииии.Мишкиииии.

 88. 88 Профил на БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ
  *****
  Неутрално

  това е като тест за всезнайковците открийте от къде пиша държава и град ще почерпя обещавам

 89. 89 Профил на Мирчо
  *****
  Неутрално

  Перфектно!Направих си фрее акаунтче за VPN в
  itshidden.com
  SetUp - просто и лесно. Накрая проверка -
  http://www.ip-adress.com/what_is_my_ip/
  Вече съм от Амстердам.
  Другият ефект е че Гугъл вече също ме сортира като холандец. Сега ползвам услугите на Google.nl, ако искам да съм към централния им сървър трябва да си намеря щатско прокси.

  Благодаря на автора и полезните коментари, защото ме накараха най-после да направя минималното за собствената си сигурност в мрежата.
  Сторете го и вие - интернет започна да става нещо страшно.

 90. 90 Профил на Мислещ
  *****
  Неутрално

  Присъединявам се към мнението на Старец (82). Практически е невъзможно да следят всички ни. Непосилно е. Ще следят само такива, които са привлекли вниманието по някакъв начин. Било поради някаква дейност извън мрежата, било защото в мрежата се държат така, все едно имат какво да крият. И след като толкова много се притеснявате от полицейщината и това, че някой го е грижа за вас, ето ви още една тема за размисъл:
  Ако някой се скрие достатъчно, криптира се така, че никой да не може дори да надзърне в трафика му... дали няма да привлече достатъчно внимание и да амбицира някого достатъчно, че да го посетят лично...???
  П.П. Такава суматоха и паника имаше преди години, когато започна да се разкрива това-онова за съществуването и действието на "Ешелон". Изписаха се какви ли не неща. Тогава в разни форуми се правеха призиви в най-обикновени съобщения да се слагат "опасни" думички, които да излязат при търсенето на ключови думи и да хабят човешки ресурс на съответната служба. Даже се появяваха списъци с такива ключови думи, за да улеснят "смутителите". Най-важното, което важи и в нашето положение, беше че каквато и техника да сложат, какъвто и достъп да се осигури... накрая трябва да пипне човек. Само човек може да вземе окончателното решение, дали написаното/направеното представлява интерес за тях. А хората, за разлика от техниката, си имат граници, искат почивка, заплати... скъп ресурс са.

 91. 91 Профил на Мислещ
  *****
  Неутрално

  Единственото, от което може (а и трябва) да се притесняваме, че следенето на трафика към торентите.
  За разлика от държавата и полицията, издателските компании и фирмите, държащи авторски права, имат и мотив, и ресурси, и влияние...

 92. 92 Профил на lukcho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "министропопържател":

  Възхитителен жаргон.

 93. 93 Профил на Penyo Nikolov
  Penyo Nikolov
  Рейтинг: 581 Любопитно

  нищо не разбрах.ха ха ха.

 94. 94 Профил на AngelaSullivan28
  *****
  Неутрално

  Make your life time more easy get the <a href="http://lowest-rate-loans.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> and everything you want.

 95. 95 Профил на Да бе...
  *****
  Неутрално

  Малко съм офтопик, но имам няколко коментара:

  VPN се подслушва. Трудно и скъпо е, но става. Зависи предимно от големината на ключа. А ако някоя служба ти дигне мерника, няма спасение. Ако си много интересен може да запишат целия трафик и след това с brute force на спокойствие да те работят.

  Ако IP адреса при теб е 192.168.х.х, в интернет излизаш със съвсем друг адрес. Справка: http://www.whatismyip.com

  Интернет доставчиците пазят логове, колкото и да не ви се иска. Предимно за да си нямат проблеми с полицията, собствениците на авторските права и т.н. И сътрудничат на полицията. Напишете в някой форум, че искате да убиете премиера или президента и след това си гледайте сеира...Предупреждавам - не е забавно.

  От гледна точка на сигурността VPN е хубаво нещо, ама не очаквайте да вдигнете супер рейтинг през него като ъплоудвате торенти.

  Хакер НЕ МОЖЕ да влезе на всеки компютър, както много хора си мислят. Дори да има пуснат интернет. Обикновено хората сами пускат хакерите - липса на firewall, стара (и крадена) антивирусна, масово сваляне на игри и кракове за тях (вместо купуването им), отваряне на всяка глупост, която се появи в пощата. Самодисциплината и профилактиката са преди всичко и отбиват 99 процента от атаките. За останалия процент трябва да си имате параноичен мрежов администратор.

  Противно на съвета по-горе, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПУСКАЙТЕ безжичния си рутер за свободен достъп. Причини - проверете дали нямате лимит на безплатния трафик (извън БГ има такива планове) - може да се налага да доплащате, тука само мобилния нет е такъв; комшията ви може да е заразен с вируси и да ви зарази и вас; може да ви налазят спамери или по-лошо - разпространители на детско порно, които само такива местенца търсят; може да ви използват да хакнат банка или държавно ведомство.

  Cisco за вкъщи? Пази боже. Ниския ценови клас нито е евтин, нито е читав. Високия е прекалено скъп. Все пак и акционерите им искат да живеят.

  VPN в университета? По-скоро е за да можеш да ползваш вътрешната мрежа на университета и ресурсите там. Надали гарантира анонимност, нито пък се излиза в интернет през него. Пусни VPN-а, отвори цитирания по-горе сайт, ако след пускането е същия, може спокойно да забравиш за анонимност - пак си излизаш от твоето IP, не през интернета на университета.

  Не разчитайте много на пас от страна на чуждестранната полиция, ако нашите полицаи поискат помощ има голям шанс тя да бъде оказана (валидно специално за ЕС и САЩ).

  И един пряк въпрос до автора - как се оправяте с този френски домейн? Франция и до ден днешен има проблеми с неяснотите относно криптирането на информацията от частни лица, не се ли притеснявате да не ви подпукат в някакъв момент?

 96. 96 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много добра и полезна статия! Човек има право да защитава личната си неприкосновеност!

  Необходима е обаче корекция към статията и коментар [#4] от "Минаващ": Не е вярно, че български електронен подпис не върши работа. Това може да звучи "логично", но всъщност технологията е такава, че двойката ключове се генерира на момента и частния ключ остава в чипа на SIM картата. Няма начин да бъде изваден оттам. В действителност сигурността на електронния подпис на хардуерен носител е възможно най-високата, а пък 1024 битовото криптиране e абсолютно достатъчно и е много далеч от разбиване, не и в близките десетилетия. Засега за разбиваем се смята 768-битов код, и то чрез обединение на такива изчислителни мощности, каквито само ЦРУ може да намери, но не и нашата пожарна.

 97. 97 Профил на kej03571558
  kej03571558
  Рейтинг: 5 Неутрално
 98. 98 Профил на Allena Dominus
  Allena Dominus
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз използвам ESET NOD32 на моята Win10 машина заедно с NordVPN, можете да получите още някои прозрения за NordVPN тук https://www.criticthoughts.com/vpn/nordvpn-review/ сега се чувствам доста безопасно TBH. Антивирусът трябва да открива всички заплахи и VPN трябва да шифрова всичко, включително онлайн активността и трафика. Просто се уверете, че използвате силни пароли за Wi-Fi мрежа / рутер, защото най-добре бронираната врата няма да направи нищо, ако ключалката е глупост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK