ICANN отхвърли кандидатурата на България за домейн на кирилица "бг"

ICANN отхвърли кандидатурата на България за домейн на кирилица "бг"

© ДневникМеждународната организация, която координира разпределението на имената и адресите в интернет - ICANN, отхвърли кандидатурата на България за домейн на кирилица "бг". Това заяви за "Дневник" зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Съобщението е получено късно снощи. Причината за отказа е, че домейнът е прекалено близък с този на Бразилия "br". Още преди да се подаде кандидатурата, имаше съмнения, че тя няма да мине именно поради тази причина.


Какво предстои оттук нататък? Възможно най-бързо ще бъде проведена анкета, в която ще се потърси общественото мнение относно това какво трябва да бъде алтернативното предложения на България. Първата подобна анкета, която Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) проведе преди няколко месеца, показа, че на второ място след "бг" хората предпочитат домейна "бгр".


Отказът на ICANN при всички положения ще забави навлизането на алтернативните домейни в българското онлайн пространство. Междувременно миналата седмица Русия, Египет и Саудитска Арабия стартираха своите мултиезични домейни. Един от първите руски сайтове с новото разширение "рф" е президент.рф.
До момента повече от двадесет държави са подали заявки за домейни на език, различен от английския. Не е ясно обаче на колко от тях е отказано подобно на България.


Междувременно, докато Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подготвя анкета и новата кандидатура на България, започват да се чуват мнения, че всъщност новите домейни ще внесат ненужен хаос в интернет. Една от тезите против домейните на език, различен от латиница, е, че то би могло да отвори голямо поле за измами и ще принуди бизнеса да регистрира допълнителни домейни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK