България е четвърта по качество на интернет в света

Техници прокарват оптичен интернет кабел в София. Столицата е на 11 място по качество на интернет услугите.

© Георги Кожухаров

Техници прокарват оптичен интернет кабел в София. Столицата е на 11 място по качество на интернет услугите.България е на четвърто място след Латвия по качество на широколентовия интернет в света, показва изследване на университетите в Оксфорд и Овиедо, поръчано от Cisco. На първите две места са Южна Корея и Япония, а след нашата страна са Румъния и Дания. Сред градовете София е на 11-о място по качество на интернет връзката, като след столицата ни са градове като Лисабон, Ню Йорк, Хонконг, Париж, Копенхаген и др. 


"При тези скорости искам да живея в София", заяви Фернандо Жил де Бернабе, старши директор на Cisco, който представи данните пред журналисти във видеоконферентна връзка.


Качеството на интернет се определя, като се вземат предвид скоростта на сваляне и на качване, както и на забавянето на връзката (latency). Жителите на София теглят средно с 14.7 Mb/s, качват със 7 Mb/s, a забавянето е 52 ms. Проучването за качеството на връзката е направено чрез сайта Speedtest.net, на който всеки може да провери скоростта на качване и сваляне на файлове, както и какво е забавянето на пакетите.
България обаче показва много слаб прогрес в разпространението на интернет в страната, като там сме на опашката на държавите с развита връзка. Страната ни заема последното място сред водещите 23 държави с наситеност от 20%.


При повечето страни от Източна Европа се забелязва тенденцията за силно качество, но по-слабо разпространение сред населението спрямо държавите с развити икономики.


"България е развита достатъчно като качество, страната трябва да повече за пенетрацията на интернет връзката сред населението", допълни Фернандо Жил де Бернабе. "За да стане това, трябва да има политическа воля и инициативност."


Според изследването страната ни заема 20 място като съотношение качество - разпространение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK