Физици от CERN създадоха и "плениха" антиматерия

Вакуумната камера с вмъкнати в нея златни електроди, в която е направен експериментът.

© Niels Madsen ALPHA/Swansea

Вакуумната камера с вмъкнати в нея златни електроди, в която е направен експериментът.Физици от Европейския център за ядрени изследвания (CERN) обявиха в сряда, че са създали и задържали за малко антиматерия - една от най-големите мистерии в модерната наука.


В статия в сп."Нейчър" и на сайта на CERN те съобщават, че са създали във вакуум антиводородни атоми, т.е. противоположното на водородните атоми, и са успели да ги задържат за около една десета от секундата. "Това е достатъчно дълго, за да ги изследваме", се казва в статията.


В плен са попаднали 38 атома антиводород, докато учените са се опитвали да разберат какво е станало след Големия взрив, с който според водещата теория е възникнала Вселената.
"Поради причини, които все още не разбираме, природата изключва съществуването на антиматерия. Това ни вдъхнови да работим още по-усърдно в установяване на това дали антиматерията крие някакви тайни", казва Джефри Хангст, говорител за експеримента "Alpha", който съществува от 5 години.


"За физиците късче антиматерия е истински дар. Като сравнят материята с нейната противоположност, те могат да проверят фундаменталните симетрии, залегнали в сърцето на стандартния модел за физика на частиците и да напипат какво се крие отвъд. В същото време малко са даровете, които е толкова трудно да бъдат уловени. При контакт на частица материя с антиматерия двете се анихилират с взрив на енергия", се казва в статията.


Учените са успели да задържат антиводородните атоми в магнитно поле в продължение на 170 милисекунди. Антиводородният атом е съставен от отрицателно зареден антипротон и положително зареден позитрон, който е антиматериалният вариант на електрона, се обяснява в статията.


Физици от CERN създадоха и "плениха" антиматерия

© Nature, Macmillan Magazines 2010

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK