Apple подготвя холографски екран


Триизмерните телевизори се очертават като хит през 2011 г.

Наскоро одобрен патент подсказва, че компанията Apple ("Епъл"), която създаде iPod и iPhone, работи върху нов тип екран, който възпроизвежда триизмерни и дори холографски изображения без помощта на очила, разкри британският в. "Телеграф".


Технологията може да се използва за създаването на ново поколение телевизори, компютърни монитори и киноекрани, които да дават на зрителя още по-реалистично изживяване.
Системата се основава на специален екран, осеян с миниатюрни издатини, които разделят изображенията, видени от различен ъгъл, към дясното и лявото око на зрителя. Насочването на изображенията към всяко око създава стереоскопично изображение, което мозъкът възприема като триизмерно.


Apple предлага също използването на технология за триизмерни изображения за проследяване движенията на няколко зрители и позицията на очите им, така че картината да бъде внимателно насочвана по начин, който да гарантира качеството на картината.


Съгласно издадения патент тази технология ще пресъздава холографски изображения благодарение на способността да следи движението на зрителите.


"Изключително важен аспект на изобретението е това, че то е в състояние да осигури визуално преживяване, което на практика не се отличава от гледането на истинска холограма", се казва в патента. "Подобна псевдохолографска" картина е пряк резултат от способността на монитора да следи и отговаря на движенията на зрителя. "То например позволява на зрителя да се движи около виртуален обект и да изучава различните му страни от различни гледни точки."


Триизмерните телевизори се очертават като хит на пазара на високи технологии, коментира "Телеграф", след като мнозина производители вече се насочиха към т.нар. 3D-ready телевизори. Това са устройства, позволяващи да се гледа триизмерно изображение без допълнителни устройства като очила.


Холографските филми обаче изискват нова техника на заснемане, каквато понастоящем не се използва от филмовата индустрия и която трябва да гарантира, че сцените са заснети от различни ъгли, коментира "Телеграф".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK