Google раздаде близо 60 млн.долара бонуси на четирима свои директори

Google раздаде близо 60 млн.долара бонуси на четирима свои директори

© ReutersGoogle одобри изплащането на бонуси на стойност 8.9 млн. долара и 50 млн. долара под формата на акции за четирима висши мениджъри през 2010 г. Компанията обаче не награди допълнително основателите и изпълнителният директор, пише "Уолстрийт джърнъл". Това е част от плана на Google за възнаграждение на висшия си мениджмънт заради добрите финансови резултати през изминалата година.


Според подадените документи в Комисията по ценни книжа и финансов надзор на САЩ (SEC) интернет гигантът ще изплати на главния си финансов директор 2.7 млн. долара бонуси, както и още 15 млн. долара под формата на акции. Същото количество кеш ще получи главният бизнес директор Никеш Арора, но той ще вземе 20 млн. долара под формата на акции. Вицепрезидентът за инженерни и научни изследвания Никеш Арора е награден с 2.7 млн. долара бонуси и 10 млн. долара в акции. Джонатан Розенберг, който е вицепрезидент на продуктовия мениджмънт, ще получи 1.7 млн. долара бонуси и акции на стойност 5 млн. долара.


Изпълнителният директор Ерик Шмид и основателите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин не получиха допълнително възнаграждение според плана за бонсуите на компанията. Шмид получи 100 млн. долара под формата на акции и опции, след като през януари компанията обяви, че ще отстъпи поста си на Пейдж и ще заеме позицията на председател на борда на директорите.


Google отчете скок на печалбата с повече от 30% до 8.5 млрд. долара за 2010 г. Приходите нараснаха с 24% до 29.3 млрд. долара. Акциите на компанията обаче се понижиха с около 4% през изминалата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK