Законови промени предвиждат 20 пъти по-високи глоби за телекомите

Законови промени предвиждат 20 пъти по-високи глоби за телекомите

© Красимир ЮскеселиевПремахване на автоматичното подновяване на договорите с телекомуникационните оператори и ограничаване на срока им на действие, както и до 20 пъти по-високи глоби за нарушения, свързани с преносимостта на номерата, предвиждат промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Проектът му вече е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По план промените в ЗЕС трябва да влязат за разглеждане в парламента през месец май.


Ако се приемат, те трябва да ограничат срока на договор с доставчик на телекомуникационна услуга до 24 месеца, а ако потребителят изяви желание, срокът може да бъде намален на година. След изтичане на срока договорът става безсрочен, като може да се прекрати с едномесечно предизвестие, без да се заплаща глоба.  


Промените се отнасят не само за мобилните оператори, а за всички останали доставчици на телекомуникационни услуги като интернет и кабелни доставчици.

"Успяхме да постигнем промени в ЗЕС, които предвиждат превръщането на всеки контракт от срочен в безсрочен след изтичането на срока му, в случай че потребителят не изрази изрично желание за друго", коментира Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ). Ако промените в ЗЕС бъдат приети, договорът с телекомуникационен оператор може да бъде "подновяван само при изрично съгласие на абоната", обясняват от министерството.


Освен това самите телекоми ще бъдат задължени да уведомяват абонатите си два месеца по-рано, че договорът им изтича. В закона е записано, че уведомяването трябва да стане чрез месечната фактура, по имейл, телефон или друг начин, посочен от клиента. "Така всеки може да следи по-лесно сроковете на договора и при желание да го прекрати", обясняват от МТИТС.


Промените в ЗЕС предвиждат и въвеждането на 7-дневен буферен период при подписването на договора. Благодарение на тази мярка всеки контракт с доставчик на телекомуникационни услуги влиза в сила след официалното му сключване. В този срок "абонатът има право едностранно да прекрати договора, без да дължи неустойки", пише в предложените промени в ЗЕС.


От МТИТС предвиждат и до 20 пъти по-високи глоби за спъване на процедурата на преносимостта от страна на мобилните оператори. Предложените санкции с между 10 хил. и 100 хил. лв. при от 500 до 5000 лв. в момента. Въпреки това преди седмица председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков обяви, че "само за 2 седмици можем да наложим глоби в размер над 1.5 млн. лв. на мобилните оператори". Официална информация колко са наложените от телекомуникационния регулатор до момента санкции няма.


По време на откриването на приемната за оплаквания на гражданите от телекомите в Комисията за защита на потребителите днес Божков, коментира, че телекомуникационният регулатор ще продължи да санкционира телекомите за спъването на процедурата за преносимост. Само срещу нея в КРС са постъпили над 600 жалби.


Общият брой пренесени мобилни и стационарни номера към края на миналата година е около 180 хил., показват данните на КРС.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 838 Неутрално
 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Весело

  Пренесох номер от Мтел. В последната сметка която платих ми начислиха цялата месечна такса, въпреки, че използвах услугите им само 11 дни от месеца. Изпратих имейл до тях с въпрос кога ще ми върнат пропорционалната разлика от месечната такса за периода в който вече съм бил абонат на друг оператор. Чакам отговор.

 3. 3 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 450 Разстроено

  на фона на нарастващо обществено недоволство заради редица фактори, държавни чиновници се разбързаха да защитават правата на средно-статистическия българин;
  Всички промени описани в статията ще се сбъднат само, ако обществото продължава да е страшно недоволно от бензин, инфлация като цяло, газта, мръсните ризи на управляващите.
  Ако пък недоволството отслабне, и позицията на държавата, по въпроса ще отслабне, защото винаги има една сила срещуположна на обществото = парите на монополисти (и такива, които искат да станат монополисти).
  Идват избори, сега е момента да се натиснат управляващите!

 4. 4 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 506 Неутрално
 5. 5 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Приятелски -
  По скоро ще дочакате Годо, отколкото Ментел да ВИ отговорят.
  Не се косете, а се радвайте че сте се отървали от една пиявица..

  .Заб. Трябваше в закона да има забрана за текстове с щрифт по-дребен от Таймс Ню Роман 12 кегела.
  Както и забрана на
  .....Продавачът (тук Ментел, Злобул и Вивата) има право да променя условията по този Договор по свое усмотрение по всяко време. Тези промени ще бъдат изложени на сайта ни 7 (седем) дни. Ако купувачът (тук аз, Благой или Драгой) не отговори с писмено несъгласие в този 7 дневен срок, се приема че той е съгласен с промените...

  Радостното е, че се задава край на игото ни под тези 3 картела..

  Всички с Айфони вече могат да говорят напълно безплатно...

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 6. 6 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#5] от "07":

  В рекламите на операторите могат и да го махнат дребния (и бърз) шрифт, но в тези на банките никога. Няма значение, че в единия случай се разписвате за 100 лв, а в другия за 100 хиляди

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 7. 7 Профил на Andon Staykov
  Andon Staykov
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Аз също пренесох от Мтел във Вива и случаят ми е сходен с твоя - ползвха услугите им 15 дни. Върнаха ми точно половината от месечната такса, в това отношения са Ок.
  Но трябва да ги ръчкаш

 8. 8 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "groober":

  Само да питам - с безсрочни договори ли бяхте, как става ако имаш още време до изтичане на договора, не дължиш ли неустойки на МТЕЛ?

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 9. 9 Профил на Мани
  Мани
  Рейтинг: 395 Весело

  ами добре е да има големи глоби, в случай, че не спазват условията в договора. Аз съм изключително недоволна от виваком, и много ще се радвам ако ги порежат с голямата глоба!

  citrus
 10. 10 Профил на Boris Harmanli
  Boris Harmanli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно естествено. в момента те правят калуклации колко биха спечелили ако нарушават разпоредбите и си платят глобите. сметката излиза в плюс и те логично не се показват излишен морал. Всички, като цяо, са еди дол дренки, но лично аз съм най-шокиран ит виаком, които имат някои граничещи с престъпното похвати за печалба.

 11. 11 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 236 Весело

  Една от малкото приятни новини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK