ICANN отново отказа тактично на България за домейна ".бг"

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов продължава с опитите си да запази името ".бг"

© Надежда Чипева

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов продължава с опитите си да запази името ".бг"Организацията, управляваща домейните в интернет, ICANN отново даде да се разбере, че България най-вероятно няма да се сдобие с желаното име на кирилица ".бг". Това стана ясно след онлайн дискусия, в която страната ни е била представлявана от зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.


Кандидатурата на страната ни за регистриране на домейна ".бг" за национален домейн на България на кирилица бе отхвърлена през май 2010 г. Като причина за отказа на ICANN бе посочена визуалната прилика на избраното от страната ни име с настоящия домейн на Бразилия ".com.br", както и на ".bf" - разширението на Буркина Фасо в интернет. Подобен проблем има и Гърция, на която също е отказана заявка за регистрация на ново име.


"От гледна точка на ICANN в бързата процедура са изчерпани възможностите за регистриране на домейни на националните азбуки на България и Гърция", са заявили от организацията по времена разговора си с Русинов. Според зам.-министъра обаче "до момента не са представени ясни критерии и методика, обосноваващи отказа за регистрация на "бг".
В целите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2011 г. е заложено "продължаването на работата по регистриране на домейна на България кирилица". От ведомството планират да изпращане и писмо до ICANN във връзка с отказа за регистрация на стринга "бг" като домейн от първо ниво на България на кирилица. Засега обаче отзивите от страна на американската организация са по-скоро отрицателни.


Зад ведомството застават и българския ИТ бизнес. В началото на годината на заседание на Консултативния съвет към министерството бе взето решение България да кандидатства отново за запазването на името ".бг". В съвета участват представители на транспортно министерство, Регистър.БГ, Суперхостинг.бг, УНИНЕТ, Баском, Българската уеб асоциация и БАИТ.


Името ".бг" бе избрано и от интернет потребителите на България, които участваха в онлайн проучване на ведомството. Сред другите предложения бяха ".бгр", ".българия", ".бя", ".бъл" и ".рб".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK