Как Китай (и другите) филтрират интернет

Китайското правителство цензурира съдържанието в интернет и забранява дори на онлайн търсачките, развиващи дейност в страната, да показват резултати по "чувствителни" за Пекин теми

© Ройтерс

Китайското правителство цензурира съдържанието в интернет и забранява дори на онлайн търсачките, развиващи дейност в страната, да показват резултати по "чувствителни" за Пекин темиПо-рано през седмицата Google повдигна нови обвинения срещу Китай, този път заради намеса в дейността на пощенската услуга на компанията Gmail. И по-специално във възпрепятстването на употребата й. От Пекин обаче отхвърлиха каквито и да било действия от своя страна и обявиха, че проблемите се дължат на "технически неизправности".


Тези технически неизправности обаче не са случайни, смятат технически експерти. Общото мнение е, че Китай използва невидими сървъри-посредници, наречени още "невидими прокси сървъри (сървъри, които могат да се използват за анонимно сърфиране в интернет, Wikipedia)", с които прихваща и пренасочва съобщения по мрежата, като същевременно променя съдържанието им. Това позволява блокирането на които и да имейл услуга, като за външния свят остава впечатлението, че всъщност проблема е в Gmail, например.


Компаниите много често използват такива "невидими проксита", с които филтрират интернет достъпа на служителите си. Някои интернет доставчици също използват подобни техники, за да филтрират рекламното съдържание в интернет с реклама по техен избор. Все повече правителства обаче използват невидими проксита, за да цензурират и атакуват дисиденти и протестиращи.
На практика целият трафик от определена мрежа принудително минава през такива невидими сървъри, което позволява наблюдение и дори модификация на комуникацията между потребителите. В средите, свързани с информационната сигурност, това е атака, известна като "човек по средата".


"На практика някой пренаписва цялото съдържание докато то бъде доставено до потребителя", обяснява пред Technology Review Николас Проко, управляващ директор на SpiderLabs, част от компанията за информационна сигурност Trustwave. Според него китайските интернет доставчици могат да следят всеки, който използва Gmail. За да стане това, те "инжектират JavaScript код, който записва всеки натиснат от потребителите клавиш, докато те пишат в услугата".


Google твърди, че след извършените "обстойни проверки", проблемите с Gmail не са заради технически неизправности. Правителството на Китай отрече "каквато и да било намеса"

© Ройтерс

Google твърди, че след извършените "обстойни проверки", проблемите с Gmail не са заради технически неизправности. Правителството на Китай отрече "каквато и да било намеса"


Начините за защита срещу подобна атака са малко, особено ако интернет доставчикът има валиден криптографски сертификат (какъвто трябва да имат всички интернет доставчици). Използването на протокола HTTPS (по-сигурният вариант на HTTP) обаче може да предотврати подобна атака, тъй като прехвърляната през него информация се кодира автоматично.


Въпреки това, по-рано тази седмица Microsoft обяви, че е заселва 9 фалшиви сертификата за сигурност, при това в популярни уеб сайтове, сред които е и Gmail. Фалшиви сертификати на услуги като Microsoft Live и Yahoo също могат да бъдат използвани за фалшифициране на електронна комуникация, предупреждават експерти.


Според външния свят, китайското правителство е затегнало комуникациите в страната, водено от размириците в Близкия Изток. От Google твърдят, че проблемите с Gmail в страната идват от "замразяването" на интернет приложение в момента, в който потребителят предприеме определени действия, например натискането на бутона "Изпрати" в Gmail.


От лидера в онлайн търсенето заявиха, че от тяхна страна "няма никакви проблеми", като от компанията са провели "няколко проверки, за да се убедят в това". "Тази атака е създадена така, че да дава впечатлението, че изглежда като проблем с Gmail", коментираха още от Google  в официално изявление по повод проблемите.


Атаката създава впечатлението, че блокира сайта спорадично, ограничавайки достъпа до приложението само за няколко минути, след което отново позволява на потребителите да се свържат с Gmail, твърдят от компанията.


Китай не е единствената страна в света, която използва подобни методи, за да си гарантира неприкосновеност на властта. В Тунис бе използван подобен подход, с което властите крадяха потребителските имена и паролите за Facebook на гражданите в страната, за да следят изкъсо населението след протестите срещу бившия президент Зин Абидин бен Али в края на миналата година. Протестите бяха последвани от масови бунтове в Йемен и Либия.


Facebook се превърна във водещо средство за комуникация на протестиращите в много държави. Тунизийското правителство е "използвало "човека в средата", за да краде потребителски имена и пароли, за да публикува положително постове за себе си от името на нищо неподозиращи потребители", твърди Проко.Анатомията на една интернет революция


Интернет беше едно от основните средства за организирането на протестите в Тунис и Египет

© Ройтерс

Интернет беше едно от основните средства за организирането на протестите в Тунис и Египет


- Интернет се превърна във водещо средство за комуникация по време на бунтовете в Близкия Изток, твърдят създателите на норвежкия браузър Opera, който се радва на популярност в региона
- Статистиката на компанията показва, че през февруари 2011 г. видените страници през софтуера за сърфиране в интернет са се увеличили с 233%, уникалните потребители са със 142% повече, а обмененото количество информация е скочило с 259%.
- Иран и Йордания са лидери по ръст на разгледаните страници (съответно 773.4% и 210.2% ръст за февруари).
- Иран и Ирак водят в класацията по ръст на уникалните потребители - увеличението е 279.1% и 185.6%.
- Иран и Египет са на челните места по ръст на трафика на данни, съответно 1083.6% и 230.1%.
- Потребителите в Йордания са били най-активни в интернет със средно 455 разгледани страници всеки месец.
- Google, Facebook и YouTube са трите най-популярни сайта в Египет, Иран, Саудитска Арабия, Либия, Ирак, Йордания, Катар, Сирия, Оман и Израел - десетте страни, в които Opera се радва на най-голям интерес от страна на потребителите в Близкия Изток
- Yahoo!, BBC и Wikipedia също се радват на висока популярност в региона.
- Цялото проучване на Opera е публикувано в блога на компанията тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK