И "Глобул" маха автоматичното подновяване за нови абонати

И "Глобул" маха автоматичното подновяване за нови абонати

© Цветелина НиколаеваГлобул" също планира да премахне клаузата за автоматично подновяване в договорите на новите си абонати от 5 април, съобщиха от компанията. Засега тя остава в контрактите на сегашните абонати на телекома, който ще "премахне тази клауза и за своите съществуващи абонати тогава, когато това бъде направено и от "Мобилтел".


Вчера от "М-Тел" също обявиха, че премахват клаузата на потребителите, които преподпишат с новите условия на договорите си след 5 април. "Глобул "счита, че обявеното от "М-Тел" премахване на клаузите за автоматично продължаване на договорите на нови абонати не е решение на проблема", коментират от компанията. Въпреки това и тя се въздържа от елиминирането на клаузата за всичките си 2.3 млн. клиенти с контракти.


От "М-Тел" поясниха, че планират да елиминират спорната клауза след приемането на промените в Закона за електронните съобщения по-късно тази година. Те предвиждат ограничаването на срока на договорите до 24 месеца, с опцията и за 1-годишни контракти в случаите "когато клиентът изрично предяви такова желание".
След изтичането на срока на договорите те ще стават безсрочни и ще могат да бъдат прекратявани с едномесечно предизвестие и без плащане на неустойки. В момента предложените промени в ЗЕС са качени за обществено обсъждане на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


До (и ако) ставането на факт на промените в сегашния им вид обаче настоящите клиенти на "Глобул" и "М-Тел" остават със спорната клауза в договорите си. Единствената опция остава сключването на нов срочен договор или преподписването на съществуващ такъв след 5 април, но на точната дата от изтичането на настоящия договор. В противен случай контрактът се подновява автоматично за същия срок и при същите услови с включената клауза за автоматично подновяване.


Засега единствено "Виваком" е премахнала автоматичното подновяване в договорите както на новите си клиенти, така и на потребителите, които вече са подписали договори с компанията.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK