"Мобилтел" тества система за електронни разплащания извън "СЕП - България"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Имайки предвид, че ще предлагат Нексус С на Гугъл, който е първият телефон с вграден NFC, звучи логично.

 2. 2 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Айде да не е първия. Мойта Нокиа C7 също има вграден NFC.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Ако системата им за разплащания е толкова добра, колкото тази за клиентски справки, тогава опазил Господ...Всеки да звънне ей сега на *88 и да си провери смектата, за да види за какво говоря. Проблемът трае вече 1 година. С такива "технологични възможности" не бих им поверил и пуканки, камо ли с парите ми да се разпореждат

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 4. 4 Профил на bibiiip ®
  bibiiip ®
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Имате ли фактури последно време. Аз няма от средата на декември 2010. Ходих два-три пъти да питам и мацетата по офисите вдигат рамене. Телефона не ми е спирал, няма информация какво дължа и все ми показва, че сметката ми е 0 лв. Зарадвайте ме, че сам само аз и съм ударил кьоравото......... ДА БЕ ДА

  Чукча писател, не читател!
 5. 5 Профил на obender
  obender
  Рейтинг: 230 Неутрално

  МТел очевидно се занимава с какво ли не, само не с клиентите си. К'во като ще плащам електронно обърканите от тях сметки? И ако тази система е читава като билинга им - здраве му кажи.

 6. 6 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1267 Весело

  До коментар [#4] от "bibiiip":

  Аз пък имам засечени сметки, но получих следното:

  Молим Ви, в този момент не заплащайте допълнителни суми по фактури на МТел, чрез разплащателната система "Е-PAY", ако има отразена такава.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Да продължават, няма лошо. Нека експериментират, аз от 7 месеца съм си плащал само една сметка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Нивгашки нищо няма да платя по електронен път за българска фирма през българска система. Само на каса, срещу хартия.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 9. 9 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1443 Весело

  СЕП ще си остане само в Love.net

 10. 10 Профил на jouie
  jouie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  @chevyvolt. Братле, има още една нокия даже по-стара, която има НФС, ама има ограничения в БГ да се ползва.

 11. 11 Профил на Атанас Шарков
  Атанас Шарков
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо така бе, Мите, не вярваш на СЕП? Мтел за 5 години направиха няколко проекта за мобилни плащания още от 2001 г. с нула пазарен резултат. СЕП са първите които успяха да пуснат работеща система на пазара с 4 участници (2 банки и 2 мобилни оператора) Ен Еф Си проекта на Мтел е маркетинг балон с 3-4 модела телефони до края на тази година, пенетрация от 10-15 процента след 3 години. Докато СЕП са на пазара сега и свързват клиентите на всички участници докато Мтел ще прави "затворени" мобилни плащания само за своите клиенти и партньори. Не знам колко клиенти предпочитат да бъдат затваряни където и да е. Последно но от сърце за Мтел, мобилните плащания са услуга която работи в реално време, в Мтел от години се борят да изпращат фактури веднъж месечно, дано и техните мобилни плащания да не се окажат толкова бързи и надеждни, защото надали някои ще премести и една СТОТИНКА в собствената им затворена система. приятна вечер на всички. Иновацията не е въпрос на пари, а състояние на ума!

 12. 12 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#11] от "pinkglass":

  Лично аз мисля, че СЕП е обречен ако няма поддръжката на най-големия оператор, а след 2-3 години NFC ще е вече менстрийм, защото големите играчи като Google и Apple ще са в играта и СЕП ще е изгубила конкурентното си предимство.

 13. 13 Профил на 888888
  888888
  Рейтинг: 466 Неутрално

  СЕП е пераляня за пари на червената мафия.....

 14. 14 Профил на Марто
  Марто
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Димитър Димитров":

  Кой ти каза, че СЕП не работи с НФС телефони?

  www.bank.allianz.bg/mbanking
 15. 15 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#14] от "Марто":

  Аз не съм казал, че СЕП не работи с NFC, а че ще загуби (и вече губи) конкурентното предимство, защото големите играчи влизат на този пазар.

 16. 16 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мтел дотолкова се осраха и загубиха доверието на клиентите си, че каквото и да направят в момента ще се посрещне само с подозрение.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 17. 17 Профил на Атанас Шарков
  Атанас Шарков
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#12] от "Димитър Димитров":

  Мите, до 2-3 години NFC може и да стане мейнстриим технология в САЩ наистина с помощта на Google & Apple & RIM, ще оставя на теб да правиш прогнозите за колко години след това ще стигнем американците. Интересното е, че в САЩ това ще стане за сметка на мобилните оператори там, в отговор на което те се опитват да се конкурират като общ оператор по модела на СЕП (http://www.paywithisis.com) . Надявам се, че не сравняваш възможностите на Мтел с тези на Apple и/или Google. Според мен локалните играчи имат възможност да останат пазара само ако се обединят или да бъдат изключени от
  пазара от Интернет гигантите и млади иновативни компании. Преполагам си наясно, че платежния бизнес е вече глобален и в него трудно могат да съществуват нечии "градинки".

 18. 18 Профил на Атанас Шарков
  Атанас Шарков
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "Димитър Димитров":

  Според мен конкурентното предимство на СЕП не e технологично, а изцяло в бизнес модела. Мтел трябва да предложат бизнес модел предлагащ повече предимства на всички участници за да привлекат към себе си пазарния интерес. Според мен в момента те не мислят въобще за пазара около тях, а само как да "заградят" клиентите за да контролират бъдещите приходи от подобни нови услуги. А с това мислене в 21 век трудно ще убедят клиентите и партньорите си. Да не говорим, че имам силни съмнения в подготовката им да "разработват" каквито и да е услуги, те отдавна са чисти дистрибутори, които разчитат на външните си вендори за всичките си технологии. NFC все още не е услуга, която един средно статистически оператор може да си внесе евтино от някъде.

 19. 19 Профил на teo_stoyanova
  teo_stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сметки казаха, че ще има и срока за плащане ще е 60 дни, освен това ще може да се ползва разсрочено плащане, така че не виждам кой знае каква драма.

 20. 20 Профил на Марто
  Марто
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Димитър Димитров":

  От кого губи СЕП в момента .. ? Google & Apple или някоя местна схема базирана на "изключително сигурното" смс банкиране? А и малко ме съмнява Google & Apple да са се засилили да превземат пазара точно в нашата страна..

  www.bank.allianz.bg/mbanking
 21. 21 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Интересна дискусия се заформи, моето мнение е, че СЕП губи, защото:
  - с отпадането на МТел никога няма да достигне критична маса потребители, за да стане услугата масово ползвана.
  - С превръщането на NFC в мейнстрийм не само в Япония и Корея на пазара в световен мащаб, следователно и в България ще навлязат големите играчи, които имат готови системи за плащане (например картовите оператори) и ще канибализират малките локални оператори като СЕП - справка Pay Pass, сега съшо върви една реклама на VISA с безконтактно рлащане.
  - Такъв проект няма смисъл в маргинален пазар като България с три участващи банки и няколко търговски вериги - къде е сечението - 100-200 потребители (максимум 1000 - опровергайте ме ако се лъжа).

 22. 22 Профил на Мани
  Мани
  Рейтинг: 409 Весело

  Много добре. Като една голяма и преуспяваща кампания, която дори с проблеми, успя да задържи клиентите си като беше на ниво през цялото време. Успех!!!

  citrus
 23. 23 Профил на Атанас Шарков
  Атанас Шарков
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "Димитър Димитров":

  По въпроса на сечението, мисля че не ти разбирам математиката. Двата включени оператора имат над 50% пазарен дял в пазара на мобилни услуги, към това може да добавиш клиентите на банките и вече със сигурност имаш достатъчно голям пул от потенциални клиенти. Вярно е, че пазарния старт на тези услуги се забавя, но в тази криза положението е също в цяла Европа, Америка - единствено пилоти с по 2-3 хиляди потребители. В този момент в България реално сме една крачка напред тъй като се подготвя реалната дистрибуция на услугата не само в София и Варна, а във всички големи български градове. Това не е просто пилот, а по-скоро подготовка за реален старт на услугите на национално ниво. Естествено нищо не може да се оцени преди да видим как ще се развие търсенето след като бъде пуснат масов маркетинг. За Япония нищо не мога да ти кажа, но ти препоръчвам да прочете този материал, http://e-vestnik.bg/?p=11490&cp=1#comments. Хубав ден, благодаря за дискусията.

 24. 24 Профил на Марто
  Марто
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Димитър Димитров":

  Къде точно някой от Мтел е казал, че няма да участват в СЕП? Какво лошо има в това, някой да придобие СЕП?

  www.bank.allianz.bg/mbanking
 25. 25 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#24] от "Марто":
  Виж първия абзац на статията
  ""Мобилтел" тества система за електронни разплащания и планира да изгради собствена платформа, а не да партнира със "СЕП - България", съобщи днес изпълнителният директор на компанията Андреас Майерхофер."
  За придобиването на СЕП - изобщо не съм сигурен, че някой има такива намерения .

 26. 26 Профил на Lubomir Alamanov
  Lubomir Alamanov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Не им върви с новите системи... ))

 27. 27 Профил на Марто
  Марто
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Димитър Димитров":

  Прочети отново статията и ще видиш, че си изпаднал в заблуда..

  www.bank.allianz.bg/mbanking
 28. 28 Профил на veso1990
  veso1990
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз ходих на студентска бригада в САЩ, там свикнах да правя главно електронни плащания. Също така, това е добър начин за работа в чужбина. За студентските бригади ми помогнаха от www.traveller.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK