Microsoft е продал над 350 млн. лиценза за Windows 7

Microsoft е продал над 350 млн. лиценза за Windows 7

© РойтерсНад 350 млн. лиценза за Windows 7 е продал Microsoft за първите 18 месеца от пускането на операционната система на пазара, съобщиха от компанията. Това е и най-бързо възприетата от потребителите платформа на софтуерния гигант, като пазарният му дял от продадените за година и половина компютри е над 67%.


По данни на анализаторите от Gartner и IDC през последните 18 месеца са продадени съответно 523 и 517 млн. компютъра (двете компании имат различна методология за изчисление на пазара). Това означава, че 67% от продадените след пускането на Windows 7 компютри са именно с тази операционна система.


Предшественикът й Windows Vista продаде 180 млн. лиценза за първите 18 месеца от съществуването си, което му отрежда пазарен дял от 44% от всички доставки за периода (около 400 млн.). Този резултат е по-слаб от постижението на Windows XP.


За операционната система няма точна бройка продажби за първите 18 месеца пазарно присъствие, но през юли 2003 г. Microsoft обяви, че от XP са продадени над 130 млн. лиценза, пише "Гардиън". За периода, за който са актуални данните, са били продадени около 240 млн,. компютъра, което отрежда на Windows XP 54% дял от пазара. Данни за продажбите на предходните версии на операционната система няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK