Microsoft направи най-скъпата крачка в историята си

Софтуерната компания изкупи Skype за 8.5 млрд. долара в опитите си да се противопостави на Google и Apple

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър (вляво) е доволен от подписаната вчера сделка с колегата си от Skype Тони Бейтс въпреки високата ценаMicrosoft обяви, че купува Skype - компанията с най-популярния софтуер за гласова комуникация в света. Това е  най-голямата сделка в 36-годишната история на софтуерния гигант, а цената на базираната в Люксембург интернет компания е 8.5 млрд. долара за целия й капитал. Те ще бъдат платени изцяло в брой и ще дадат на американския гигант достъп до технологията на Skype.


С нея изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър се надява за засили позициите си в областта на корпоративните комуникации, както и да отговори на конкуренцията от страна на платформи като Google Voice и на FaceTime, която е достъпна на устройствата на Apple.


Сделката се нареди и под номер 20 във вечната класация на изкупуванията в ИТ сектора, веднага след сливането на Compaq и Digital Equipment през 1998 г., оценено на 8.81 млрд. долара. Skype ще бъде присъединено към структурата на Microsoft като отделно подразделение, а изпълнителният й директор Тони Бейтс ще е подчинен директно на Балмър.
Двамата ще се опитат да превърнат над 663 млн. потребители на услугата в актив, който да донесе печалба на Microsoft, въпреки че като отделна компания основаната през 2003 г. Skype никога не е успявала да постигне положителен финансов резултат.


Създадената в Естония програма залага на технологията VoIP (Voice over Internet Protocol), която трансформира гласовата и видеокомуникацията и използва интернет като среда за пренос, вместо да залага на конвенционална телефонна мрежа. Това даде на програмата огромна популярност сред интернет потребителите, които се възползват от евтините разговори, предлагани от услугата.


Именно тази слава е причина и за слабите й финансови резултати. По данни на анализаторите от TeleGeography около 24.7% от международните телефонни разговори през 2010 г., или около 45 млрд. минути, са осъществени именно чрез софтуера на компанията. Въпреки това от създаването си до днес тя не е успяла да капитализира огромната си популярност и не е отчитала печалба.


Финансовите й резултати за миналата година показват приходи от 860 млн. долара и загуба от 7 млн. долара, а едва 8 млн. от средно 145 млн. активни потребители месечно плащат за разговори. Дългосрочните задължения са 775 млн. долара и са част от стойността на сделката с Microsoft.


Затова и най-голямата софтуерна компания в света стана обект на критики заради агресивността си при закупуването на Skype и твърде високата според някои анализатори цена на сделката. Skype планираше IPO, което щеше да я оцени на 3-4 млрд. долара, а през 2009 г. eBay продаде 70% от компанията за 2.3 млрд. долара.


Като причина за решителната крачка обаче анализаторите посочват необходимостта на Microsoft да намери адекватен конкурент на FaceTime на Apple и Google Voice, както и да засили предложението си за гласова и видеокомуникация в пакета си с корпоративен софтуер. И в момента компанията предлага подобно решение, наречено Lync, което обединява в себе си имейл, чат и гласова комуникация.


Skype може да добави и евтини видеоразговори към това предложение, както и да подобри значително качеството на услугата - точно каквото търсят бизнес потребителите. Паралелно с това естонският софтуер е недостъпен за потребителите на Windows Phone 7, който очаква значителен напредък в края на тази година.


Тогава на пазара трябва да се появят първите смартфони на Nokia с платформата на Microsoft, които най-вероятно ще предлагат и гласова аудио- и видеокомуникация, съвместима с Android, iOS и BlackBerry OS, както и с на практика всички компютърни платформи.


Тоест Microsoft постига стандартизация на услугата си за всички най-популярни и използвани мобилни и компютърни платформи в света, което може да се отрази положително на бизнес офертите на компанията и да помогне за популярността на мобилната й платформа.


Интернет е сред едно от основните полета на дейност, които изпълнителният директор на компанията Стив Балмър иска да развие и за момента не успява да намери адекватна стратегия на действие онлайн. Това е и причината само за третото тримесечие на финансовата година на Microsoft това подразделение да носи 726 млн. долара загуба на компанията му.


През 2008 г. Балмър се опита неуспешно да изкупи втората по големина търсачка в интернет Yahoo! за около 48 млрд. долара, но до сделка не се стигна. В момента Microsoft продължава да се опитва да навлезе на доминирания от Google пазар, но за момента е успяла да отхапе много малко парче от него със своя Bing. A през Google се осъществяват около 65% от търсенията само в САЩ.Няколко причини Microsoft да купи Skype


- Незаменим инструмент за комуникация. Skype дава възможност на Microsoft да обогати портфолиото с и продукти за бизнес потребители, които търсят евтин алтернативи на традиционните средства за свързване. Стъпка срещу Cisco и Google.


- Windows Phone 7 и Nokia. Microsoft се нуждае от конкурент на Google Voice, достъпен през Android и FaceTime на Apple за мобилната си платформа, която ще се развива съвместно с Nokia. Skype е недостъпен на Windows Phone 7.


- Връзка с операторите. Microsoft ще получи пряк достъп до телекомите, които се сближават със Skype заради преминаването си към LTE мрежи.


- Геймингът и комуникацията. Skype ще изиграе роля в подобряването на комуникациите на услугата Xbox Live на Microsoft, която очаква ръст заради проблемите на PlayStation Network на Sony.


Консултантските компании за сделката


"Microsoft е изправена пред стената и трябваше да действа, за да навакса изоставането от FaceTime на Apple. Skype е решението, въпреки че има и по-съвместими и по-евтини за Microsoft продукти."
Ovum


"Това е перфектният съюз. Skype така или иначе щеше да бъде придобит от компания като Vodafone, AT&T, Cisco или Ericsson. А Microsoft трябваше да отговори на Google и Apple."
Disruptive Analysis


"Microsoft сама вдигна високо летвата, която трябва да прескочи, за да докаже, че инвестицията от 8.5 млрд. долара в Skype е оправдан ход."
RedTech Advisors


Историята и собствеността на Skype
 

Софтуерът Skype е разработен в Естония от Ахти Хейна, Приит Касесалу и Яан Талин през 2003 г., а няколко месеца след това и едноименната компания от Никлас Зенстрьом и Янус Фриис. Освен гласови обаждания софтуерът поддържа и видеоразговори, а сред основните насоки на развитие на компанията е навлизането й на мобилния пазар. Приложения на Skype има за водещите мобилни платформи като Android и iOS, както и на смартфоните на Apple. По-голямата част от разработчиците на Skype са базирани в Талин, Естония. До сделката с Microsoft eBay притежава около 30% от Skype, а останалата част от компанията е собственост на инвеститорите от Silverlake Partners, Andreessen Horowitz и Canada Pension Plan Investment Board.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 636 Весело

  Еее,пари за семки...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 2. 2 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1365 Весело

  Нееееееее!!!
  Мъкаааааа!!!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 3. 3 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И това ако не е балон...

 4. 4 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Microsoft си "купи" потребители, не ми е зор за "технологията" на SkyPe.

  Гледам, Стив е свалил килограми напоследък. Бурни сделки, притеснения... разни. Само, да не си докара някой рак от притеснение като другия Стив от Apple.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 5. 5 Профил на wladoal
  wladoal
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Абе някой сеща ли се, че на всеки комп. под Win има Windows Messenger, който е 90% с функциите на Skype. Даже е интегриран с пощенския клиент и PC Suite-те на повечето производители на мобилни устройства. Та мисълта ми е, да не умре Skypeл

 6. 6 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Интересно защо е почти не използван.

 7. 7 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Римуув, римуув!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това е едно от основните последствия. И аз съм отделял време да го деинсталирам, когато беше нагла резидентна добавка към Уиндоус инсталацията. Сега бях забравил за него. В САЩ май го ползват по-масово.

 9. 9 Профил на arnold1234
  arnold1234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май вече няма да е безплатен.

 10. 10 Профил на Mitko Georgiev
  Mitko Georgiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Честито на печелившите.

  Just because you're paranoid doesn't mean they're not after you.
 11. 11 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако се запази безплатността на VoIP и text messaging услугите в (MS) Skype, и допълнителните услуги които се предлагат към бизнеса се направят достатъчно атрактивни откъм съотношение цена/качество, може би MS ще са на прав път.

  Отпадне ли се безплатността на VoIP и text messaging, особено за индивидуалните потребители, със сигурност ще има следните две последствия:
  - увеличени стимули пред софтуерните пирати за разбиване на защитите на програмата
  - отлив на потребители към следващия в списъка безплатен messaging клиент (Google Talk например)

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 12. 12 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Вече ще плащаме ли за да използваме Скайп?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK