Софтуерното пиратство в България падна рекордно ниско

Софтуерното пиратство в България падна рекордно ниско

© ReutersСофтуерното пиратство в България е намаляло до рекордно ниски стойности през 2010 г., а с него са се свили и загубите за индустрията в страната. Това показват данните от годишно проучване на анализаторите от IDC, поръчано от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).


Данните на анализаторите показват спад от 2 процентни пункта, което означава, че около 65% от използвания у нас софтуер през миналата година са нелегални. Спадът обаче е най-големият от включването на страната в проучването, а количеството нелегален софтуер е най-ниското за страната ни, въпреки че по този показател България остава далеч зад средното ниво за Европейския съюз, което е 35%. България обаче се доближава до останалите държави в Централна и Източна Европа, където средно 64% от софтуера са незаконни.


Освен спад в софтуерното пиратство в България, от IDC отчитат и намаляване на загубите или по-точно на пропуснатите ползи за софтуерната индустрия в България до 113 млн. долара. Преди година те бяха 115 млн. долара, показват данните на анализаторите. "Очевидно предприетите през 2010 г. мерки дават своите резултати, което се отразява благоприятно не само върху намаляване на загубите от софтуерното пиратство, но и очертава една нова тенденция към постепенно нормализиране на софтуерния пазар", коментира резултатите Велизар Соколов, юридически представител на СИБС за България.


Пропуснатите ползи от използването на пиратски софтуер в Централна и Източна Европа са 5.5 млрд. долара, показват данните на IDC. На глобално ниво обаче е отчетен рекорд - 59 млрд. долара по-малко приходи за софтуерната индустрия заради нелегалното използване на продуктите й през миналата година и 42% средно ниво на софтуерното. В над 50 държави по света повече от 62% от използвания софтуер са нелегални.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK