Защо Android таблетите не се продават

Между 25 и 120 хил. са продажбите на първия Android 3.0 Honeycomb таблет на пазара Motorola Xoom, показват различните прогнози на анализаторите

© Ройтерс

Между 25 и 120 хил. са продажбите на първия Android 3.0 Honeycomb таблет на пазара Motorola Xoom, показват различните прогнози на анализаторитеТаблетите с операционната система на Google Android не се радват на особено голям интерес след пазарния си дебют. Причина за това са високите цени и липсата на достатъчно приложения за тях, твърди изпълнителният директор на nVidia Йен Хсун Хуанг. Компанията му е създател на хардуерната платформа Tegra2, на която разчитат масовата част от конкурентите на iPad, предпочели Android за операционна система.


Apple продължава да доминира пазара повече от година след дебюта на първия си таблет, а позициите й се затвърдиха след представянето на iPad 2 в средата на март тази година. Безспорното лидерство на компанията продължава и въпреки голямото количество таблети с Android, които вече се продават, водени от Xoom на Motorola. Пазарът очаква и предложенията на Samsung и LG, които залагат на Android 3.0 и на HTC, които залагат на малко по-стара модификация на операционната система.


За разлика от iPad 2, от който се продадоха над 1 млн. единици само за първия уикенд след пускането му в продажба обаче, Android 3.0 не можа да се възползва от голямото внимание, което медии и анализатори обърнаха на Xoom, например. Това е първото устройство, залагащо на наречената Honeycomb платформа, което реално се продава, но доста трудно. Официална статистика за продажбите му няма, но най-оптимистичната анализаторска прогноза е за 120 хил. единици повече от месец и половина след премиерата му. Най-песимистичната е едва 25 хил. продадени таблета.
Изпълнителният директор на nVidia Йен Хсун Хуанг има свое мнение защо този труден старт е факт. Според него проблемът е неколкопластов и е свързан с "грешния начин, по който Honeycomb таблетите се маркетират към потребителите, както и в цената и липсата на опит на търговците, които продават устройствата", коментира той пред CNET. С най-голяма тежест обаче е високата цена на устройствата.


Най-базовата конфигурация на Motorola Xoom, която предлага на потребителите само WiFi свързаност с интернет и 32 гигабайта място за съхранение на информация, струва 599 долара в САЩ. Минималната конфигурация на iPad 2, която е с двойно по-малко дисково пространство, струва 499 долара. А ASUS Eee Pad Transformer с 16 гигабайта място за съхранение на данни и WiFi връзка е на цена 399 долара. Проблемът с последния е тоталната невъзможност на тайванската компания да отговори на търсенето и недостатъчната наличност на устройствата.


"Таблетите трябва да имат WiFi връзка и да са по-евтини", смята Хуанг. По думите му именно устройствата без 3G се радват на по-голям интерес от страна на потребителите. Освен цената обаче липсата на софтуер също е проблем за Android устройствата. Показател, по който те изостават значително от Apple, а това предимство бе сред ключовите моменти от презентацията на iPad 2 от страна на изпълнителния директор на Apple Стив Джобс. Този проблем бе признат и от изпълнителния директор на Motorola Mobility Саджай Джа, който коментира, че "потребителите искат повече приложения за Android таблети".


Въпреки всичко Хуанг вижда светлина в тунела за Android таблетите. "Всички тези проблеми се решават зашеметяващо бързо", коментира той. Според него "производителите са осъзнали пропуските си и са коригирали плановете си". Ситуацията ще се подобри значително и когато Google въведе разработването на платформата си за смартфони и таблети в релси с модификацията Ice Cream Sandwich. И въпреки че Honeycomb изостават, що се касае до хардуер, по-бавната им работа може да бъде компенсирана с допълнителни настройки на операционната система, където също има изоставане.


Android таблетите най-вероятно ще получат силно рамо и от представянето на четириядрената платформа на nVidia Kal-El с ARM процесор, предназначена за такива устройства. Тя обещава до 5 пъти по-бърза работа спрямо двуядрената Tegra 2, като същевременно ограничава значително консумацията на енергия. Очаква се само Google да оптимизира Android, за да може таблетите на компанията да се опитат да повторят успеха на смартфоните й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK