Skype угасна по неизвестна причина (обновена)

Skype угасна по неизвестна причина (обновена)

© Associated PressНай-популярният софтуер за VoIP комуникация Skype спря да работи изненадващо днес по обед българско време. До момента от компанията не са дали официална информация каква точно е причината за краха на услугата, който се очертава мащабен като спирането й в продължение на почти 24 часа в края на миналата година.


Микроблогинг услугата Twitter обаче е залята с оплаквания от страна на потребители на различни операционни системи и от различни части на света, които коментират, че Skype просто е спрял да работи и влизането в услугата е невъзможно както за Windows, така и за Linux.


"Някои от вас може да имат проблеми с влизането в Skype и осъществяването на телефонни обаждания. Разследваме каква е причината за проблема и се надяваме да имаме повече информация малко по-късно", обявиха от компанията през профила си в Twitter. До момента не се съобщава за проблеми с използването на Skype през мобилни телефони. Около 40 минути по-късно от компанията обявиха, че е намерено разрешение на проблема и той "ще бъде отстранен скоро".
Проблемът със Skype се появява най-често за потребителите, които се опитат да влязат в услугата от обед насам. Повечето от тези, които вече са вътре, не отчитат проблеми с използването й. Има и потребители, които се оплакват, че програмата просто е спряла да работи, без да са излизали от нея и в момента не могат да възстановят ползването на услугата. Все още не е ясно кои за засегнатите версии на Skype, както и дали има значение от това коя модификация на програмата използват потребителите.

От Skype посъветваха потребителите на Windows Vista и Windows 7 да затворят програмата, след което да изтрият файла shared.xml, който се намира в директорията %appdata%\skype (достъпна чрез въвеждането на името й през менюто Run, достъпно през Start бутона на операционната система). Решението за Windows XP е същото, като и при трите операционни системи трябва да сте сигурни, че виждате т. нар. скрити или hidden файлове. Потребителите на Mac OS X трябва да отворят директорията ~/Library/Application Support/Skype/ и да изтрият същия файл shared.xml.


Skype бе придобит от Microsoft в средата на май, а софтуерният гигант оцени покупката си на 8.5 млрд. долара.


Софтуерът спря да работи по същия начин в края на миналата година. Тогава услугата остана офлайн в продължение на повече от 24 часа, а като причина за проблемите бяха посочени т.нар. supernodes, които са критична част от директното свързване между потребителите, съобщиха от компанията.


Средно 125 млн. души използват платформата за комуникация всеки месец, а регистрираните й потребители са над 663 млн.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK