Брюксел призна, че директивата за съхраняване на трафичните данни не работи

Брюксел призна, че директивата за съхраняване на трафичните данни не работи

© РойтерсЕвропейската Директива за съхранение на трафичните данни не отговаря на изискванията за защита на личните данни. Това показва доклад на Европейският надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД), цитиран от пресслужбата на ЕС.


Директивата, регулираща дейността на доставчиците на всички видове телекомуникационни услуги и начина, по който те съхраняват трафични данни за потребителите си, не е променяна от 15 години насам. Според доклада на регулатора обаче директивата не дава отговори на няколко основни проблема.


На първо място, правната рамка не дава достатъчно основания за причините за съхраняване на трафични данни за потребителите на телекомуникационни услуги. "ЕНОЗД смята, че съхраняваните данни могат да са в помощ при разследването на различни престъпления. Въпреки това имаме съмнения в необходимостта от съхраняването на информация в такива големи мащаби", коментират от надзорния орган.
Според доклада регулацията на методите за съхраняване на личните данни на потребителите трябва да гарантират опазването им. "Настоящата директива оставя твърде голяма свобода на страните членки да решават при какви точно проблеми може да се иска достъп до трафичните данни на потребителите, както и за това кой има достъп до тях", твърдят от ЕНОЗД.


"Въпреки че ЕК положи много усилия за събиране на информация от страни членки, данните, с които разполагаме в момента, не ни дават основание да смятаме, че има нужда от съхранението на такова количество лични данни", твърдят още от регулатора. Затова в доклада се препоръчва да бъдат намерени алтернативни методи, които нарушават по-малко потребителските права в областта на защитата на личните им данни.


Докладът на ЕНОЗД ще играе важна роля при предстоящите промени на директивата за защита наличните данни. Според ЕНОЗ при тях трябва да се вземат три факта. От една страна, новата директива трябва да хармонизира правилата за съхранение на лични данни и достъпа до тях на европейско ниво. От ЕНОЗД искат ясни правила, които не могат да бъдат прескачани или заобикаляни, както и пропорционалност на пазената информация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK