"М-Тел" и "Глобул" обжалват твърдението на КЗК за качествата на 3G мрежите си

"М-Тел" и "Глобул" обжалват твърдението на КЗК за качествата на 3G мрежите си

© РойтерсМ-Тел" и "Глобул" ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което антимонополният регулатор на практика потвърди, че 3G мрежата на "Виваком" е най-добрата в България.


Двата оператора обжалваха реклама на "Виваком", в която телекомът обявява мрежата си за мобилен интернет за най-добрата в България. И "М-Тел", и "Глобул" са на мнение, че мрежата на конкурента им не е с най-добри параметри.


GLOBUL обжалва решението на КЗК, с което регулаторният орган отхвърли жалбата на оператора за бъда спряна подвеждаща реклама, представяща 3G мобилното покритие на БТК като най-доброто в страната. "Операторът си позволява да спекулира и с данни от независимо изследване на 3G мрежата, поръчано от трите мобилни оператора, резултатите от което са приложими единствено за технически цели и е недопустимо да се използват по друг начин", твърдят от "Глобул". Подобна е и официалната позиция на "М-Тел", които ще обжалват решението във Върховния административен съд.
От най-големия мобилен оператор в България по брой абонати твърдят, че най-високата скорост, постигана у нас, е в собствената му мрежа. "Мобилтел" дава възможност за двойно по-висока скорост за теглене на данни в сравнение с максималните до миналата година 21 мегабита в секунда", коментират от "М-Тел". Покритието на Dual Carrier HSPA+ мрежата на оператора, която позволява тези скорости обаче, е ограничено до много малка част от България (части от София и Пловдив).


"Според независими данни 3G мрежата на БТК няма най-добро представяне нито в София, нито в основните градове, пътища и курорти, нито за страната като цяло. Важен факт е, че бързината на отваряне на интернет страници в 3G мрежата на БТК  e в пъти по-малка от мрежите на другите два оператора", коментират от "Глобул". От компанията цитират данни, според които около 30% от предлаганите в търговската мрежа телефони и значително по-малък процент от вече закупените и използвани 3G телефони могат да работят в честотния обхват, избран от "Виваком".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK